Veliki božični rock žur letos v Postojni

Skupina Siddharta (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Ni božiča brez pravega rock spektakla, za kar bodo letos v sredo, 25. decembra 2019 v Postojni poskrbeli naši najboljši rockerji Siddharta. Poleg Siddharte, bodo na božičnem rock koncertu nastopili še odlični domači Mary Rose, Bohem ter Skalp.

SIDDHARTA

Skupina Siddharta, danes največje ime na slovenski glasbeni sceni, je nastala leta 1995 v postavi Tomi M. (vokal, kitara), Primož B. (kitara, spremljevalni vokal), Primož M. (bas) in Boštjan M. (bobni). Za ime so si nadeli naslov romana nemškega pisatelja Hermanna Hesseja. Kmalu so začeli ustvarjati svojo glasbo, svoj zvok. Želeli so si drugačnosti, zato so zvok obogatili s saksofonom in klaviaturami. Skupini sta se pridružila saksofonist Cene R. in kasneje še klaviaturist Tomaž O. R. Skupaj so ustvarili svoj zvok, ki ga z lahkoto prepoznamo kot Siddhartin zvok. Še pred izidom prve plošče ga je bilo leta 1998 že moč slišati na vseslovenskem projektu RTV SLO in Studia Tivoli – Siddharta je bila namreč izbrana med nabor perspektivnih slovenskih skupin in uvrščena na prvo mesto na kompilaciji Tivolski Pomp.

BOHEM

Bohem so preboj na slovensko glasbeno sceno naredili leta 2004 z izdajo prvenca Življenje ni zločin. Najuspešnejši singli s te plošče Kraljica sanj, Deveti junij, Kri, Boem, On je jaz ostajajo najprepoznavnejši koncertni pečati skupine, ki je glasbo nadgradila z odličnimi videospoti.
Deveti junij, videospot danes svetovno znanega režiserja Mitje Okorna, je postavil zasedbo na glasbeni zemljevid Slovenije. Bohem so takrat kot edini slovenski izvajalec dobili možnost, da spot posnamejo v vizualno čudoviti Ljubljanski Operi (kjer so do danes snemali samo še operni pop velikani Il Divo).
Videospot za skladbo On je jaz ima na portalu Youtube že cca. 1.500.000 ogledov, kar je za slovensko rock skupino izjemna številka.

Manifest ljubezni, drugi album skupine Bohem, je izšel leta 2008. Največji uspeh je požela skladba Romanca, ki je bila z videospotom deležna odličnih kritik. Videospot je veljal za enega najboljših videospotov, posnetih na področju celotne bivše skupne države, in bil dolgo časa tudi edini slovenski predstavnik na lestvici MTV Adrie. Med oboževalci so še danes poleg Romance z albuma izredno priljubljene skladbe Dan za vas, Vest in Kič.
V letu 2011 se je skupina sredi ustvarjanja tretje plošče kmalu po objavi singla Na drugem bregu razšla z dolgoletnim članom Marjanom Kotnikom. Zamenjal ga je mladi kitarist Simon Šubic, ki je v letu 2012 dokončal kitarski del novega albuma in s svojo energijo tretji plošči dodal pečat svežih idej.

Bohem (Foto: Miha Dolenc)

Tretjo ploščo, ki je izšla januarja 2014, so poimenovali po prvem singlu: Na drugem bregu. Album spremljajo videospoti za skladbe Nihče iz vesolja, December in Moje, katerega režijo so Bohem zaupali takrat 16 letni dijakinji. Uspešnejše skladbe z albuma: Polja mladih let, Vse že imaš, Moje, Nihče iz vesolja, Na drugem bregu, December.
V letu 2017 je skupina izdala skladbi in videospota Balada o njej ter V Ljubljani, v 2018 pa Značaj in Moja dežela. V slednjem manjka Damir Pavlič, ki je tik pred začetkom snemanja zapustil skupino. Na bobnarski stolček je namesto njega sedel uveljavljeni slovenski bobnar Luka Pate.
Skupina nadaljuje z izdajanjem singlov/videospotov, ki jih bo morda v prihodnosti povezala na dolgometražnem albumu.

SKALP

Skalp so skupina, ki je v svojem skoraj dvajsetletnem ustvarjanju požela veliko strokovnih nagrad, kar jih je nedvomno utrdilo na slovenski rockovski sceni. Njihov pristop do ustvarjanja je instinktiven in hkrati nabit s strastjo do prvinskega rokenrola. Besedila so inteligentna, a vsebujejo ravno pravo mero kljubovanja in praktičnega pristopa do življenja. V letu 2007 so fantje izdali svoj prvi album Preproste rešitve s katerega je kar 6 singlov zasedlo prva mesta radijskih lestvic, leta 2012 pa je bil izdan drugi album Mars je prodan z nosilno skladbo Vem, da lahko!, ki je prejela tudi nagrado za najboljši videospot leta. Z albumom Mars je prodan na slavnostni podelitvi iz rok župana Ajdovščine prejeli tudi nagrado za posebne dosežke. Fantje pa ne počivajo na lovorikah in trenutno v studiu Hendrix snemajo nove skladbe.

KAJ: Božični rok žur 2019
KDO: Siddharta, Bohem, Mary Rose, Skalp
KJE: Velik ogrevan šotor na parkirišču pred PTC Primorka v Postojni
KDAJ: sreda, 25. december 2019
VSTOPNICE lahko kupite TUKAJ.