Umrl je Aleš Češnovar, ustanovitelj skupine NIET

Aleš Češnovar (FOTO: Anja Armič)
Aleš Češnovar (FOTO: Anja Armič)

Z veliko žalostjo sporočamo, da je v 53. letu starosti umrl Aleš Češnovar, odlični glasenik in eden izmed ustanoviteljev kultne glasbe skupine Niet. Zanj je bila žal usodna bitka z rakom.

 

 

O skupini NIET

Skupina Niet je bila ustanovljena leta 1983. Prvotni člani zasedbe so bili: Aleš Češnovar (bas kitara), Primož Habič (vokal), Igro Dernovšek (kitara) in Tomaž Dimnik (bobni). Januarja 1984 je skupina pod taktirko Boruta Činča posnela prve skladbe, in sicer »Umiranje«, »Srečna mladina«, »Zastave« ter »Melanholija«. Borut Činč je producent ostal tudi na večini ostalih posnetkov Niet. Skupina je prvič nastopila na novoletni zabavi leta 1984 v MC Zgornja Šiška. Aprila istega leta so posneli svoj prvi hit, »Depresija«. En mesec kasneje se je skupini priključila tudi pevka Tanja Ukmar. Septembra leta 1984 Niet nastopijo na Novem Rocku. Nastop je velik uspeh in označuje prelom v razvoju skupine. Še pred koncem leta izide prva kaseta, »Srečna mladina«, posnamejo pa tudi skladbo, ki bo postala njihova največja uspešnica, “Lep dan za smrt”. Pozimi pride do sprememb v zasedbi. Skupino zapustita Tanja Ukmar in Tomaž Dimnik, priključita pa se novi bobnar Tomaž Bergant in drugi kitarist Robert Likar. Februarja in marca so bili Niet na turneji po Franciji, kamor so se vrnili še maja istega leta, ko so odigrali dva koncerta v Parizu. Aprila na nastopu na pomembnem festival YURM v Zagrebu pridejo v finale. Septembra 1985 ponovno nastopijo na Novem Rocku, tokrat kot gostje. Po Novem Rocku sledi »Jadranska turneja pobjednika YURM-a«. Januarja 1986 Niet nastopijo na treh koncertih v Beogradu. En mesec kasneje priredijo poslednji koncert v Ljubljani, v študentskem naselju v Rožni dolini.

Po dveh letih, ki jih člani preživijo na služenju vojaškega roka, se skupina spet združi marca leta 1988. Poleti nastanejo zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem (“Sam«, »Tvoje oči«). Jeseni 1988 skupina Niet preneha delovati, »predvsem zaradi pomanjkanja volje, žensk in heroina!« (Dernovšek).

Maja 1991 umre Primož Habič za posledicami prevelikega odmerka heroina. Leta 1993 večinski avtor skupine Igor Dernovšek formira novo zasedbo, v kateri (poleg kitare) prevzame tudi vlogo pevca. Poleg njega v skupini delujejo še Kolbezen (kitara) in Vobovnik (bas) ter bobnar Pankrtov Slavc Colnarič. Konec istega leta Niet posnamejo zadnje skladbe: »Sick of You«, »Pure and Divine«, »Till We Fall«, »Queen of Snakes«, »Bil je maj« in »Ruski vohun«. Izide še istoimenski prvenec na CD-ju ter promocijska turneja po Sloveniji. Zatem skupina dokončno razpade. Leta 1998 razne slovenske glasbene skupine (med drugim Srečna mladina, ki si je sicer nadela ime po prvi kaseti Nietov, Ana Pupedan, Racija, Zaklonišče prepeva, Rambo Amadeus, Zablujena generacija, Psycho-path…) izdajo kompilacijo Drž’te jih! To niso Niet!!!, ki vsebuje priredbe njihovih pesmi.

31. marca Nieti ponovno nastopijo v Orto baru. Nieti, skoraj v celoti nastopajo v stari postavi – Igor Dernovšek (kitara), Aleš Češnovar (bas), Tomaž Bergant (bobni) in Robert Likar (druga kitara). Namesto legendarnega Primoža Habiča za mikrofon postavijo Boruta Marolta (Prisluhnimo tišini). 27. maja 2008 so Nieti nastopili v Križankah v Ljubljani in tudi na Rock Otočcu. Decembra istega leta Nieti izdajo album Niet – Izštekani, na katerem so v živo odigrane akustične verzije skladb s spremljavo godalnega kvarteta in klavirja. Leta 2010 izide nova plošča z imenom Trinajst. Plošča je konceptualna, govori o posamezniku, ki se v današnji družbi ne znajde in zato neslavno propade. Konec istega leta skupino zapusti Aleš Češnovar, zaradi različnih pogledov na nadaljnje ustvarjanje. Skupini se pridruži Janez Brezigar. Leta 2012 izide album Rokovnjači s sedmimi skladbami, posnetimi za istoimensko gledališko predstavo SNG Nova Gorica in Prešernovega gledališča Kranj. Konec julija 2015 je pri švedski založbi Ne records izšla vinilka Srečna mladina, na kateri je znova oživela kaseta iz leta 1984. Vinilka je namenjena predvsem tujemu trgu (ZDA, Japonska, Nemčija). Leta 2014 začnejo Nieti z delom na novi plošči. Prvi singl Mislila sva, da nama bo uspelo izide junija leta 2015, plošča z naslovom “V bližini ljudi” pa 15. septembra. Producentsko taktirko je od Boruta Činča, ki je bil producent od samega začetka delovanja skupine, prevzel Žare Pak. Ob izidu plošče odigrajo promocijski koncert v studiu 14 RA Slovenija.
(vir: Wikipedija)

Aleš se je nekoliko kasneje podal v samostojne vode in ustanovil zasedbo Bard, s katero je novembra 2013 izdal tudi istoimenski prvenec.

Le nekaj dni pred smrtijo pa je izdal tudi svojo pesniško zbirko ‘Dim in Kri’, v kateri se je na nek način že poslovil od življenja. Tudi njegova zadnja objava na Facebook profilu priča, da je bil soočen z usodo.