VENUS 5: ‘Venus 5’ (2022)

V Venus 5 je aktivna tudi domača Karmen Klinc (prva z leve). Foto: Frontiers Music Srl, promo
Foto: Frontiers Music Srl, promo

Domača in okoliška metal scena je pred kratkim doživela prihod novega imena. Zasedbe Venus 5, ki jo sestavljajo prekaljene pevke z različnih koncev Evrope. Gre za zgodbo, ki je nastala na podlagi ideje predsednika založbe Frontiers in vodje A&R Serafina Perugina. Ta je želel ustvariti metalsko različico pop projektov, kot so bile Spice Girls. Serafino je tako k projektu poleg Herme (SNB), domače Karmen Klinc (Rock Partyzani, ex Hellcats, naš pogovor s pevko), Jelene Milovanovic, Tezzi Persson (Infinite & Divine) in Erine Seitllari k sodelovanju povabil še producenta Alda Lonobila (Secret Sphere, Timo Tolkki’s Avalon, Sweet Oblivion itd.) in njegovo ekipo, s katero so skupaj ustvarili zasedbin istoimenski prvenec.

Pregled skladb

Ploščo odpira ‘Lioness,’ kjer nam levinje že takoj pokažejo svojo karizmo. Sploh zaradi formule riff-petje-riff, ki zaznamuje dobršni del plošče. Ji dodaja trdoto in značaj, hkrati pa tudi ustvarja občutek, da je ta daljša, kot je v resnici. Spontano podaljšuje izrazito naravnan radijski format pesmi, kar še posebej izstopa pri zaključnem delu ‘Lioness,’ ki je skorajda pojav zase. Album nadaljuje ‘The Simulation,’ kjer se v ospredju nahajajo predvsem recimo temu navijaški vokali. Poskus stvarjenja nekakšne himne, ki pa ne doseže posebnega učinka. Gre za nekaj, kar se pač nahaja na plošči, brez kakšne posebne dodane vrednosti. Zna pa pesem izpasti zanimivo v živo, saj kar kliče po koketiranju s publiko. ‘Nothing But A Heartache’ s svojim akustičnim uvodom napove, da se bodo stvari že kmalu obrnile na bolje. Pred vami je namreč poosebitev bendovega večplastnega petja, ki v kombinaciji z napisanim, simfoničnimi vložki in zeppelinskim stopnjevanjem tempa pričara ploščin prvi vrhunec. Klimaks nadaljuje ‘Bride With Blackend Eyes,’ kjer zasijejo prej nekoliko bolj diskretne klaviature. Pridih osemdesetih, kakršnega lahko na primer zaznamo pri Beast in Black. Nekaj podobnega bi lahko dejali tudi za ‘Monster Under Your Bed,’ ki s svojimi prehodi med nežnostjo in trdoto poskrbi za eno najtežjih skladb na albumu. Poleg tega pa še en dokaz, kaj vse lahko človek umesti v 4-minutni format, saj ta ne vsebuje niti ene odvečne sekunde. Zaključek slednje služi tudi kot uvod v ‘Inside,’ ki poskrbi za zmanjšanje obratov, ne pa tudi kakovosti. Gre še za eno skladbo, ki kar prekipeva od  bendovega genskega zapisa. Preostanek albuma je (brez balasta) izveden v podobni maniri. Dekleta nam namreč znova navržejo polnokrvne venerske kreacije, ki ne odstopajo od zastavljenih linij. Torej igrivega prehajanja med nežnostjo in trdoto, večplastnim petjem, primerno postavljenimi klaviaturami in kitarskimi riffi ter še čem.

Venus 5 in ekipa so s svojim prvencem skovali odličen album, ki se lahko posluša znova in znova. Izbrane skladbe namreč tvorijo celovito celoto, ki ne prekorači svoje dobrodošlice. Se zaključi, preden se zaplete v ponavljanje. Kar je verjetno tudi posledica same postavitve pesmi, ki skupaj ustvarjajo zavidljivo dober tek. Med poslušanjem se mi je namreč večkrat zazdelo, da imam pred seboj eno samo stvaritev, razdeljeno na več poglavij, ne pa 11 ločenih kreacij.

Slišano dokazuje, da ima projekt velik potencial, zaradi česar bi bilo škoda, če bi ostalo samo pri enem albumu!

Ocena: 4,5/5

Seznam skladb

1. Lioness
2. The Simulation
3. Nothing But A Heartache
4. Bride With Blackend Eyes
5. Monster Under Your Bed
6. Inside
7. Tom and Ms Amy Lee
8. Because Of You
9. We Are Dynamite
10. Save You
11. Bury Me