‘Knjiga pohval in pritožb’ je osmi album skupine Dan D

Skupina Dan D (FOTO: Marko Alpner)
Skupina Dan D (FOTO: Marko Alpner)

Skupina Dan D je v svojo verigo poigravanj z glasbenimi formati vstavila novi člen. Osmi album s pomenljivim naslovom ‘Knjiga pohval in pritožb’ je naravno nadaljevanje jesenske higiensko-glasbene izdaje ‘Milo za drago, z novimi skladbami pa izpoveduje zgodbe o spremembah, ki so se dogajale v dveletnem procesu ustvarjanja pred publiko v novomeškem placu za vaje.

Na albumu 16 novih skladb

Naslovnica albuma 'Knjiga pohval in pritožb'.
Naslovnica albuma ‘Knjiga pohval in pritožb’.

V 16 novih skladbah slutimo tako odzvene zgodnjih obdobij skupine kot tudi drznost njihovih eksperimentov zadnjih nekaj let. V skladu s tako zahtevnim razponom so zvočno podobo albuma oblikovali kar trije glasbeni producenti. Žarko Pak, Jernej Kržič in Robi Bulešić so izbrane skladbe zaznamovali s svojimi značilnimi prijemi, o čemer pričata tudi prva singla, ‘Boli me k’ in ‘Ožina’.

Odgovornost za oblikovanje Knjige pohval in pritožb prevzema Tadej Abram, ki je CD album pripravil v pravokotni in kvadratni različici. V oba je možno vpisovati tako pohvale kot pritožbe, skupina pa zagotavlja, da bo enakopravno obravnavala oboje.

Po dveh letih snemanj, miksanj in intimnih koncertov bodo Dan D 24. maja končno prestopili prag svojega placa za vaje. Novi album bo javni krst prestal v petek, 24. maja v ljubljanskih Križankah, skupina pa bo premiero pospremila tudi z akustičnimi in vklopljenimi verzijami Časa, Vode ter drugih uspešnic, s katerimi so se v njihovi dolgoletni karieri prikupili slovenski publiki.