ŠPIL LIGA: Tretji špil sezone prinesel nove polfinaliste!

Špil Liga, 20.12.2019, Kino Šiška (Foto: Katja Jakus)

Nismo prižgali novoletnih lučk, temveč koncertne. Nismo prisluhnili božičnim uspešnicam, ampak trem nadobudnim izvajalcem, ki so spodnjo dvorano Kina Šiška napolnili z mladostno energijo. Zadnji špil v koledarskem letu so zakrivili producent Almebo, alternativni rockerji DeBeat in škofjeloški Insekti.

O dveh zmagovalcih večera so odločali glasovi strokovne komisije in obiskovalcev koncerta, ki so svoje mnenje izrazili s pošiljanjem SMS sporočil. Po končanem nastopu vseh skupin se je začelo SMS glasovanje, ki je trajalo 10 minut, medtem ko je komisija razglasila tekmovalce od prvega do tretjega mesta. Čestitke skupinama Insekti in DeBeat, ki so dobili tudi literarno nagrado.

Igrali so: Abel Modic, s psevdonimom Almebo, se že vrsto let ukvarja z glasbo. Po uspešno zaključenih osmih letih učenja violine, se je pred dvema letoma začel ukvarjati s produkcijo elektronske plesne glasbe, v katero je vključeval tudi posnetke lastnega igranja.

Insekti? Ja, a ne kot žuželke, temveč kot mlada nadobudna skupina iz Škofje Loke. Tempo narekuje Luka Rener, ki mu zvesto sledi Matic Kutin na basu, skozi kitarske rife in protestna besedila pa njihove misli izpoveduje Klemen Škrjanec.

DeBeat so alternativni rockerji iz Šentjerneja, ki jih združuje strast do glasbe, ki jo ustvarjajo. V zadnjem času se posvečajo avtorski glasbi, v njihovem repertoarju pa ne manjka priredb znanih slovenskih in tujih skupin. ”Razžgali” so že kar nekaj večjih odrov, kot so Kolektivc, Rock Jernejevo, Motozbor Malence, Vičstock in drugi.

Strokovna komisija: Dominika Maša Kozar, Pavel Lipovšek in Andi Koglot.

Več o Špil ligi

Kino Šiška vsako leto razpiše natečaj za sodelovanje v Špil ligi, seriji koncertnih nastopov srednješolskih glasbenih skupin in posameznikov, ki tekom šolskega leta poteka enkrat mesečno v prostorih Kina Šiška. Na sodelovanje so vabljeni vsi bendi in solo glasbeni ustvarjalci iz Republike Slovenije, ki imajo vsaj dve avtorski skladbi in so sposobni izvesti 20 minut živega koncertnega nastopa. Špil liga je žanrsko neomejena, vabljeni torej mladi rokerji, reperji, pankerji, metalci, indijanci, folkerji, elektronski producenti in vsi vmes.