Travnik, poln plastičnih kozarcev po festivalu? Ne tudi na Hoomstocku!

Festival Hoomstock bo letos potekal 24. in 25. avgusta.
Festival Hoomstock bo letos potekal 24. in 25. avgusta.

Nemirno dogajanje na svetovnem nivoju, kjer so pozivi k zmanjšanju uporabe plastike za enkratno uporabo vse glasnejši, govori pa se tudi, da bo sprejeta evropska direktiva glede zmanjševanja količine plastičnega odpada, še bolj pa želja po čistejšem okolju je spodbudila organizatorje festivala Hoomstock v Humu na Sutli, da se letos približa tako imenovanim zelenim festivalom, ki jih je po Evropi vedno več.

 

Festival Hoomstock bo letos ekološko naravnan

Plastični odpadki v gospodinjstvih predstavljajo 20% vsega odpada, na Hrvaškem pa ga reciklira samo 17%. gospodinjstev. Situacija glede stekla je boljša – 50% steklenih odpadkov se vrača v proizvodnjo, kar pa je še vedno daleč od evropskega povprečja, kjer prednjači Švedska; tam se v proizvodnjo vrne kar 95 odstotkov vsega stekla. Da se bi številke popravile tudi na Hrvaškem (pa tudi v Sloveniji), je potrebno dvigniti zavest o pomenu recikliranja, ne samo doma, ampak tudi na javnih zbiranjih.

Letošnji nastopajoči na festivalu Hoomstock.
Letošnji nastopajoči na festivalu Hoomstock.

Letos bo za organizatorje in tudi obiskovalce poskusno leto, ko bodo dokazovali, da se je mogoče brezskrbno zabavati ob odlični glasbi in pri tem ohranjati naravo, ki jih obkroža. Konec avgusta, natančneje 24 in 25. 8. v Humu na Sutli ne bo vse polno pohojenih plastičnih kozarcev po tleh, kajti festival uvaja plastične kozarce za večkratno uporabo.

 

Novost na festivalu

Obiskovalci bodo lahko za kavcijsko ceno 10 kun (okoli 1,35 evra) na vhodu prevzeli svoj kvalitetni polipropilenski kozarec s festivalskim dizajnom. Organizatorji pozivajo vse obiskovalce, da v času trajanja festivala uporabljajo svoje kozarce, ki bodo vsakič, preden se vanje natoči nova pijača, tudi oprani. Če po zaključku festivala kozarce vrnejo, jim bo kavcija povrnjena, lahko pa jih enostavno vzamejo za spomin na 13. Hoomstock in jih še naprej uporabljajo doma (možno jih je prati v pomivalnem stroju).

Festival Hoomstock bo letos tudi ekološko naravnan.
Festival Hoomstock bo letos tudi ekološko naravnan.

Hoomstock tudi letos sodeluje s Friends of Glass, ki bodo čez dan na festivalu izvajali delavnice ponovne uporabe steklenega odpada. Vsem obiskovalcem s festivalsko vstopnico je omogočeno tudi brezplačno kampiranje. Na njem, kakor na celotnem prizorišču, bodo postavljene kante za ločevanje odpadkov. Prostor na kampu lahko rezervirate TUKAJ.

Na Hoomstocku bodo 24. in 25. avgusta nastopali: Rundek i Ekipa, Urban&4, Debeli Precjednik, Antenat, Ogenj, Koala Voice, Stray Dogg, Dogs in Kavala, NLV, J.R. August, Tus Nua, The Guru Guru, MRFY, Mary May, Bruto Geto, Rezerve, Harvo Jay, Home Conflict in Pat Tern.

Festivalske karte so v prodaji za ceno 100 kun. Dnevne karte, ki bodo stale 70 kun, je mogoče kupiti na dan festivala na blagajni pri vhodu.
Festivalske karte lahko kupite na uradnih prodajnih mestih:
Glazbena knjižara Rockmark (Berislavićeva 13, Zagreb)
Dirty Old Shop (Tratinska 18, Zagreb)
Hostel Barrock (Magistratska 36, Krapina)
Krčma Polanović w/ Huncutarije (Matije Gupca 36, Zabok)
Pivnica Cantina (Klenovec Humski 86)
… in na spletu, preko sistema Entrio.

Pridite na Hoomstock in bodite del te zelene festivalske zgodbe!