THE FLIPSIDE: ‘To razmerje je še mlado’

The Flipside (Foto: Sebastian Škoić)

The Flipside je rock skupina iz Ljubljane in okolice, ki je nastala leta 2019. Kljub temu, da je skupina dokaj sveža, pa ima vseh pet članov za sabo bogato zgodovino glasbenih izkušenj, saj so bili ali še zmeraj so člani skupin LSD (Lepi slovenski dečki), Vinil, Sin Carnival, In Vibratum, Fool Nation in številnih drugih. Zato so že nastopali po celi Sloveniji in imajo izkušnje z večjimi dogodki, kot so Trnfest, Kamfest, Vičstock in Lent. S temi izkušnjami in s svojo unikatno prezenco ustvarjajo svežo avtorsko rock glasbo z elementi različnih stilov in podžanrov, svoj avtorski glasbeni repertoar pa v živo popestrijo še s kakšno priredbo. Trenutno ustvarjajo in dokončujejo svoj prvi nabor avtorskih skladb za album, čemur se pridružuje studijsko snemanje in snemanje videospotov, v prvi pa želijo pokazati svojo energičnost, edinstvenost in strast na odrih širom Slovenije.

Člani skupine od leve proti desni:  Klemen Pečnik – Bas kitara // Peter Plahutnik – Kitara in spremljevalni vokal // Leo Krajnc – Bobni // Tine Zajc – Vokal // Boštjan Rihtar – Kitara

The Flipside (Management skupine)
The Flipside (Foto: Sebastian Škoić)

ROCKER.SI: Nastali ste leta 2019, torej ste še čisto sveži.

THE FLIPSIDE: Skupaj smo zelo malo časa, hitimo proti enemu letu. To razmerje je še mlado (smeh). Vsi smo bili v različnih glasbenih skupinah, v katere smo vlagali ogromno, ampak se žal ni izšlo. Potem pa smo se preko vez našli; najprej sta bila kitarista Peter in Boštjan, k sodelovanju sta povabila basista Klemna in bobnarja Lea, dokler ni slednji za češnjo na vrhu torte priporočil še izvrstnega vokalista Tineta. Pa smo rekli: ‘Ajde, dobro.’ In je bilo res dobro (smeh). Nekaj nas je iz Ljubljane, ne čisto vsi, tako da načeloma prihajamo kar iz istih koncev.

ROCKER.SI: Kako je izgledala prva skupna vaja?

THE FLIPSIDE: Igrali smo neke priredbe skladb, ki so jih fantje znali že prej. Mogoče je bila ena izmed njih tudi ‘Wicked Game’ (smeh). Imeli smo še tretjega kitarista, ki nas je učil, kako zaigrati ‘Sweet Child O’Mine’, tisto je bilo hecno, ampak igrali smo pa celo noč. Tako močno smo se zabavali, res smo jammali. Tako dobro je bilo, potem pa je prišel še Tine, ki je vnesel svoj stil. Vsak ima svoj glasbeni okus, ampak smo zelo hitro začeli z avtorskimi skladbami. Nismo želeli čakati, že drugo ali tretjo vajo smo začeli ustvarjati svojo glasbo.

ROCKER.SI: Dve kitari, bas, bobni in vokal. Dokaj klasična rock postavitev. Niste torej sledili logiki, da je treba imeti band s čim manjšim številom članov?

THE FLIPSIDE: Težko je na glasbenem trgu. Vsak gleda nase, tako skupine kot organizatorji. Prevečkrat je samoumevno, da bodo glasbeniki nastopali zastonj. Včasih morajo še sami poravnati obveznosti, ki pridejo zraven. To bi se moralo spremeniti, glasbeniki bi morali stopiti skupaj. Na neki točki zastonj ne bi smeli več igrati. Se nam pa zdi, da ljudje radi hodijo na koncerte, ampak ob poplavi dogodkov jih je težko privabiti. Dostikrat slišimo, da sploh niso vedeli, da smo nastopali. Zato veliko delamo na promociji.

ROCKER.SI: Kaj bi si želeli, da je drugače za mlade rock skupine, ki se prebijajo na sceno. Tako, iz izkušenj?

The Flipside (Foto: Sebastian Škoić)

THE FLIPSIDE: Opažamo trend, da imajo na natečajih prednost dijaški bandi, ki imajo večjo bazo na družbenih omrežjih. Mogoče bi morali imeti drugačen sistem, ampak mi se trudimo promovirati svojo glasbo, ker smo ponosni na to, kar počnemo. Predvsem nas zmoti, kako finančno naporni so lahko prispevki za SAZAS, ko govorimo o preigravanju priredb. Za mlade skupine, ki še nimajo dovolj lastnega materiala, je to lahko velika težava. Nihče ne začne z avtorskimi. Skupina mora imeti praktično dva albuma, če želi napolniti program zgolj z avtorsko glasbo. Kakšna priredba sem ter tja lahko zelo poživi drugače nepoznan set. Tisti denar bi na primer lahko šel skupini. Ali pa da band v nobenem primeru ni sam organizator dogodkov. Nihče ne pričakuje, da bo plačan takoj na začetku, ampak vsaj toliko, da si ne delamo minusa.

ROCKER.SI: Se zavedate truda, ki ga bo potrebno vložiti? Ste pripravljeni na težak glasbeni trg?

THE FLIPSIDE: Absolutno. Do sem smo prišli vsak po svoji poti, ampak skupaj smo odločeni, da nam uspe. Vlagamo v glasbeno opremo, v promocijo, v podobo banda, skratka delamo vse v tej smeri. Posneli smo tudi live videospot, ker skušamo izkoristiti vsako ponujeno priložnost. Le na ta način je mogoče.

ROCKER.SI: Če si izposojate glasbo, od koga največkrat “kopirate”?

THE FLIPSIDE: Če si že sposodimo kakšno skladbo, gledamo na to, da ni najbolj klišejska. Iščemo takšne pesmi, ki poudarijo našo glasbo.

The Flipside – Leo Krajnc (Foto: Sebastian Škoić)

ROCKER.SI: Decembra ste posneli dva studijska komada?

THE FLIPSIDE: Tako je, skupno jih imamo zdaj okoli deset. Tekom leta gremo snemati še ostale, ker septembra računamo na izdajo EP plošče. Nekateri so snemali že prej, za nekatere pa je bila studijska izkušnja čisto nova. To je lahko kar stresno, ampak smo se dobro lotili zadeve. Vse smo zvadili, tako da v studiu ni bilo prav nobenih težav. Imeli smo tudi kvalitetnega producenta in smo hitro posneli ter opravili svoje.

ROCKER.SI: Kjerkoli ste igrali, pravite, da so bili lastniki navdušeni.

THE FLIPSIDE: Naše izkušnje so nadvse pozitivne. Kadar smo dobili priložnost, da se predstavimo, smo vedno prejeli pozitivne kritike, vsi so nas povabili, naj se vrnemo. Želimo si čim več nastopati, da pokažemo, kaj znamo.

ROCKER.SI: Tine, ali vadiš, kako boš plesal na odru? Si spišeš, kaj boš povedal med skladbami?

THE FLIPSIDE: Kakšno stvar si pripravim, ne pa vsega. Kakšna šala pač ne gre skozi (smeh). Zasnova mora biti, potem pa ostalo pride spontano. Pevec mora vsekakor vaditi gibe, mora se pripraviti na nastop, da je v dobri formi in fizično sposoben. To je del šova v živo. Eden drugega spodbujamo, da igramo s pravo energijo. Že na vajah smo aktivni.

ROCKER.SI: Kakšen je vaš pogled na uporabo tehnologije v glasbi, od poustvarjanja bobnov do programa autotune, umetnih zvokom …? V rock zvrsti je tega mogoče malo manj.

THE FLIPSIDE: Sedaj imamo že dovolj znanja, da nekako vemo, kako se lotiti snemanja oziroma programiranja demotov. Uporabljamo sicer elektronske bobne, ampak v studiu pa smo še vedno pristaši bolj surovega zvoka. Vsak vokalist mora stremeti k temu, da odpoje čim bolj popolno, in včasih se zgodi, da je kakšen posnetek izjemno čustven in si ga želimo uporabiti, ampak je žal prišlo do ene nepravilne note. Takrat pride tehnologija prav. Sicer na sceni vlada do nje pretežno negativen odnos, ampak konec koncev je to le še eno orodje. Še eno glasbilo. To je del današnje glasbene produkcije. Mogoče je bilo včasih dejansko še več tega, da so skupine nabirale določene zvoke in jih potem uporabile pri snemanju. Najrazličnejše efekte. Če dobro zveni, potem je uporabno vse. Tudi popačen glas lahko na primer koristi, če je to res glasba, ki si jo želiš ustvarjati. Le da ni pretiravanja.

ROCKER.SI: Mi lahko ponudite kakšen datum, kdaj lahko pričakujemo nov material?

THE FLIPSIDE: Najprej bomo izdali nov videospot, recimo da konec februarja oziroma marca. Jeseni pa potem računamo na malo ploščo, ampak si nočemo postavljati uradnih datumov. Vzeli si bomo toliko časa, kolikor ga bomo potrebovali.