Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Tomaž Hostnik

Tomaž Hostnik (Foto: Tone Jurca)

Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom. Magistriral je iz klavirja na univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Danes pa je znan kantavtor ustvarjalec, ki je dvakrat nastopil na Melodijah morja in sonca.

Več raznolikih zasedb ima – Vudlenderje, kjer igra klavir, je avtor vseh besedil in glasbe, Drajnarjuva vampa v duetu z bratom Jernejem, s katerim sta izdala prvenec Divji zahod, ter dvojec Hostnik pa Krečič v sodelovanju s skladateljem in violinistom Matijo Krečičem, s katerim sta izdala ploščo Mačahe. Pravzaprav je tako: v duetu Krečič-Hostnik igrata Matijevo glasbo, v duetu Hostnik pa Krečič pa Tomažev opus. Hostnik besedila pogosto obarva v dialekt domačega škofjeloškega okoliša, odrsko pa mu je blizu kabaretni slog. Piše tudi poezijo, pravljice za otroke in se ukvarja z izdelovanjem keramike.


Tomaž Hostnik (1992) je klavir začel igrati s sedmimi leti  na Glasbeni šoli Škofja Loka, v razredu prof. Jasne Jan Sešek. Z dvanajstimi leti se je udeležil Državnega tekmovanja (TEMSIG) in prejel  zlato plaketo in 2. nagrado. Bil je udeleženec seminarjev pri svetovno znanih profesorjih. Leta 2010 se je ponovno udeležil Državnega tekmovanja  pod mentorstvom prof. Siavusha Gadjieva in prejel zlato plaketo. V letu 2011 je s Simfoničnim orkestrom KGB Ljubljana štirikrat uspešno izvedel Griegov klavirski koncert v a-molu in istega leta z odliko tudi maturiral. Od leta 2009 je bil član Tria Evterpa s flavtistko Evo Jensterle in saksofonistom Janom Gričarjem. Kot solist in komorni glasbenik je igral na koncertih in festivalih v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in Belgiji. Trenutno je študent četrtega letnika klavirja v razredu svetovno znanega pianista Olega Marsheva, na univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Poleg koncertiranja se aktivno udejstvuje tudi na literarnem področju. Je avtor številnih del za otroke (Martinmačkon, Uganke tete Blanke, Kako je čisto navadni jazbec Milan ugnal presnetega tatu, itd.). Na področju poezije velja omeniti zbirko Pes baba v rovtarskem dialektu. Kot osemnajstletnik je zmagal na natečaju za Južnoslovansko čitanko z mladinsko dramo Vražja detelja. Objavljal je v revijah Mentor in Sejalec. Trenutno končuje roman Slepci, hkrati pa ustvarja besedila, glasbo in aranžmaje za šansone.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Matija Krečič – Architexture (2014)
Marko Churnchetz – Devotion (2014)
Svetlana Makarovič – Nočni šanson (1984)
Severa Gjurin – Ali je še kaj prostora? (2020)
Drago Mislej – Ma ne že spet… (2019)
Teo Collori & Momento Cigano – Molto Aligatore (2019)
Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape – Talisman (2013)
Buldožer – Pljuni istini u oči (1975)
Canegatto – Gospod posebne vrste (2016)
Begnagrad – Begnagrad (1982)