Twisted Sister zmagali v tožbi proti avstralskemu politiku

Dee Snider (Twisted Sister) in Clive Palmer
Dee Snider in Clive Palmer - foto: Ethan Miller / Stefan Postles

Avstralski politik Clive Palmer bo moral založbi Universal Music plačati 1,5 milijona dolarjev (AUD – avstralskih dolarjev, kar pomeni malo manj kot 1 milijon eurov) za odškodnino zaradi nepooblaščene uporabe uspešnice Twisted Sister “We’re Not Gonna Take It”.

Pri volitvah za ponovni vstop v avstralski parlament leta 2019 je Palmerjev oglas vseboval besedilo: “Australia ain’t gonna cop it, no Australia’s not gonna cop it, Aussies not gonna cop it anymore,” obdelano v stilu mega hita “We’re Not Gonna Take It” skupine Twisted Sister.

Od 150.000 do 1,5 milijona AUD

Preden je melodijo pesmi izbral za svoj politični cilj, se je eden od Palmerjevih predstavnikov obrnil na Universal Music, ki je leta 2015 pridobil pravice do založbe pesmi, glede odobritve avtorskih pravic. Kot poroča The Guardian, politikova ekipa ni hotela plačati 150.000 dolarjev za uporabo pesmi. Politikovi zastopniki so v tem času dali založbi proti ponudbo v višini 35.000 dolarjev.

Med sojenjem, ki je potekalo oktobra, je obramba trdila, da je skupina svojo uspešnico ustvarila iz slavne božične pesmi “O Come All Ye Faithful”. V zbirki priredb božičnih skladb Twisted Sister A Twisted Christmas je skupina “O Come All Ye Faithful” obdelala v podobnem slogu kot “We’re Not Gonna Take It”, omenjena skladba pa se je izvajala tudi na božičnem koncertu v Chicagu leta 2014, poimenovanem “Dee Snider’s Rock & Roll Christmas Tale.” Med sojenjem je Palmerjev odvetnik predvajal obe pesmi kot dokaz, da je “We’re Not Gonna Take It” priredba.

ABC News je opozoril, da je bil ta argument pozneje umaknjen in namesto tega so se Palmer in njegova ekipa v skladu z zakonom o avtorskih pravicah sklicevali na parodijo in satiro. Palmer je prav tako trdil, da so bilo besedilo za kampanijo napisano v “globokem premišljevanju” ob 3. uri zjutraj, ko je bil v postelji in si je besedilo zapisal v beležko.

Sodnica zveznega sodišča Anna Katzmann je bila v svoji sodbi kritična do Palmerja in je trditev, da jingle za kampanijo ni bil ustvarjen v stilu mega hita skupine, označila za “smešno” in ga označila za “naj neimpresivnejšo pričo”. Poleg tega je Katzmannova dejala, da je Palmer predstavil “lažne dokaze” in ustvaril zgodbo kot sredstvo za odpravo kakršnih koli pravnih kršitev. “Ne strinjam se, da je gospod Palmer kadar koli iskreno verjel, da je bila njegova uporaba avtorskih pravic zakonita,” je v sodbi zapisala Katzmann.

“We’re Not Gonna Take It” je mega hit iz albuma Stay Hungry, ki ga je skupina Twisted Sister izdala leta 1984 pri založbi Atlantic.