Therion – čas je za simfonično opero

Therion z opero Beloved Antichrist. (pinimg.com)

Švedski bend, sprva imenovan Megatherion, se je na death sceni pojavil leta 1988. Prvi štirje albumi, vse do Theli v letu 1996, niso spominjali na Therion kot jih poznamo danes. S koreninami v death-u, kasnejšim progresivnim razvojem, dotiku dooma, prek vključitve jazzovskih in industrial elementov ter, končno, prvo vključitvijo zborovskega petja, se je za Therion odprla nova era.
Ne samo za njih, ampak za celotni metalski svet.

Njihov album Theli velja za prvo stvaritev usmeritve, ki jo danes imenujemo simfonični metal – kar Therion postavlja za pionirje celotnega subžanra. Eksperimentalni album je vseboval elemente klasične glasbe ter zborovske vokalne vložke, naslednja vidnejša stvaritev, sedmi studijski album Vovin, pa kar celoten orkester. Prvič sta se na albumu tovrstne zvrsti pojavila tudi dva ženska operna vokala – moda, ki so ji kasneje sledili široko priljubljeni Nightwish, Epica, Within Temptation in mnogi drugi.

Danes imajo Therion skupno za sabo že petnajst albumov. Naslednji, Beloved Antichrist, pa je napovedan za prihajajoče leto 2018. Gre za pravo rock opero, napisano po navdihu zgodbe ‘A Short Tale Of The Antichrist’ ruskega filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjovova v sredini 19. stoletja. Celotna stvaritev je dolga čez 3 ure in vsebuje 29 različnih vlog, ki jih bodo odigrali in odpeli člani benda, med njimi Thomas Vikström in Lori Lewis. Redno gostujoča na turneji je tudi Chiara Malvestiti, Linnéa Vikström, Emmie Asplund in drugimi izjemnimi vokali, ki delo prenesejo v doživetje.

4. marec, Kino Šiška. Organizacija – MH Concerts

Therion svojo tematiko črpa iz različnih tradicionalnih mitologij in praks, tudi magije in okultnega. Po izidu 2. februarja 2018, se Therion odpravljajo po evropskih prizoriščih, v spremstvu ruskih Imperial Age in nemških Null Positiv. Po zaslugi naših MH Concerts se bodo 4. marca ustavili tudi v ljubljanskem Kinu Šiška.

KDO: Therion, support Imperial Age, Null Positiv
KJE: Kino Šiška, Ljubljana
KDAJ: 4. marec 2018

Vstopnice so že na voljo prek sistema Eventim.