Uspešna predstavitev drugega dela albuma DNA D v Kinu Šiška

Foto: Silvijo Selman

Pred nabito dvorano Kina Šiška so Dan D predstavili drugi del albuma in novo glasbeno podobo skupine.

Z izidom albuma ter s presenetljivim koncertom so Dan D v soboto po svoje proslavili svoj dan reformacije. Napovedi, da bo prireditev bolj podobna enkratni, a spodobni maši ob dnevu mrtvih, so bile učinkovite: dvorana Kina Šiške je bila nabito polna, toplo vzdušje pred koncertom pa je dokazovalo, da gre za najbolj zveste ljubitelje skupine.

Večer so z odličnim nastopom odprli Jardier, nova pridobitev slovenske glasbene scene. S čustveno in profesionalno izvedbo strnjenega, 45-minutnega programa so napolnili Katedralo Kina Šiška ter popolnoma upravičili laskave ocene njihovega albuma prvenca.

Po nastopu Jardier se je oder v nekaj minutah spremenil v velikansko filmsko platno, v katerega je natanko ob 22. uri vstopil najprej Tokac in samostojno izvedel skladbo “Ni je”. Ta je bila presenetljiv uvod v nadaljevanje, nabito z močnimi čustvi novih skladb, z menjavami nenavadnih ritmov, harmonij in razpoloženj ter s čudovitimi vizualnimi podobami na filmskem platnu. Kompleksna rockersko-elektronska izvedba je v večjem delu občinstva sprožala močna čustva. Večina obiskovalcev se je bogatemu programu prepustila in uživala v prizorih novih skladb z albuma. Nekaj ljubiteljev pa je koncert, ki ni vseboval niti ene stare uspešnice, vendarle razočaral in so dvorano zapustili še pred zaključkom. S tem so zamudili izvedbo skladbe “Voda”, ki so jo Dan D prav za njih priredili kot posebno nagrado. Navdušenje, ki je tiho tlelo ves čas trajanja koncerta, se je spremenilo v čustvene ovacije in večer popeljalo h koncu.

Seznam skladb:
1. Klon
2. Solze iz neba
3. Matica
4. V tvojih očeh
5. Ni je
6. Zdaj gre zares
7. Brat moj (za Srđana)
8. Mama ne dovoli
9. Odrešitev
10. Ona sanja
11. Hlapec
12. Rekli so
13. Sonca 2
14. Pozitivne misli

Člani skupine so večkrat poudarili, da gre za edini tovrstni koncert v 2015 in pomirjajo oboževalce z obljubo, da na drugih letošnjih nastopih ne bodo izvajali niti ene od skladb z drugega dela albuma. Ob tem pa tudi najbližjim sodelavcem še niso razkrili, ali bodo DNA D II še kadarkoli ponovili, ali pa bo ostalo samo pri sobotnem koncertu v Kinu Šiška.

Od 1. novembra dalje je DNA D končno postal tudi diskografska celota! Aprilsko “belo” izdajo je nadomestil razkošni dvojni CD album, sestavljen iz prvega, udarno rockerskega dela ter drugega, “črnega” dela, ki vsebuje rezultate dveletnega raziskovanja in nakazuje več možnih razvojnih smeri skupine. Dan D pri tem poudarjajo, da enakovredno uživajo v vseh svojih podobah – tako v zabavni, kot v tisti bolj razmišljajoči. V 2015 so pokazali dve plati, v bodoče pa je pričakovati še kakšno.

Mix albuma: Žarko Pak
Mix “Brat moj”: Igor Ilić
Mojster zvoka: Igor Ilić
Mikrofonija: Primož Špelko
ofonija: Primož Špelko
Operativa: Dejan Slak in Maksim Špelko
Luč: Žiga Krajnc in Nikola Podlesnik

Promocija: Nina Kožar
Booking: Agencija Uran
Oblikovanje: Gsus Ajax / AJAX Studio
Fotografije: Jože Suhadolnik in Gsus Ajax
DNA zasnova vizualizacije: dr. Špela Petrič in Miha Turšič
DNA data: Inštitut za DNK analize

Glasba in besedilo: Tokac. Aranžmaji: Dan D. Aranžmaji “Klon” in “Sonca 2”: Emanuela Montanič

Gostujoči glasbeniki:
“Sonca 2” – Melina Todorovska (angleški rog), Janez Podlesek (violina), Matjaž Porovne (violina), Oliver Dizdarević Škrabar (viola), Klemen Hvala (violoncello). “Odrešitev” – Rudi Javornik (sax).