WDOM 2018 – Nemetalska poslastica za metalce (2. dan)

Kdo je rekel, da Dropkick Murphys nimajo kaj iskati med metalci? (foto: Marko Alpner)

Po deževni otvoritvi druge edicije festivala WinterDays of Metal v Bohinju nas je čez noč pošteno zamedlo. Sneg je povzročil nekaj težav, med drugim odpoved benda Hour Of Penance, ki zaradi razmer na cesti ni uspel priti do prizorišča.

Foto: Žan Žak Martinjak

Drugi večer so odprli avstrijski death metalci Infected Chaos, ki sem jih zaradi snega tudi sama zamudila, sem si pa uspela ogledati del nastopa enega vidnejših kitajskih black metal bendov Ritual Day. Žal sem prišla ravno na del koncerta, ki je zvenel precej generično, so pa drugi obiskovalci izkazali navdušenje nad uporabo tradicionalnega kitajskega inštrumenta v začetnem delu. Z neskromno odrsko opravo so meni delovali rahlo komično, celotno vzdušje pa precej hladno, morda tudi zaradi ne ravno številne publike. Tako, kot so pri Arkoni efekti na vokalu zasenčili samo petje, je tukaj videz benda preusmerjal pozornost z glasbe na imidž.

Foto: Marko Alpner

Sledila je ura in pol premora zaradi prej omenjene odpovedi, naslednji pa so oder zavzeli težko pričakovani Dropkick Murphys.

Nemetalski bend na metal festivalu se je izkazal za odlično izbiro. V dvorani, ki na tem festivalu še ni bila tako polna, se je nenadoma kar trlo ljudi. Ameriški bend je s svojo irsko-punkersko glasbeno mešanico in energičnim nastopom dvignil vzdušje – in žur se je začel. Od prvega tona pa do zadnjega so bili deležni neomajne pozornosti publike, ki se je popolnoma razživela. Poleg solo poplesovanja na najrazličnejše načine, pa se je na poziv pevca množica razdelila in izvedla obsežen moshpit – kot se za metalski dogodek neglede na vse spodobi.

Nekaj minut na odru so s priredbama posvetili tudi Johnnyu Cashu in Elvisu Presleyu. Koncert v celoti je bil odigran odlično, vzdušje pa fenomenalno.

Foto: Marko Alpner

Kot predzadnji bend večera so se nam predstavili Gaahls Wyrd, ki jih je leta 2015 osnoval bivši frontmen legendarnih Gorgoroth. Tudi pred to blackmetalsko poslastico je del obiskovalcev zapustil dvorano, vendar vzdušje kljub temu ni upadlo. Iz vsesplošno veselega se je prelevilo v mrakobno, z odra pa je zažarela energija, ki je nase priklenila zlobe željnega poslušalca. Med hitrejšimi vižami in takšnimi, ki ‘namesto metronoma potrebujejo koledar’, je Gaahl pokazal, da perfektno obvladuje svoj vokal in z njim publiko. Ta se je popolnoma prepustila in en trenutek plavala v atmosferičnih glasbenih globinah, takoj zatem pa že vdajala brezkompromisno hitrim kitarskim rifom. Razgibana glasba, odigrana kot se šika, brez pretiranega pompa in imidža. Gaahls Wyrd so postregli z odličnim koncertom, in zagotovo si jih bom ob prvi priložnosti ogledala še enkrat.

Foto: Žan Žak Martinjak

Nekaj čez polnoč so na oder stopili v superheroje oblečeni Grailknights. S powermetalskimi melodijami in nenehnim napenjanjem mišic so bili odličen bend za vinjeni, zabave željni del občinstva. Za razliko od prejšnjega benda je bil tukaj spet ves poudarek na imidžu in odrskem nastopu, zato je glasbeni del na trenutke trpel. A nič zato, ljudje so se zabavali, na pozive benda napenjali bicepse, delali počepe in podobno.

Tudi drugi dan WinterDays of Metal se je gibal med plesno-veselim ter blackmetalsko zlobnim, v soboto pa nas čaka bolj moreče-brutalen dan. Kot headlinerji bodo namreč nastopili Asphyx ter Milking The Goatmachine, še pred tem pa nas bodo zamorili progresivno pogrebni doomerji AHAB.

Vtise s festivala WinterDays of Metal 2018 tokrat za vas zbira Neža Pečan.