VATRA: ‘Pridite, da se spoznamo!’

Skupina Vatra (FOTO: Mare Milin)
Skupina Vatra (FOTO: Mare Milin)

Tokrat smo se pogovarjali z vodjo priljubljene hrvaške zasedbe Vatra Ivanom Dečanom. Skupina Vatra bo namreč v torek, 27. marca 2018 nastopila v kavarni Sputnik, koncert pa si boste lahko ogledali brezplačno!

ROCKER.SI: Na glasbeni sceni ste že od leta 1999. V tem času ste izdali že 9 studijskih albumov, od kod črpate inspiracijo, energijo, ideje in voljo?
IVAN DEČA (VATRA): Glasba je naše življenje in živimo izključno od glasbe tako, da smo dnevno osredotočeni nanjo. Ideje in inspiracija pa so vse okoli nas, samo prepoznati jih je treba.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste sodelovali tudi z Massimom pri skladbi ‘Nama se nikud ne žuri’, kako je prišlo do sodelovanja?
IVAN DEČA (VATRA): Glasbe nikdar ne pišemo s ciljem, v nekaterih svojih pesmih, da bi nekoga povabili k sodelovanju. Pesem je tista, ki zahteva, da določeno začinimo v obliki nekega pevca ali z njegovo barvo glasu. Tako je bilo tudi v tem primeru, pesem ‘Nama se nikid ne žuri’ je zahtevala duet z Maksimo in vesel sem, da je pristal in se nam pridružil na tej glasbeni avanturi.

ROCKER.SI:  Za letos ste napovedali tudi izid novega, že desetega studijskega albuma, nam glede samega ploščka lahko zaupate kaj več? Kdaj bo izšel?
IVAN DEČA (VATRA): Album smo najavil s singloma ‘Sekvoje’ in ‘Nama se nikud ne žuri’, a glede na čas, v katerem živimo, je dejstvo, da je ‘albumske’ publike vedno manj, zato bomo pred izdajo albuma izdali še nekaj singlov.

ROCKER.SI: Se na prihajajočem albumu obeta še kakšno sodelovanje, ali je bil Massimo edini, ki je dodal svoj pečat?
IVAN DEČA (VATRA):  Kot sem že rekel, duetov ne načrtujemo, če pa nekatera pesem rabi duet, bomo dali vse od sebe, da ga tudi ustvarimo.

ROCKER.SI: Kako je potekalo snemanje albuma, se vam je pripetilo med tem morda kaj nenavadnega, zanimivega?
IVAN DEČA (VATRA): Že dolga leta delamo z Juretom Ferinom in Pavelom Miholjevicem in upam si reči, da sta najboljša producenta na Hrvaškem. Naš odnos ni samo strogo posloven, dnevno se družimo že več let, zato sta producenta seznanjena z vsemi načini našega dela, kar zelo olajša delo v studiu, preden rešimo težave.

ROCKER.SI: Kakšni pa so vaši načrti za prihodnost, po tem, ko boste izdali album?
IVAN DEČA (VATRA): Naslednje leto praznujemo 20. obletnico skupine Vatra, v načrtu imamo, da jih proslavimo kot vse do zdaj, s številnimi koncerti skupaj s svojim občinstvom, ki prepeva z nami.

ROCKER.SI: Kaj mislite, da je tisto, kar vas dela drugačne od ostalih skupin?
IVAN DEČA (VATRA): Vse smo ustvarili skupaj, prihajamo iz majhnega mesta, rodne Virovitice, ki do danes še ni imela nobene tako resne skupine. Obdržali smo se do danes, drug dregemu postali botri, pajdaši in v trebuhu imamo pred vsakim novim koncertom še vedno metuljčke.

ROCKER.SI: Slovenski publiki niste neznanka. Kakšni pa so občutki, ko nastopate pred slovensko publiko? Radi nastopate v Sloveniji?
IVAN DEČA (VATRA): Radi nastopimo kjerkoli je zanimanje za našo glasbo. Veliko zadovoljstvo pa je nastopiti v Ljubljani, komaj čakamo ‘zmenek’ s svojim občinstvom.

ROCKER.SI: Bi za konec radi kaj sporočili bralcem portala Rocker.si?
IVAN DEČA (VATRA): Vstop za koncert v Ljubljani (kavarna Sputnik) je brezplačen, pridite, da se spoznamo.