V prerezu: GRIVA (1983-1992)

Griva je novosadska glasbena skupina, ki bi jo lahko opredelili kot zmes hard rocka, ljudske glasbe in hair ter heavy metala. Izvorno je bila aktivna med letoma 1982 in 1992, vmes pa izdala pet polnokrvnih studijskih albumov. Bend je nase prvič opozoril s šaljivo priredbo uspešnice Lepe Brene ‘Sitnije, Cile sitnije,’ kasneje nastopil z Motörhead, izkusil “jogurtno” revolucijo in še kaj (TUKAJ si lahko preberete naš intervju s skupininim motorjem Zlatkom Karavlo).

Pregled dosedanjih studijskih plošč:

Drugo poglavje bandove zgodbe ponuja 12 skladb, ki predstavljajo nekakšno duhovno nadaljevanje prvenca. Se pravi, križanec vplivov tujih in domačih idolov kova Black Sabbath, AC/DC, Deep Purple in Divlje Jagode, v katerega je Griva prepričljivo vključila tudi sebe. In čeprav nam izdelek navrže šaljivo priredbo ‘I Law Myroslaw,’ s katero je zasedba skušala ponoviti uspeh prvenca, rohneči ‘Ti i ja’ in ‘Lake žene i loše vino’ ter baladno ‘Ti si otišla u vojsku (klasa 1984),’ je to tudi bolj ali manj vse. Plošča se namreč prevečkrat in prehitro zaplete v ponavljanje, kar jo dela nedodelano in ne osredotočeno. Morda bi bilo bolje, če bi album vseboval kakšno skladbo manj. Manj je velikokrat tudi več.

Ocena: 1,5/5

 • Griva (1987)

Tretji studijski album predstavlja spremembe tako v glasbenem kot nastopaškem smislu. Prvotne hard in heavy zvoke ter usnje sta začela nadomeščati hair metal in spremljajoče žive barve. Elementi, ki so opazni tudi na sami naslovnici plošče. Slednja se namreč sveti v temi, kar je zasedbi med drugim prineslo tudi mednarodno priznanje za inovativnost.

Album nam za razliko od svoje predhodnice ponuja manj skladb, kar doseže svoj namen. Množica 9 skladb deluje zelo celovito. Z malo balasta, ki se pojavi šele v zaključnem delu. Niz ‘Vojvodino, Vojvodino, što si tako ravna’ – ‘Istanbul’ predstavlja enega najbolj trdnih iz celotnega Grivinega kataloga. Kar pa ne velja za ‘I noćas ću ti noći,’ ki albumu ne prinese ničesar novega.  Gre za skladbo, ki se pač pojavi. Za albumski zvarek, ki ne povzroči niti izboljšanja niti poslabšanja. Česar pa ne moremo reči za ‘Još mislim na nju.’ Čeprav razumem načrte Karavle in tovarišev, ti niso bili uresničeni v celoti. Solidnemu začetku sledi preveč medlo nadaljevanje, ki uniči drugače dober izdelek. Sproščena in navihana ‘Mi vas volimo’ najavlja slovo plošče. Prihod ‘Sam protiv svih,’ za katerega še vedno nisem prepričan, kaj točno je. Samostojna skladba ali nekakšen zaključni vložek?

Ocena: 3,5/5

 • Što te tata pušta samu (1988)

Komercialno najdostopnejši album zasedbe, navdihnjen z vplivi Kiss, Def Leppard, Van Halen in še nekaterih, ponuja odlično izhodišče za vse, ki bi radi zagrizli v Grivin katalog. Spevne himne ‘Što te tata pušta samu,’ ‘Ti u Sarajevu, ja u Novom Sadu’ in ‘Nekad sam mogao tri put na dan.’  Baladi, ki dosežeta svoj namen, imenovani  ‘Il’ me ljubi il’ me ubi’ in ‘Ja još imam snage. Albumsko mojstrovino ‘Ostani još malo’ in ravno pravšnjo mero sladkega balasta, ki nas prijazno opomni na to, da življenja ne smemo jemati preveč resno.

Vrhunski zaključek naivne iz sproščene mladosti, ki se je že čez nekaj let spremenila v krvavo nočno moro!

Ocena: 4/5

 • Pij, jedi, veseli se… (1992)

(Za zdaj) sklepno dejanje v Grivini studijski zgodovini je izšlo sredi umiranja Jugoslavije, ki je zaznamovalo tudi sam ustvarjalni proces. Vedno večja politična in gospodarska nestabilnost ter okrilje majhne, neodvisne založbe so povzročili, da je ta nastajal več kot leto dni. Dejstvo, ki je opazno tudi pri samih skladbah. Gre namreč za iskreno, a dokaj surovo posneto, mešanico raznoraznih vplivov, združenih v enem: Z zabavo preživeti nestanovitne čase. Za odkrit vpogled v skupino ljudi, ki je skušala z izvajanjem tistega, kar jo veseli, na novo osmisliti svoja življenja.

Gledano kot celota album morda ne predstavlja najboljšega slovesa. Dokazuje pa, da je bend še zmeraj ni zapadel v fazo ponavljanja. Tako v smislu balad, kot nekoliko bolj duhovitih in zabavljaških pesmi.

Ocena: 3/5

Seznam skladb:

 • Kog sam đavola tražio u tebi (1983)
 1. Sitnije, sestro, sitnije
 2. Tebi je važna samo lova
 3. Svi smo mi ustvari u duši mesari
 4. Šta je s tobom
 5. Ti si lija, ti si zmija
 6. Rolam
 7. Kog sam đavola tražio u tebi
 8. Lud za tobom
 9. Plači, samo plači
 10. Svega će biti, al’ nas nikad više
 • Nisi ni ti anđeo (1985)
 1. I law Myroslaw
 2. Ti i ja
 3. Nije mi ništa, samo malo strepim
 4. Lake žene i loše vino
 5. Ne treba mi doktor
 6. Nisi ni ti anđeo
 7. Imaš 14 tek
 8. Sve je to rock & roll
 9. Nemoj mi se smejati u lice
 10. Ti si otišla u vojsku (klasa 1984)
 11. Ti si prava napast
 12. To je kraj
 • Griva (1987)
 1. Vojvodino, Vojvodino, što si tako ravna
 2. Februar je mesec u znalu mačora
 3. Kad me ostaviš i zaboraviš
 4. Devojka biserne kose (Omega cover)
 5. Istanbul
 6. I noćas ću ti doći
 7. Još mislim na nju
 8. Mi vas volimo
 9. Sam protiv svih
 • Što te tata pušta samu (1988)
 1. Što te tata pušta samu
 2. Ti u Sarajevu, ja u Novom Sadu
 3. Il’ me ljubi il’ me ubi
 4. Ostani još malo
 5. Ja još imam snage
 6. Nađi sebi drugu ludu
 7. Nekad sam mogao tri put na dan
 8. Ranjavaš me, čergašice
 9. Nije mi ništa, samo malo strepim
 10. Moja sele
 • Pij, jedi, veseli se… (1992)
 1. Da li znaš ovu pesmu?
 2. Srećan ti rođendan
 3. Kad dođe jutro
 4. Poljubi me malo niže
 5. Pij, jedi, veseli se…
 6. Kaljinka
 7. Saznala bi kad bi htela
 8. Dođi sebi dok još imaš kome
 9. Samo nebo da ne padne