VLADO KRESLIN: “Zadnje čase pozno spat in zgodaj vstat”

Vlado Kreslin (Foto: Delo.si)

Izdal je že petnajst albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in kot igralec. Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Trenutno promovira glasbeni dokumentarni film ‘Poj mi pesem’. Eden in edini, Vlado Kreslin.

ROCKER.SI: Trenutno promovirate glasbeni dokumentarni film ‘Poj mi pesem’, ki sledi vašemu umetniškemu razvoju. Kakšna je bila izkušnja snemanja filma in kako ste zadovoljni s končnim rezultatom? Kako se je skozi desetletja spremenil kulturni kontekst in poklic glasbenika?

VLADO KRESLIN: Mislim, da je film kar dober, sodeč po odzivu ljudi, na čigar mnenje kaj dam. Sam težko oceniš film, kjer nastopaš v vsakem kadru, če pa občasno še kaj pomodruješ, zna to biti prav zoprno. Če rečem, da je bilo včasih lepo biti glasbenik, je to morda retuširan romantični pogled na lastno mladost. Po svoje je bilo težje, po drugi strani pa se mi vseeno zdi, da je danes vse težje. Ne samo biti glasbenik.

ROCKER.SI: Poleg koncertiranja ste gost različnih prireditev, knjižnih sejmov, predstavljate pesniško zbirko, prirejate glasbeno-literarne večer, nenehno sodelujete z glasbeniki in sedaj še promovirate film. Kje si naberete energijo in kam se umaknete, ko potrebujete trenutek miru in tišine? Česa se najbolj veselite, ko vstanete zjutraj?

VLADO KRESLIN: Doma imam majhen vrt. Zjutraj grem najprej tja pogledat in kaj “pobrkljat” ter potem čez dan, vedno znova,  ko moram kaj razmisliti ali opraviti zanimiv ali manj zanimiv telefonski klic, stopim tja.

ROCKER.SI: Ste človek za vse priložnosti. Se spremeni priprava na posamezen koncert ali je to danes rutina in stvar prakse? Obstaja kraj, kjer bi si želeli igrati, pa vam do sedaj še ni uspelo?

VLADO KRESLIN: Vsak nastop je drugačen in »svet zase«, zato se spreminja tudi program oziroma »set lista« Predvsem pa je publika vsakič druga in publika te pravzaprav »potegne«. Seveda obstaja ogromno odrov, na katerih bi si želel nastopiti..

ROCKER.SI: Glasba v živo ali poslušanje albuma?

VLADO KRESLIN: Glasba v živo.

ROCKER.SI: Besedilo ali glasba?

VLADO KRESLIN: Oboje oziroma besedilo bolj, kot bi si mislil.

ROCKER.SI: Glasbeno ustvarjanje zjutraj ali zvečer?

VLADO KRESLIN: Ustvarjanje glasbe zvečer, besedil zjutraj.

ROCKER.SI: Začrtan nastop in vaja ali improviziranje na odru?

VLADO KRESLIN: Kombinacija obojega.

Vlado Kreslin v MC-ju, v Slovenski bistrici (Foto: M. Mirt)

ROCKER.SI: Zgodaj spat ali pozno vstat?

VLADO KRESLIN: Zadnje čase zgodaj vstat, tudi ko pozno spat. Na žalost.

ROCKER.SI: Glasbena skupina, ki vas je najbolj zaznamovala v zadnjih mesecih?

VLADO KRESLIN: Prekmurski etno band Edna.

ROCKER.SI: Kateri album ste si kupili nazadnje?

VLADO KRESLIN: Zadnji Dylanov album.

ROCKER.SI: Obiskovalec katerega koncerta ste bili pred kratkim?

VLADO KRESLIN: Ravnokar sem poslušal odličen buskerski kvartet saksofonov na Prešernovem trgu.

ROCKER.SI: Ljubi film?

VLADO KRESLIN: Kvadrat.

ROCKER.SI: Dobra knjiga?

VLADO KRESLIN: Dolga pot na sever (Richard Flannagan).

ROCKER.SI: Pomenljiv citat?

VLADO KRESLIN: Predvolilni Citat iz Alana Forda: »Mi ničesar ne obljubljamo in to obljubo tudi izpolnimo!«

ROCKER.SI: 16. novembra se vračate v Škofjo Loko, v Loški Pub, kjer se nazadnje igrali pred šestimi leti. Se spomnite daljnega nastopa? Pred leti ste svojo glasbo solistično predstavljali v Sokolskem domu. Lahko na kratko o razliki izkušnje nastopanja s skupino in sam (s črno kitaro)?

VLADO KRESLIN: Če se prav spomnim, takrat v Loškem pubu ni bilo slabo. Upam, da tudi tokrat ne bo, haha! Ko igraš z bandom, se moraš več ali manj  držati dogovora, aranžmaja, ko si sam, pa si lahko nepredvidljiv in drugačen.