V četrtek se začenja 20. OftoFest

20. OrtoFest
20. OrtoFest

Orto Fest bo letos praznoval že 20. obletnico, natančneje od 28. 3. do 27. 4. v Orto Baru v Ljubljani. Velja za največji klubski festival, ki vztraja že 20 let in predstavlja kot tak unikum v slovenskem prostoru, ki finančno popolnoma neodvisen poteka mesec dni. V svoji zgodovini festival obiskalo več kot 80.000 obiskovalcev, gostil pa je več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev iz Slovenije in tujine, ki so predvsem rockovsko obarvane. Naj spomnimo, da so festival minuli teden na tiskovni konferenci, ob kateri so razrezali tudi torto ob 20. rojstnem dnevu Orto Festa, podprli nekateri glasbeniki, ki bodo nastopili na letošnjem festivalu.

OrtoFest je festival s tradicijo

Pevec skupine Šank Rocka Matjaž Jelen se je spominjal, da je v Orto baru nastopil že na vseh odrih, letos pa z zasedbo pripravljajo prav poseben program. Matevž Šalehar, frontman skupine Hamo & Tribute 2 Love, je pozval ljubitelje klubske glasbe, da festival obiščejo v čim večjem številu, pevec skupine Društvo mrtvih pesnikov Alan Vitezič pa je dodal, da bo zanje nastop na Orto festu tudi spomin na pokojnega tonskega mojstra in producenta Boška Bobana Bursača, ki je dolga leta ozvočeval koncerte v Orto baru. Prvič pa bo na Orto Festu nastopila zasedba The Stroj, član zasedbe Dare Hriberšek pa je povedal, da letos pripravljajo veliko novega in da so ob nedavnem 20. jubileju skupine obogatilii svoje začetne uspešnice z elektronsko spremljavo. Na tiskovni konferenci so se zbranim pridružili tudi člani mladih slovenskih rockovskih zasedb Fed Horses in Lumberjack, ki so – kot so dejali – premladi, da bi se začetkov festivala spominjali, jim pa je v čast, da bodo lahko stopili na njegov oder.

Organizator Andrej Ciuha je ob tej priložnosti povedal, da prvič na oder Orto bara v sklopu festivala prihajajo Borghesia, ki se bo predstavila z novim in starejšim repertoarjem, prav poseben program pa pripravljajo skupina Bohem, ki slavi 15-letnico delovanja, ter primorski Zmelkoow, ki bodo tokrat nastopili z ‘živalskim programom’. Med priznanimi domačimi zasedbami bodo nastopili tudi staroste progresivnega rocka Demolition Group, reggae zasedba Raggalution, na festivalu pa bo 40. obletnico delovanja obeležila tudi novomeška skupina Drevored. Odprtje 20. Orto Festa pa bo 28. marca pripadlo Goranu Baretu & Majkam, iz tujine pa med odmevnejšimi imeni prihajajo tudi Higher on Maiden, priznana britanska Iron Maiden tribute to skupina, in Rambo Amadeus iz zasedbo Five Winnetous, ljubitelji stare hrvaške punk scene pa se bodo razveselili zasedbe Valter svira Parafe z originalnim pevcem zasedbe Paraf. Sklep Orto festa bo 27. aprila pripadel hrvaškima skupinama Thee Melomen in Mojo Men From Mars. Ciuha je še poudaril, da stalnica festivala ostajajo priznani in kakovostni slovenski in tuji izvajalci ter nekaj mladih sil. Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcevZaradi velikega števila nastopajočih bo letos v sklopu festivalaprvič tudi nekaj dvojnih koncertnih večerov.

Goran Bare (FOTO: Špela Macuh)
Goran Bare (FOTO: Špela Macuh)

Andrej Ciuha, organizator, še pravi: ‘Z veseljem lahko rečem, da smo prišli do 20. Orto Festa. Vsa leta se že trudimo, da v imenu programa pripeljemo vedno večje in boljše izvajalce in da še posebej podpremo domače skupine, saj je Orto fest že vsa leta namenjen prav slovenski klubski sceni. Le-ta je pogosto medijsko zapostavljena kljub svoji kakovosti in upamo, da je tudi s pomočjo Orto festa deležna še več pozornosti. Seveda pa smo brez državne in občinske finančne pomoči glede tega omejeni. Mislim, da smo letos sestavili dober program s številnimi zvenečimi imeni ter imeni, ki se šele prebijajo in se obenem zahvaljujemo izvajalcem, obiskovalcem in seveda medijem za podporo in sodelovanje.’

 

O letošnjih nastopajočih na OrtoFestu

Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit. Otvoritveni koncert 28. 3. bo pripadel sloviti hrvaški zasedbi Goran Bare & Majke, že dan po tem, 29. 3. pa Higher On Maiden iz Velike Britanije, najboljšemu tribute bendu Iron Maiden, edinemu, ki je nastopal z Iron Maiden na istem odru! Isti večer bodo na manjšem odru nastopile skupine Rudhen (I), Pyroxene (SLO), Old Bridge Cartel (SLO), naslednji dan, 30. 3. hrvaška skupina Vatra, v nedeljo, 31. 3. pa legendarni Rambo Amadeus z zasedbo Five Winnetous.

Vsi nastopajoči na letošnjem OrtoFestu.
Vsi nastopajoči na letošnjem OrtoFestu.

Drugi teden festivala se nadaljuje v  ponedeljek, 1. 4., ko bo v okviru praznovanja svoje 40. obletnice nastopila že legendarna novomeščanska skupina Drevored, 2. 4. pa tudi slovenski zasedbi Fed Horses in Bordo. Program se bo nadaljeval 3. 4. s slovitimi Šank Rock, 4. 4. pa z izjemno priljubljenimi Hamo & Tribute 2 Love. 5. 4. se obeta koncert za vse ljubitelje stare hrvaške punk scene, saj bo na oder stopila zasedba Valter svira Parafe, z originalnim pevcem legendarne zasedbe Paraf. In ker Zmelkoow ne smejo in ne znajo manjkati, jih boste lahko slišali in začutili v posebnem programu samo za Orto Fest 6. aprila.

V nov teden se bomo podali 9. 4. z domačo skupino Lumberjack, 10. 4. pa s starostami progresivne rock glasbe Demolition Group. 11. 4. boste lahko videli domače Avven in madžarsko zasedbo Tears of Kali. 12. 4. se obetata dva koncerta v enem večeru, udarne The Stroj na enem in novomeške lirične rokerje Društvo mrtvih pesnikov na drugem prizorišču Orto Bara. Po dolgem času pa boste lahko 13. 4. spet videli na odru domačo zasedbo Bohem.

Naslednji teden, 16. 4. bodo na oder Orto Festa stopili Samuel Blues & Miha Erič, dan za tem, 17. 4. pa atraktivna hrvaška zasedbaDetour. 18. 4. bo v znamenju reggaeja s slovensko zasedbo Raggalution, 19. 4. pa bo nastopila slovita urbana zasedba Borghesia s povsem novim in starejšim materialom. Istega dne bo na manjšem odru Orto Bara dvojni koncert z ameriškimi Wrong in švicarskimiCoilguns. 20. 4. se bo na Orto Festu po daljšem času spet predstavila vrhunska slovenska pevka, avtorica in glasbenica Neisha.

Zadnji teden Orto Festa bodo 23. 4. začeli domači Jackson, 24. 4. pa ga nadaljujeta še dve odlični, mlajši skupini Smaal Tokk inNatriletno kolobarjenje s praho. 25. 4. nastopi Jure Lesar, 26. 4. pa še ena domača zasedba Captain Morgan’s Revenge. Zadnji dan letošnjega, že 20. Orto Festa pa bosta zaključili hrvaški skupini Thee Melomen in Mojo Men From Mars.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 21.30, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani.