WDOM 2018 – Koze in doom metal crowdsurfing (3. dan)

V Bohinju letos molzli tudi koze. (foto: Žan Žak Martinjak)

Prišel je zadnji festivalski dan WinterDays of Metal v čudovitem zasneženem Bohinju. Sneg jim je povečini uspelo splužiti, tako, da je promet spet lahko potekal kot običajno. Kljub temu pa so eni od nastopajočih uspeli ostati nekje v snegu in tako je tokrat odpadel koncert italijanske black metal skupine Endezzma, ki naj bi nastopila kot tretja.

Večer se je, tako kot ostala dva dneva, pričel ob primerni uri za vse, ki radi potegnejo zabavo dolgo v noč, ali pa presmučajo prvo polovico dneva. Liverpoolčani Novacrow so oder zasedli točno ob 17.30 in s svojo, na Halestorm spominjajočo glasbo, poskusili navdušiti vse ljubitelje tovrstnih bendov. Pohvaliti velja predvsem točnost kitarskih delov in kar živahen odrski nastop, vseeno pa je vse skupaj delovalo rahlo monotono. Slednje je na nek način razumljivo, nastopiti kot prvi bend in v gibanje spraviti maloštevilno publiko ni tako lahko. Večina se na prizorišču prikaže šele po kakšnem kozarčku pred dvorano, in zato ponavadi zamudi bend ali dva.

Drugi bend, melodični viking death metalci Immorgon iz Španije, so prav tako nastopili pred precej okrnjenim občinstvom. Kljub svoji 6-letni karieri je bend meni osebno zvenel malce ‘newcomersko’. Kot Novacrow, dobijo pohvale za živahnost in trud, vložen v animiranje publike, menim pa, da jim manjka še malce kilometrine.

Po uro dolgem premoru zaradi odpovedi Endezzme, so na oder stopili pogrebni doomerji Ahab iz Nemčije. Leta 2004 nastali bend, poimenovan po kapitanu ladje iz romana Moby Dick, je pričel s svojim šovom, ki bi ga bilo še boljše poslušati v manjši dvorani z bolj intimnim vzdušjem. A nič ne de, tudi v dvorani Danica so zveneli izjemno. Močna odrska energija je pričala o tem, da je bend popolnoma uigran in usklajen, suvereno premikanje po odru in očitno uživanje članov v samem koncertu pa je za seboj potegnilo tudi občinstvo, ki je sledilo mrtvaškemu ritmu. Menjavanje intenzitete glasbe in kombinacija čistega vokala z growlom sta pokazali dve plati benda – čutno in nadzemeljsko proti moreče-mrliški. Odličen nastop, ki ga je zaokrožilo izjemno počasno, doom metalsko crowdsurfanje.

Foto: Žan Žak Martinjak

Asphyx so prvi koncert v letošnjem letu odigrali prav v Bohinjski Bistrici, in čeprav je velik del občinstva festival zapustil skupaj z Dropkick Murphys, so bili sedaj v dvorani čisto vsi, ki so še ostali. Death metalci stare šole so bili poleg Arkone odrsko najbolj razgibani, delovali pa so mi pristnejši, bolj spontani in popolnoma neizumetničeni. Imajo odlično medsebojno odrsko kemijo, ki je poleg glasbe spravila v gibanje celotno dvorano. Tudi iz zadnjega dela publike se je brez težave videlo na oder, kajti prav vsi so sklonjenimi glavami sledili ritmu. Izjemno vzdušje, ki ga ni zmotilo niti dejstvo, da niso bili popolnoma uigrani. Pri skladbi ‘Last One On Earth’ so denimo precej pohiteli, ampak kot že rečeno stvar ni bila moteča, in Asphyx so z odličnim šovom dvorano skorajda obrnili na glavo.

Festival je zaključil death-grind trojec Milking The Goatmachine. Dobra izvedba in energičen nastop sta ohranila razpoloženje publike, ki je veselo divjala po hitrih ritmih Berlinčanov. S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi rožnati samorog, ker na grind koncerte to pač spada. Izvrsten koncert in dober žur – vredno ogleda.

Foto: Žan Žak Martinjak

Celoten vtis festivala je zelo dober. Zvok je bil vse tri dni odličen, luč prav tako. Na šanku so sicer imeli samo eno vrsto piva, so pa nudili dovolj drugih pijač in odlične koktejle. Manjkala je samo še kakšna klop za od smučanja in stoje utrujene metalce. Kar se tiče line-upa se mi uvažanje manjših tujih bendov zaradi nizkega števila nastopajočih zaenkrat še ne zdi smotrno, ker verjetno ne pritegnejo dodatnih obiskovalcev, bi pa bilo super videti še kakšnega domačega izvajalca.

A to je zgolj moj vtis, izkušena ekipa MetalDays festivala gotovo ve, kaj dela, zato se že veselim naslednje edicije tega odličnega festivala – za katero upam, da bo nudila tudi kakšen afterparty za tiste, ki ob 1h zjutraj še nismo zaspani.

Vtise s festivala WinterDays of Metal 2018 tokrat za vas zbira Neža Pečan.