Zadnji teden 20. klubskega festivala Orto Fest

20. OrtoFest
20. OrtoFest

Pred nami je zadnji teden 20., jubilejnega Orto Festa (od 28. 3. do 27. 4. v Orto Baru v Ljubljani), ki velja za največji klubski festival, ki vztraja že 20 let. V svoji zgodovini festival obiskalo več kot 80.000 obiskovalcev, gostil pa je več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev iz Slovenije in tujine, ki so predvsem rockovsko obarvane. 

Letos na Orto Festu nastopa kar 22 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit.  Letošnji obisk festivala je več kot rekorden, v zadnjem tednu pa boste lahko videli skupino Jackson, Smaal Tokk, Natriletno kolobarjenje s praho, Jureta Lesarja, Captain Morgan’s Revenge, Thee Melomen in Mojo Men From Mars.

 23. 4. bodo na Orto Festu nastopili slovenski Jackson. So celjska zasedba, ki je lani praznovala svojo 5. obletnico delovanja. V tem času so zaigrali že na več kot sto dogodkih s praktično vsemi imeni slovenske scene in scene sosednjih držav. Med bolj zvenečimi festivali so gotovo Castle Kolpa Music Festival, ŠVIC, Gora rocka, Pivo in Cvetje, Flosfest …  Njihovi singli so redno predvajani v dnevnem programu Vala 202, kjer je bil zadnji, Zvezdni popotnik, tudi popevka tedna, in ostalih radijskih postaj. Od bolj komercialnih so se prebili na Radio 1, kjer so na njihovi lestvici slovenskih singlov že velikokrat zasedali prvo mesto, pa tudi MTV in njihovo Domačico ni zanemarljivo omenjati, sploh pa nominacije za MTV music award best adria act leta 2015. V letu 2017 so izdali prvi album V čast srca, letos pa jih čaka izdaja novega EP-ja. Vstopnina: 5,00 €.

Jackson; foto: arhiv skupine.

V sredo, 24. aprila, bo na Orto Festu 2019 nastopil domači dvojec, Smaal Tokk in Natriletno kolobarjenje s praho. “Rajši izdam plošču ku domovinu”, pravi Smaal Tokk, “še rajši bi pej mjw koncertt u Orto bari, ku sm šlišou, de so šaldo bedess!”Smaal Tokk se po uspešni predstavitvi druge plošče odpravlja na koncertno turnejo po Sloveniji. No, na serijo koncertov. Pravzaprav na koncert tu in tam. No, pač – na koncert v Orto bar … kjer bo občinstvo v spremstvu vrhunskih glasbenikov, ki bi sicer raje igrali ob kakem bolj znanem imenu slovenske glasbene scene, razveseljeval in razsvetljeval z novimi in starimi pridigarskimi skladbami.

Natriletno kolobarjenje s praho je projekt avtorja besedil in interpreta, sicer gledališčnika Jureta Novaka ter vsestranskega vokalista in multiinstrumentalista Uroša Buha (BUH, Same babe, Josip Brass, Zaklonišče prepeva, …), ki v N3L poleg vokala prispeva še bobne in kitare. Natriletno kolobarjenje s praho je spoj kompleksnih, pesniških besedil z raznorodnimi glasbenimi pristopi, ki črpajo iz pankersko grandžerskega generacijskega ozadja avtorjev. Od uspešne izdaje druge plošče, Iz konteksta, je dvojec na permanentni, a sporadični turneji ob podpori odlične zasedbe: poleg Novaka in Buha nastopajo še Polona Janežič (Katalena), Marko Širec (Nina Bulatovix, Coma Stereo) in Marek Fakuč. Vstopnina v predprodaji 8 € in na dan koncerta 10 €

Četrtkov večer, 25. 4., Orto Festa je namenjen Juretu Lesarju, ki je avtor glasbe in besedil, pevec, kitarist in bivši član skupine Eskobars. “Lesar je bil že pri Eskobarsih osrednji avtor, ustvarjalna sila, glas in beseda benda, poleg tega pa ima to srečo, da je njegova odrska prezenca na meji hipnotične,” je o njem zapisal Izak Košir v lanskoletnem intervjuju za Mladino. Prvi singel, Mestno kolo, je luč sveta ugledal v sredini poletja 2018 in na mah osvojil radijske postaje. Debitantski album Zemljin sin je izšel pri založbi Dallas Records, premierno je bil predstavljen na koncertih v Piranu ter v Ljubljani, kjer je naletel na odličen odziv občinstva in medijev. Na albumu je 9 avtorskih pesmi, 9 različnih zgodb, Jure je napisal glasbo in besedilo za vse skladbe. V Orto Baru bodo poleg Jureta Lesarja – vokal, akustična in električna kitara, na odru stali še Denis Horvat (producent in multiinstrumentalist), David Morgan (bobni), Luka Mrdakovič (bas) in Jan Fanedl (kitara). Vstopnina: v predprodaji 8 € in 10 € na dan koncerta.

V petek, 26. aprila bodo na Orto Fest 2019 nastopili Captain Morgans Revenge. Captain Morgans Revenge so začeli kot rokerska trojica iz Novega mesta, ki jih glasba povezuje že od samega začetka. Kot sočlani ali pa le del nepogrešljive ekipe so se skupaj povezovali v skupinah kot so Necrotik, Kormorana, HBWC, Condemnatio Christi, Sarcom, Linear … Vikendaška »piknik varianta« snemanja naključno nametanih akordov in nekaj mimogrede padlih udarcev se je zaključila pozno v noč s končano pesmijo in nasmehom na obrazu. Po pol leta iskanja basista je v skupino vstopil Nejc Godec, znan tudi kot član skupine Ice On Fire in tako je skupina v začetku Decembra 2015 s prvim nastopom naznanila svoj vstop na glasbeno sceno. V kratkem času delovanja se skupina lahko pohvali s kar nekaj kvalitetnimi nastopi, med drugim tudi na odru Škisove Tržnice, Gore Rocka, Majskih Iger, Festivala Lent, Demofest-a in še bi lahko naštevali. Stilsko jih lahko poizkusimo opredeliti kot hard blues, rokersko zasedbo. Ker pa volk nikoli popolnoma ne zamenja svojega kožuha tudi Captain Morgan’s Revenge ne morejo, da ne bi v svojo glasbo vklopili tudi težko kovinarske mešanice southern metala in stoner rocka. Začetek marca 2017 so zaznamovali z izidom singla Same Fools, leto 2018 pa je bilo za skupino prelomno. Februarja so izdali svojo prvo mirnejšo skladbo Say Sou’ll Be Mine, ki je bila tudi napoved njihovega prvega albuma Queen Of The Night, ki so ga potem 18. maja predstavili pred napolnjeno dvorano ljubljanskega Orto Bara. Ni še konec pravijo fantje! Komaj nekaj mesecev po izidu albuma skupina že pripravlja skladbe za nov album na katerem pa bo kitaro vihtel Janez Janežič. Vstopnina: 5 €.

Na zaključku Orto Festa 2019 boste lahko slišali in videli dve hrvaški zasedbi: Thee Melomen in Mojo Men from Mars. Thee Melomen so zagrebška skupina, katere člani so igrali ali še vedno igrajo v skupinah The Babies, Erotic Biljan & His Heretics, Sloming Moops, Thee Mad & Hairy Wombats ter Vex & Voxtones. Po številnih nastopih doma in v tujini so leta 2016 izdali svoj prvi EP Chinatown (2016), se pojavili na 7-inčnem EP-ju Balkans-Pedro Four-Way, ki ga je v svoji založbi ORG music izdal legendarni Mike Watt (soustanovitelj skupine Minutemen in bivši član skupine The Stooges) in se s polnim navdušenjem zapodili v studio Pod.room, kjer so posneli dvanajst novih pesmi. Debitantski album Disappear je sproduciral Dražen Gavrilović in je bil izdan decembra 2018. Svojo izdajo na gramofonski plošči je dobil januarja 2019. Album bodo slovenski publiki prvič predstavili v Orto Baru.

Tako kot Thee Melomen tudi Mojo Men From Mars prihajajo iz Zagreba. Svoje ime so vzeli iz istoimenske pesmi skupine The Cramps, svojo glasbo pa opisujejo kot 56-66-76 rock ‘n’ roll, zmes rockabillyja petdesetih let, garažnega rocka šestdesetih let in punka sedemdesetih let. Ideja o bandu se je prvič pojavila leta 2008, ko se je band začel družiti in preigravati skladbe Buddyja Hollyja, The Ramones, The Clash, The Sonics in Elvisa. Na eno izmed vaj je Fitz prinesel svojo avtorsko skladbo Waste My Time. Prve demo posnetke so posneli že leta 2009, prvič pa so v studio odšli leta 2015, ko so s pomočjo Marka Tizaja (ex. The Mad Men in High Steppers) posneli pet pesmi,  ki so bile izdane kot EP Invasion Of Mojo Men From Mars. Dve leti kasneje so se zopet znašli v studiu. Tokrat so posneli skladbo Zdenac, Jabuka, Lap, ki je bila posneta v podporo ohranitve enega od starejših zagrebških klubov, kultnega GK Jabuka. Skladbo je na Tascamov 8-track posnel Goran Lautar (bivši član skupine The Babies). V sklopu avtorskih večerov so septembra 2017 nastopili v zagrebškem klubu Vintage Industrial Bar, kjer so si oder delili z Thee Melomen in Tyger Lamb. Svoj nastop so posneli. Dve od skladb sta bili izdani na kompilaciji hrvaškega Radia Študent It Came From The Garage, vol. 2, ostale pa boste lahko slišali na prihajajoči izdaji, ki jo bodo predstavili v Orto Baru. Vstopnina: 8 €.

Orto Fest je že 20. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Laibach, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 20 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 82.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 21.30, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin.