HAIKU GARDEN: ‘Upamo, da bodo ljudje poštekali album in ga vzljubili’

Haiku Garden (Foto: Nik Erik Neubauer)

Haiku Garden, varovanci založbe Kapa records, so se v sedmihletih obstoja trdno zasidrali na slovenski alternativni glasbeni sceni.

Z žanrom, ki se giblje v polju shoegaza in neo-psihedelije ter se sproščeno sprehaja od dream do noise popa, so odlično zapolnili vrzel tovrstne glasbe v slovenskem glasbenem prostoru, obenem pa si tako s profesionalnim in inovativnim pristopom do glasbenega ustvarjanja kot odličnimi živimi nastopi pridobili širok krog poslušalstva doma in na tujem. S svojimi dosedanjimi izdajami, EP-jem Waver (Kapa Records, 2016), dolgometražcem Where If Not Now (Kapa Records, 2018) ter Izštekani Haiku Garden (ZKP RTV Slovenija 2020), pa navdušili tudi strokovno javnost.

Danes bodo v Gali Hali (dogodek tukaj) predstavili njihov najnovejši album, ki so ga do zdaj že podprli s singlom ‘Levitate . O ustvarjanju se je z nami pogovarjal Luka Flegar, ki je spregovoril o iskanju ravnotežja med sanjavo kitaro, čistim vokalom in rjovečim basom, kričečimi solažami in ostrim udrihanjem bobna. Ta album bo še udarnejši.

Promocija ploščka bo na letnem vrtu Gala Hale

Zgodil se bo 1. julija 2022, kje drugje, kot v domači Gala hali, kjer so Haiku Garden ploščo tudi posneli. Ker gre za otvoritev Julijskega letnega vrta, bodo seveda z vsemi svojimi efekti, ki jih ni malo, zasedli zunanji oder, obiskovalci pa bodo lahko v predstavitvi novega, odličnega dolgometražnga izdelka ene dejavnejših zasedb založbe Kapa Records, uživali pod milim nebom.

Oder bodo ogrevali auto, sveža zasedba, ki jo poganja mešanica krautrocka in noisa, po koncertu pa se dogajanje seli v notranjost dvorane. Vstopnice za koncert so že dosegljive v Gala hali na dogodkih, v trgovini Big Nose v Ljubljani ter na mojekarte.si in na vseh njihovih prodajnih mestih. V primeru dežja bo koncert potekal v dvorani Gala Hale.



ROCKER.SI: Lepo te je videti, Luka. Kako si? Bova danes kratka in se bova osredotočila na vaš novi album ter promocijski koncert v Gali Hali. Za začetek bi te vprašal, kakšno je stanje znotraj zasedbe? V zadnjih letih se je marsikaj dogajalo. Najin zadnji intervju je bil objavljen ravno marca 2020.

LUKA FLEGAR: Takrat sva govorila? V redu, kako hitro gre čas …

ROCKER.SI: Nekateri bendi so na prišli na drugi strani tunela ven še močnejši, drugi so razpadli.

LUKA FLEGAR: Mi nedvomno nismo razpadli, to je nekako očitno (smeh). Nismo pa tudi močnejši, težko bi rekel, no. Obdržali smo se na enakem nivoju. Z novim albumom upamo, da bomo prišli na višji nivo. Želje so, da gremo vedno višje. A že obdržati se v teh časih je kar dosežek.


Pionirji slovenskega shoegaza« na lovu za lastnim noisepopoidnim izrazom ne sprejemajo kompromisov. Na novem, težko pričakovanem drugem albumu Loose Contacts / Tense Present s hitrejšimi ritmi in intenzivnejšo zvočno podobo še bolj suvereno spajajo vplive shoegaza, postpunka, krautrocka in noisa. Album Loose Contacts / Tense Present je album nasprotij, ki odraža dualnost sedanjosti.


ROCKER.SI: Ostali ste aktivni, kar je najpomembnejše. Bi rekel, da ste ravno v teh dveh letih naredili največ za novi album?

LUKA FLEGAR: Drži, je pa res, da tisti album ‘Izštekani’, ki je izšel leta 2020, smo v resnici končali že leto prej. Tako da smo res že v začetku 2020 začeli delati na novem materialu. Takrat sta nastala prva komada, nakar je sledil lockdown. Snemali smo vsak zase od doma. Spomnim se, da sva s Klemnom ustvarjala demo posnetke, dokler nismo odšli maja istega leta za dva tedna v Haloze. Tam smo imeli intenzivne vaje, ker smo želeli ostati aktivni. Omenjeni skladbi sta dobili novi obliki, naredili pa smo tudi zasnove za kar nekaj drugih komadov. Aprila naslednje leto smo se odpravili v studio, za tri tedne v Galo Halo, kjer smo si postavili studio.

ROCKER.SI: Potem je ta album posnet “live”?

LUKA FLEGAR: Bolj kot ne, drži. Večina stvari, ki se slišijo, je nastala takrat, je pa nekaj nasnetih delov, ki so nastali v procesu miksanja. Igrali smo se z zvokom in delali manjše popravke. Vokal je praviloma vedno na vrsti zadnji. Načeloma smo bend, ki igra istočasno. Sintetizatorje smo prav tako dodali kasneje, ker so delikatni. Ta zvok je treba naštimati do potankosti. Pri prejšnjem albumu smo vse snemali posebej – bobni, bas in kitara. Linearno grajenje.

Haiku Garden (Foto: Nik Erik Neubauer)

ROCKER.SI: Vam je všeč ta pristop k ustvarjanju materiala ali snemanju albuma, da se za več tednov umaknete? Ali je bilo to zgolj v sili razmere. Najbolj znana je zgodba od MRFY, kako so se za dva meseca zaprli v studio pri zadnjem projektu.

LUKA FLEGAR: Nam odgovarja, je pa res, da nikoli nismo šli nekam za dva meseca (smeh). Skupno preživljanje časa nudi neko drugo dimenzijo, ki jo sicer ne bi dobili, če bi samo hodili na vaje. Vsak ima namreč svoje opravke. Ponavadi odigramo vajo in gremo domov. Drugače je, če se zbudiš sred Haloz, poješ zajtrk in popiješ kavo, greš na sprehod, potem pa začneš muzicirati. Vse imamo že postavljeno, le čakamo, da nekdo začne igrati, ostali pa se mu pridružimo. Dosti bolj spontano je vse skupaj, kar se posledično čuti v glasbi.

ROCKER.SI: Za promocijo novega albuma je izšel singel ‘Levitate’, ki je zelo udaren, že malo punkovsko usmerjen – sem moral prav preveriti, če sem zavrtel pravo skladbo. Kasneje sem prebral, da je bil vaša želja posneti nekaj udarnejšega.

LUKA FLEGAR: Tudi to je nastalo spontano, kot večina stvari pri nas. Na nobeni točki nismo čutili pritiska, da moramo ustvariti karkoli drugačnega. Ni bila naša odločitev. Sledili smo občutku, kot se nam je zdelo najbolje v tistem trenutku. Verjetno pa glasba odslikava čas, v katerem smo ustvarjali.


Če je bil prvenec ‘Where If Not Now’ introspektiven soundtrack sanjavih sekvenc, je novi album LC / TP direkten in neposreden, kar se odraža v bolj udarni, in your face, a hkrati tudi bolj izčiščeni zvočni podobi. Na vseh digitalnih platformah je dosegljiv od 20.6.2022 dalje.


ROCKER.SI: Kako se počutite ob navalu koncertov? Je že skoraj preveč izbire za poslušalce?

LUKA FLEGAR: Se strinjam. Vse se je prebookiralo z zime na poletje, tako da je zdaj vsega preveč.

ROCKER.SI: Na nek način je za zasedbo še težje dobiti koncert, čeprav se več dogaja.

LUKA FLEGAR: Absolutno. Se nam je ravnokar zgodilo, da smo morali odpovedati nastop, ker so nas želeli na isti datum, ki smo ga prej že potrdili drugemu organizatorju. Poleti bo nekaj več koncertov tudi za Haiku Garden. Na sceni je bitka za nastope.

ROCKER.SI: Organizatorji želijo, da zasedba ponudi nekaj novega. Razen tistih najbolj uveljavljenih, ki lahko igrajo leta in leta, brez da bi izdali kaj novega, ker so tako priljubljeni. Nov album za vas pomeni več koncertov? 

LUKA FLEGAR: Definitivno. V splošnem kar velja, da je album odskočna deska za koncerte, ker izdaji sledi promocija. Koncertni organizatorji radi vidijo, če se zasedba pojavlja po medijih. Raje te vzamejo, ker te imajo registriranega. Sem pa opazil zadnje dve leti, da so festivali začeli delati vse bolj “varne” programe. Nekateri so dve leti zapored bookirali iste zasedbe. V prejšnjih letih tega nikdar nisem videl. Mogoče se le meni zdi.

ROCKER.SI: Ne, kar drži. Tudi mene moti pomanjkanje navdiha v koncertnih programih. Prevečkrat vidimo povsem različne zasedbe na istem odru, kar zagotovo ne more biti v redu za glasbo na dolgi rok. Ne bi rangiral glasbenih žanrov, le da ne sodijo vsi na isti oder.

LUKA FLEGAR: Škoda je, da dve leti zapored festival pripravi praktično enak program. Ne spomnim se, da bi se kdaj zgodilo. Zdaj pa to opažam.

Haiku Garden (Foto: Nik Erik Neubauer)

ROCKER.SI: Posneli ste tudi videospot, za katerega ste napisali: “Kafka sreča Tarantina”. Me je nasmejalo. Lahko poveš več?

LUKA FLEGAR: Sicer bi bilo bolje, če bi o tem vprašal našega režiserja videospota, a se potrudim pojasniti njegovo vizijo (smeh). Kafka predvsem v smislu, ker se ženski lik v videospotu zbudi na neznani lokaciji in mu ni jasno, kako je prišel tja. Ni ji niti jasno, ali sanja ali ne. Tarantino pa zaradi načina, kako je posnet videospot. Proti koncu je več nasilja, ki je prikazano skozi satiro, tako kot deluje Tarantino. Kritiki mu očitajo preveč eksplicitno nasilje, a on ravno skozi to komentira in kritizira.

ROCKER.SI: Kaj bi za vas predstavljal uspeh albuma na tej točki kariere? Kako bi definiral uspeh v povezavi z albumom? Ste razmišljali o tem?

LUKA FLEGAR: Mislim, da bomo težko naredili kljukico v času, dokler ustvarjamo (smeh). Morda čez štirideset let! Ko se bomo spominjali za nazaj z malo več distance, ne pa v samem trenutku, ko delaš in ustvarjaš. Vsaj jaz ne. Nikoli ne bom čisto zadovoljen. Predvsem smo si želeli posneti dober album. Za nas in za poslušalce. Ne obremenjujemo se s tem, kako bo album sprejet, si pa želimo pozitivnih kritik. Vsekakor. Vedno mora biti tista naslednja stvar, drugače nimaš ničesar več za povedati. Ne govorim pa o komercialnem uspehu. Naša želja je posneti najboljše komade, kot jih lahko. Album je končan in vsi smo zelo zadovoljni s končnim produktom. Upamo, da ga bodo ljudje “poštekali” in vzljubili,  kot smo ga mi.

ROCKER.SI: Torej na tej točki usoda albuma ni več v vaših rokah?

LUKA FLEGAR: Tako nekako. Bomo pa veseli, če jim bo všeč.


Dejstvo, da se (Haiku Garden) tako rutinirano znajde na koncertnem odru, ni le rezultat lakote po igranju v živo, temveč impresivne koncertne kilometrine, ki je že zdavnaj presegla domače meje. Čutili smo samozavest in osredotočenost na izvedbo, ki se je posebno razvnela pri novih skladbah. – Miroslav Akrapovič, Odzven, 2021


ROCKER.SI: Bo prvi odziv, na promocijskem koncertu, pomemben? Boste preveč zaposleni z igranjem ali boste spremljali odziv publike?

LUKA FLEGAR: Itak, da bomo spremljali odziv (smeh). Nekaj izmed skladb na tem albumu smo že igrali v živo, že lani in tudi letos, ampak večina materiala je pa svežega. Glasbenik si želi dobrega odziva. Oči bom imel usmerjene v prvo vrsto (smeh).

ROCKER.SI: Ste že delili seznam skladb, ki so na albumu?

LUKA FLEGAR: Mislim, da smo objavili, da gre za osem skladb, nismo pa delili naslovov.

ROCKER.SI: Kateri, misliš, da bo najbolj “zažgal” v Gali Hali?

LUKA FLEGAR: Morda bi izbral prav ta prvi singel ‘Levitate’. Kadar smo ga igrali v živo, je vedno zažgal. Še dva druga smo igrali, za ostale pa težko rečem, ker jih bodo poslušalci v živo slišali prvič.

Haiku Garden (Foto: Nik Erik Neubauer)

ROCKER.SI: Bi pojasnil naslov albuma ‘Loose Contacts / Tense Present‘? Čutite, da smo le bežni stiki in srečanja. Izhaja naslov iz globljega razmisleka?

LUKA FLEGAR: V resnici gre za naslova dveh skladb z albuma. Namenoma smo izbrali takšen naslov. Ni bilo, da se ne bi mogli odločiti za enega (smeh). Dotični naslov še najbolje povzame tematiko besedil, ki se večinoma ukvarjajo s spreminjanjem odnosov med ljudmi. Ne nujno v slabem smislu, temveč tudi na pozitiven način. Veliko besedil na albumu se ukvarja s to idejo.

ROCKER.SI: Če bi moral zapakirati pomen album v eno poved, bi zmogel?

LUKA FLEGAR: Verjetno bi pomen pojasnil, kot smo zapisali v promocijskem tekstu, češ da je to album nasprotij, ki odraža dualnost sedanjosti. Midva se pogovarjava, a v resnici dva daleč narazen.

ROCKER.SI: V smislu, da se veliko družimo, a vedno manj dobro poznamo?

LUKA FLEGAR: Točno to, ja.

ROCKER.SI: Luka, hvala za pogovor, bova raje povabila bralce na vaš promocijski koncert, kjer se bodo lahko dodobra spoznali z vašo glasbo. Naj hrešči, da se bo slišalo iz prestolnice. Vse dobro in se veselim najinega naslednjega intervjuja!