IMPERIJ: ‘Smer, v katero gremo’

FOTO: Marko Duplišak, promo
FOTO: Marko Duplišak, promo

Pogovor z zasedbo, v kateri se prepletata mladostna energija in zrela izkušenost.

ROCKER.SI: Kdo ste Imperij? Imate z domačo glasbeno sceno kakšne posebne načrte, jo spremeniti v svoje »cesarstvo«?

Julij:

Trenutno smo Imperij 5-članska zasedba, ki ustvarja in igra samo avtorsko rock glasbo, napisano izključno v slovenščini. Skupino sem ustanovil januarja leta 2014, v celoti pa je zaživela leto kasneje.

Imperij smo: Katarina Kurtjak (klaviature in spremljevalni vokal), Peter Horvat (kitara), Jure Salobir (vokal in ritem kitara), Julij Klemenc (bobni) in Martin Kolbl (bas kitara).

Jure:

Glavno je, da nas druži želja po ustvarjanju, zraven pa se seveda pletejo želje in načrti, da v naš »imperij« pridobimo čim več oboževalcev, publike in pa seveda, da se počasi znajdemo na kakšnem večjem odru, z več tisoč glavo množico pod njim.

ROCKER.SI: Kje vse vam lahko naši bralci in bralke sledijo? Kako je z nastopi?

Katarina:

Imamo svojo spletno stran, drugače pa smo dosegljivi tudi na Facebooku,  Instagramu in na Twitterju. Če nas zagledate na ulici, nas lahko brez težav pocukate za rokav (smeh).  Če želite slišati preostanek našega materiala, vam je slednji dostopen na našem Youtube kanalu.

Peter:

V interesu nam je igrati čim več, zato se ne branimo nobenega povabila. Trenutno nam uspeva igrati enkrat do dvakrat na mesec. Želeli pa bi si seveda še več nastopov.

ROCKER.SI: Ker ste relativno mlad bend, se zdi naslednje vprašanje več kot primerno: Kakšno je vaše mnenje o domači sceni, je le-ta naklonjena zasedbam vašega kova?

Jure:

Zdi se nam, da je domača  rock ‘n’ roll scena v zelo slabem stanju. Ob poplavi narodnozabavne glasbe in instantnih komercialnih hitov človek težko prosperira. Nekaj bendov je ob precejšnji pomoči drugih sicer uspelo prodreti, a vseeno opažamo, da je lokalov in prireditev za takšno sceno vedno manj. Podobno velja tudi za slovenske radijske postaje, ki glasbi našega kova niso ravno najbolj naklonjeni. Obstajajo svetle izjeme, a teh je zelo malo.

FOTO: Marko Duplišak

ROCKER.SI: Kako usklajujete nastope in ostala opravila, ki jih zahteva delo v bendu, s svojimi zasebnimi življenji?

Julij:

Potrebno je veliko prilagajanja in kompromisov. Glede na to, da smo vsi redno zaposleni, lahko rečem, da nam to kar dobro uspeva. Vaje imamo dvakrat tedensko, včasih celo trikrat. Enako velja za nastope, saj smo do sedaj še zmeraj našli termine, ki so ustrezali vsem. Pri tem bi se še posebej rad zahvalil našim družinam, za njihovo podporo.

Katarina:

Ker imamo precej različne delovnike in urnike, usklajevanje ni lahko. Se pa vse da, če je zadosti volje. Bend je glavna prioriteta vsakemu izmed nas. Prilagajamo se drug drugemu in glasbenim priložnostim, ki se nam ponudijo.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste izdali svoj drugi studijski album, naslovljen Lutke. Lahko kaj več o tem?

Peter:

Definitivno gre za izdelek, s katerim smo si dokazali, da smo zmožni glasbenega napredka, da nismo muha enodnevnica. Mislimo, da smo v primerjavi s prvo ploščo naredili precejšen preskok, tako s kompozicijskega kot tudi zvokovnega vidika. Vsi, ki poznajo našo prvo ploščo, lahko opazijo, da je aktualni album nekoliko trši.

Z izdajo albuma smo začrtali tudi smer, v katero želimo iti. Nismo še sigurni, kako se le-ta imenuje, so nas pa pred kratkim označili za vampirski »love« rock.

Katarina:

Na albumu je 11 avtorskih skladb s slovenskimi besedili, ki smo jih posneli v sodelovanju z Dragom Popovičem. Ker med snemanjem še nismo imeli basista, nam je na pomoč priskočil Cveto Polak (Šank Rock), violo v zadnji skladbi [Izgubljeni most] pa je posnela Jerca Čerin. Izgled albuma je oblikovala Dea Biličič, izšel pa je pod okriljem založbe Dallas Records.

ROCKER.SI: V kakšnih formatih je le-ta na voljo in kje ga lahko dobimo?

Martin:

Glede na to, da sem nov, lahko odgovorim vsaj na to vprašanje (smeh).  V fizični obliki ga lahko dobite v trgovini založbe Dallas, v trgovinah Big Bang in na naših nastopih. Digitalno pa na spletnih platformah iTunes, Dezzer in Spotify. V celoti mu lahko prisluhnite tudi na našem Youtube kanalu.

ROCKER.SI: Če bi primerjali svoj prvenec in njegovo nadaljevanje, po čem se slednja najbolj razlikujeta?

Peter:

Kot sem že omenil, smo z zadnjim albumom začrtali smer, v katero želimo iti. Mislim, da je slednji tudi malo bolj stilsko usmerjen. Pozna se, da smo napredovali na vseh področjih. Izkušnje in znanja, ki smo jih pridobili med ustvarjanjem prve plošče so nam pri tem zelo pomagale.

Katarina:

Na prvi vtis bi lahko rekli, da je nekoliko “trši” od svojega predhodnika. Že s prvim albumom smo si želeli najti svojo identiteto, slog, ki bi ga povezovali z nami. Zdi se mi, da nam je z Lutkami to uspelo oziroma, da smo se želenemu bolj približali. Aranžmaji so bolj jasni in strukturirani, celoten album pa je stilsko tudi bolj kompakten ter prepoznaven.

ROCKER.SI: Ste za ploščo uporabili vse ideje?

Jure:

Ne, idej je še precej. Imamo srečo, da smo se našli štirje ustvarjalci, vsak s svojimi idejami in osnutki. Lahko bi rekli, da je izbira pravega materiala naš največji izziv (smeh). Kmalu pričakujemo še en val idej, doprinos našega Martina, ki se trenutno posveča preučevanju dosedanjega materiala in uigravanju z nami.

ROCKER.SI: Nam lahko zaupate kakšno zabavno oziroma zanimivo prigodo s snemanja?

Peter:

Prigod in smeha je bilo toliko, da jih je težko izpostaviti (smeh).

ROCKER.SI: Bi našim bralcem in bralkam sporočili še kaj posebnega?

Katarina:

Poiščite in spremljajte nas na družabnih omrežjih, pustite nam kakšen všeček ali komentar pod našimi videospoti in skladbami, predvsem pa vljudno vabljeni na vse naše koncerte. Veseli bomo, če vas bo pod odrom čim več. Se vidimo!

Julij:

Ne bomo se branili tudi kakšne koncertne ponudbe. Če smo vam všeč, nas lahko podprete tudi z nakupom naših albumov ali majic, ki bodo na voljo v kratkem.