Kino Šiška napoveduje …

Riverside (Foto: Kino Šiška)

Ob petkih smo se specializirali za deljenje dobrih novic. Tako z veseljem napovemo predstavitev novega albuma Vraži bend slovenskega benda Same babe, srbski indie folk sestav Stray Dogg, poljske prog rock veljake Riverside ter avtorje žvižgajoče uspešnice “Young Folks” Peter Bjorn and John.

Same babe so dragulj, ki ga bo zgodovina slovenske popularne glasbe uvrstila nekam med Ježka, Sepeta, Marka Breclja, Buldožerje, Ano Pupedan in slovenski pank. Bend, ki preprosto zveni.” Tako je spregovoril Jure Longyka (Val 202) in kdor je imel priložnost nabrušeni etno-šansonjerski sestav ujeti v živo, ve, da je Longyka povedal po pravici. V živo jih preverimo 19. januarja.

Srbski indie folk projekt Stray Dogg je leta 2011 zrastel okoli kantavtorja Dukata Straya in že v prvi inkarnaciji kot trio požel navdušenje poslušalcev do te mere, da je že po nekaj mesecih ogreval za Michelle Gurevich (Chinawoman) ter Scout Niblett. Še več, s svojim tudi v otožnejših trenutkih očarljivim, topline in ljubezni polnim pristopom do Americane je prepričal celo ameriškega glasbenika Devendro Banharta, ki je z bendom sodeloval na njegovem drugem albumu Fire’s Never Wrong.

Poljski prog rock veljaki Riverside se vračajo v Ljubljano kot trio, s prvim novim albumom po prezgodnji smrti ustanovnega člana. Z odlično septembrsko izdajo skupina potrjuje, da je kljub spremenjeni notranji dinamiki še vedno izjemna zvočna sila, ki povsem upravičeno spada med žanrske velikane. V Kinu Šiška bodo zveneli 14. marca.

Peter Bjorn and John, avtorji žvižgajoče uspešnice “Young Folks” z izjemne plošče Writer’s Block, prvič prihajajo v Slovenijo! Švedski trio, ki že “skoraj 20 let ustvarja čudovito indie pop glasbo z igrivo poskočnostjo in rahlo otožnimi besedili” (Clash Magazine) nam bo predstavil svoj že osmi album Darker Days, po mnenju Pitchforka celo najmočnejšo po omenjenem predhodniku. Prvi slovenski nastop 15. marca. V Kinu Šiška, kakopak.

Za polno mero kulture se danes pričenja CoFestival, mednarodni festival sodobnega plesa. Nori in gibki plesalci in plesalke, dobra glasba, nekaj povsem prelomnih dogodkov prvič v Sloveniji (a i šire). Takšen sodobni ples je kul. Krasno bo, tako da pridite.

SAME BABE 19. 01. 2019 / sob / 20:00 / Katedrala

Na zasedbini četrti polnopravni izdaji Vraži bend, njenem “prvem električnem albumu”, tako najdemo vse od intimnih a cappella in akustično-minimalističnih skladb do polnokrvnega rocka, pogosto s primesmi jazza ter funka. Plošča je nastala ob gostovanju Samih bab v priljubljeni radijski oddaji Izštekani na Valu 202. Skupina se je namreč navezala na idejo “izštekanosti” v smislu posebnega intimega (ob)čutenja in se odločila, da se intimno razgali tako, da pred poslušalce razgrne zgodbo benda in njegovih članov – pa ne s starim materialom, temveč novimi skladbami in priredbami, ki so sedaj našle pot na novo ploščo. Na koncertni predstavitvi v Šiški se jim bodo pridružili tudi posebni gostje: pevka Maja Predatoria, pesnik Ervin Fritz in kantavtor Andrej Trobentar (Na lepem prijazni, 7 svetlobnih let). Pridružite se jim še vi.

STRAY DOGG 23. 01. 2019 / sre / 20:00 / Komuna

Ljubljano je hvaljena zasedba prvič obiskala v okviru festivala MENT Ljubljana 2016, tokrat pa nam bo predstavila svoj najnovejši izdelek, leta 2018 posneto ploščo Look At The Moon, ki je nastala s pomočjo množičnega financiranja. Uspešen Kickstarter projekt je seveda podprl tudi Devendra Banhart, kako zveni v živo pa preverimo januarja.

RIVERSIDE 14. 03. 2019 / čet / 20:00

Čeprav po nenadni smrti ustanovnega člana in dolgoletnega prijatelja Piotra Grudzińskega preostali člani niso vedeli, kako oziroma če sploh nadaljevati, so se odločili dokazati tako sebi kot poslušalcem, da se skupna pot Riverside še ni končala. Novo poglavje so kot trio začeli snemati decembra 2017, slabo leto pozneje pa so izdali Wasteland, “čudovito mrakoben testament posledicam tragedije, ki ohranja tako rekoč vse, zaradi česar Riverside veljajo za posebne” (Metal Injection).

PETER BJORN AND JOHN 15. 03. 2019 / pet / 20:00 / Katedrala

Peter Morén, Björn Yttling in John Eriksson so leta 2006 s svojim tretjim albumom Writer’s Block čez noč eksplodirali na mednarodni glasbeni sceni – ne le po zaslugi neverjetno nalezljivega hita “Young Folks”, temveč po odličnem celotnem albumu, ki je ujel drzno raziskovalni duh indie rocka tistega časa. Neustrašnost in radovednost se je tria Peter Bjorn and John držala tudi v nadaljevanju kariere, ki jih je poleg svetovnih odrov vodila tudi na precej nepričakovane konce – npr. do sodelovanja s hiphop megazvezdnikom Drakeom.