ŽEN s Krizantemo zaokrožile letošnje leto

ŽEN - Krizantema (Foto: YouTube)

Zagrebški indie-post-rock trio ŽEN nam ob zaključku leta poklanja pesem ‘Krizantema’, drugi singel in videospot s prihajajočega albuma, ki izide spomladi 2022.

Komad ‘Krizantema’ je inspiriran z vsem, kar se odvija v ciklusih. Zgodba o krogu življenja, stalnem gibanju in transformaciji energije. Nič ne izgine, samo menja svojo pojavno obliko. To je bilo tudi ustvarjalno izhodišče za videospot, ki ga podpisuje kreativni tandem Marina Uzelac in Nevena Stanić, ki je skupaj ustvaril že številne videospote za skupine kot so Koala Voice, Ti, Nežni Dalibor, Seine i Ana & The Changes.

Marina Uzelac je kreativni proces nastanka videospota za Krizantemo zaokrožila takole: »Videospot je narejen v tehniki, ki je najbližja temu, kar se imenuje ‘Liquid Light Show’ in vključuje sloje vode, barv, črnila, olja, itd., ki se gibljejo preko grafoskopa ter ob tem ustvarjajo različne vzorce in oblike. V začetku sva imele idejo, da bova za videospot kombinirale različne tehnike, ker sva se bale, da bo dolgočasno to gledati pet minut. Toda tekom ustvarjanja in eksperimentiranja, ter hkratnega montiranja materijala, postalo nama je jasno, da se ta tehnika fantastično kombinira z zvokom benda, ter da lahko samo s pomočjo grafoskopa prenesemo energijo in dinamiko Krizanteme.«  

Pesem je posneta v Tralala studiu, ki je domač studio zasedbe. Miks je naredil Saša Rajković – Zarkoff, s katerim sodelujejo že več let, še posebej od zadnjega albuma ‘Sunčani ljudi’. Za mastering je poskrbel nizozemski producent Martijn Tyrell, ki je na elektronski sceni poznan kot Alden Tyrell.

Nov singel Krizantema je trenutno dostopen za download in stream na Bandcamp, na vseh ostalih streaming platformah pa bo na voljo od 24.12. naprej.