Vatra pred velikim koncertom ogrela OrtoBar

Ivan Dečak, Vatra (FOTO Mateja Gašperin)

Nekaj dni pred ljubljanskim koncertom sem na jutranji poti v službo poslušala intervju z Vatro. Kar mi je ostalo najbolj v spominu je njihov akustični nastop v oddaji. Energija, ki jo je Dečak oddajal že v samem intervjuju, ter njihov brezhiben izštekani nastop, me je prepričalo, da bi njih pa bilo super slišati v živo. Da vidim kaj zmorejo vštekano.

Band letos, tako kot Orto Fest, obeležuje prav poseben jubilej – 20 let obstoja, kar bo okronal z izdajo novega studijskega albuma. To bo njihov četrti studijski izdelek, nosil pa bo naslov ‘Nama se nikud ne žuri‘. Bend, ki ga poleg vokalista Ivana Dečka, sestavljajo še Irena Celio na klaviaturah, kitarist Robert Kelemen, bas kitarist Tomislav Franjo Šušak ter bobnar Mario Robert Kasumović so se slovenski publiki nazadnje predstavili na TrnFestu. Da so pri nas vedno dobrodošli pa je dokazala lepo zapolnjena dvorana Orto bara.

Bend je na oder stopil nekje okrog desete ure, slovenski publiki pa so se predstavili tako z aktualnimi skladbami iz prihajajočega albuma, kot tudi z starejšimi skladbami. Poslušalci smo tako lahko prisluhnili ”Mišelovki”, ”Gorim, ”Sunce”, ”Saturn”, ”Igle”, ”Svjetla i sirene”, , ”Eskim”, ”Sve je tišina”, ”Sekvoje”, ”Ukleti Holandez”, ”Ima li budnih”, ”Travolta”, ”Jantar”, ”Bilo je dobro”, ”Tango”, ”Ruska”, ”Kraj”, ”Vrati se”. Na seznamu skladb se je znašla tudi skladba ”Budi sam na ulici” kultne beograjske zasedbe EKV, ki pa je Vatra tokrat ni izvajala. Je pa bend izvedel skladbi ”Tremolo”in  ”Nama se nikud ne žuri”. Gre namreč za skladbi, ki sta plod sodelovanja z drugimi glasbeniki. Pri ”Tremolu” na vokalu gostuje Damir Urban, vokalist zasedbe Laufer, ki je v devetdesetih pomembno sooblikovala rock sceno na Hrvaškem. Pri skladbi ”Nama se nikud ne žuri” pa na vokalu gostuje Massimo (Savić), nekdanji vokalist new wave / synth pop zasedbe Dorian Grey.

Čeprav je šlo za precej intimen koncert je bila publika izjemno dobro razpoložena, kar se je odražalo tudi v sami energiji benda. Sploh Dečak kar ni mogel skrivati mešanice navdušenja in presenečenja nad odličnim poznavanjem skladb slovenske publike.  Pravzaprav nas je vse lepo povabil na današnji veliki koncert Vatra XX, ki se bo odvijal v dvorani Dom Sportova. Ob enem je današnji dan tudi dan uradne izdaje albuma ‘Nama se nikud ne žuri‘, ki bo izšel pod okriljem založbe Dallas Records.

Tko zna koliko je vremena
Još ispred nas
Nama se nikud ne žuri
Al’ kao pijesak curi
Tko zna koliko još vremena
Sve ovo bezglavo juri
Zadrži nas među prstima

Vatra (FOTO: Mateja Gašperin)