ZELE LIPOVAČA: ‘Internal Waves of Love’ (2017)

Naslovnica albuma 'Internal Waves of Love'.
Naslovnica albuma 'Internal Waves of Love'.

Je sploh dopustno, da nekdanji heavymetalec na ‘stara leta’ prepeva o ljubezni? Zele Lipovača, ustanovitelj balkanske metal senzacije Divlje Jagode, ki je imel v svoji dolgoletni karieri priložnost deliti odre s takšnimi velikani kot so Deep Purple, se na te predsodke očitno požvižga.

 

O albumu ‘Internal Waves of Love’

Njegova solo plošča ‘Internal Waves of Love‘ je namreč oda ljubezni in tistim občutkom, ki se z njo rojevajo, pa naj gre za
zaljubljenost, zvestobo, srečo, razočaranje ali na paradoksalen način tudi sovraštvo.

Zele je s solo albumom navdušil. (FOTO: divlje-jagode.com)
Zele je s solo albumom navdušil. (FOTO: divlje-jagode.com)

Na albumu se nahaja 11 pesmi, od tega jih je večina inštrumentalnih, v katerih Zele navduši z mojstrskim igranjem kitare, ki dejansko zveni kot živi organizem; diha, poje in čuti kot vokalist iz mesa in kosti.

In ker je plošček ustvarjalna mednarodna zasedba iz Londona, Gothenburga in Zagreba, ni presenetljivo, da nas kitare odpeljejo na izlet po vsem svetu; ‘Millenim Refugees’, ‘Tsunami’ in ‘Alexander The Great’ s poskočnostjo pričarajo vonj po orientu, ‘Great Wall of China‘ je čisti heavy metal šus, ki ruši vse pred seboj, ‘Sultan of Brunei‘ zveni zelo evropsko in po veličastnosti spominja na zlato obdobje Scorpions, naslovna skladba pa je kakopak nežna balada, primerna za sentimentalne romantične večere v dvoje.

Na albumu je moč najti tudi tri vokalne skladbe, ki pa nekoliko kvarijo užitek ob poslušanju; medtem ko je ‘Missing You‘ z močnim grlom Tonyja Martina (ex Black Sabbath) zelo simpatični hard rock šus, za pocukrani baladi ‘Come With The Rainbow‘ in ‘Reci da znam‘ pa se mi dozdeva, da jih je Zele uvrstil na album zgolj zato, da bi si z njima zagotovil več predvajanja po komericalnih postajah.

Internal Waves of Love‘ je barvita in čustvena plošča, ki kot celota resda ni popolna, vendar je z njo Zele znova dokazal, da je eden od najboljših evropskih kitarskih virtuozov.