TERRY LeROI (LeRoi XIII): ‘Zmaji, kralji in kraljice’

Foto: LeRoiXIII, promo
Foto: LeRoiXIII, promo
Pokojni Ronnie James Dio in njegovi vplivi ne potrebujejo posebne predstavitve. Gre za glasbenika, ki je s skladbami, kot so “Man on the Silver Mountain,” “Heaven and Hell,” “Holy Diver,” “Rainbow in the Dark” in “The Last in Line”, v veliko pogledih definiral zgodovino heavy metala in spremljajočih žanrov.
Čeprav slednjega žal ni več med nami, spomin nanj ostaja. Tako je konec lanskega oktobra izšla priredba “Stand Up and Shout,” pod katero so se podpisali člani zasedbe LeRoi XIII. O njej in še marsičem zanimivem smo poklepetali s pevcem Terryjem.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si?

TERRY LEROI: Odlično, hvala. Kaj pa ti, Nejc?

ROCKER.SI: Vikend se začenja, tako da v redu. Ali si se med trenutno pandemijo lotil kakšne stvari, za katero prej nisi imel časa? Nekateri so začeli kuhati, drugi pisati knjige in tako naprej. 

TERRY LEROI: V tem času sem ustvarjal še več glasbe, saj sem imel zaradi odsotnosti vaj in koncertov na voljo več časa. Mislim, da sem ga porabil dobro. Tako je nastala tudi naša verzija “Stand Up and Shout”.

 ROCKER.SI: Kar je tudi tema naslednjega vprašanja. Ustaviva se pri tvojem novem projektu, imenovanem LeRoi XIII. Gre za skupino, ki jo poleg tebe tvorijo še Troy McLawhorn (kitara, Evanescence), Sammy Boller (kitara), Aaron Pauley (basist, Of Mice and Men) in Will Hunt (bobnar, Evanescence). Kako je prišlo do sodelovanja? Kaj sploh pomeni LeRoi XIII?

TERRY LEROI: Začniva pri našem imenu. Tik pred izbruhom pandemije bi morali z Grany 4 Barrel nastopiti na dobrodelnem dogodku Ride For Ronnie, na katerega nas je povabila Wendy Dio. Navkljub odpovedi sem želel narediti nekaj dobrodelnega, zato sem kontaktiral prijatelja in producenta Davida Bendetha. Predlagal sem mu, da bi posneli kakšno Diovo skladbo, morebiten zaslužek pa podarili kakšni ustanovi [zbrana sredstva so v celoti namenjena Ronnie James Dio Stand Up and Shout Cancer Fund, op. p.]. David je sprejel moj predlog, začela sva z iskanjem imen. K projektu so pristopili glasbeniki, ki si jih omenil.

Ko je bilo potrebno poimenovati projekt, sem uporabil svoj priimek. Številko 13 [XIII] pa sem dodal zato, ker gre za moj trinajsti projekt in številko, ki je zelo povezana z metalom (smeh).

ROCKER.SI: Ali je bila “Stand Up and Shout” vaša prva izbira, saj je Diov katalog zelo obsežen?

TERRY LEROI: Izbira je bila enostavna. Gre za meni eno najljubših pesmi, ki jo izvajam že vrsto let. Poleg tega je tako ime tudi Diovi ustanovi [Ronnie James Dio Stand Up and Shout Cancer Fund]. Všeč mi je tudi sporočilo skladbe, ki je zelo pozitivno. Vendar imaš prav, za Diom je ostal res obsežen katalog, zaradi česar bi lahko izbiral med celo kopico pesmi. Občutek imam, da se bom kmalu lotil še “Kill the King”, ki jo je izdal z Rainbow. Naravnost obožujem njegov katalog, tako solo, kot čas z Black Sabbath in Rainbow, tudi v obdobju z Elf, kjer gre za nekakšno predzgodbo Rainbow, je ustvaril kar nekaj dobrih skladb.

ROCKER.SI: Britanska scena se zdi res neverjetna. Kot nekakšna skupnost, kjer vsi poznajo vse, potem pa se ravnajo po vremenu. Enkrat so prijatelji, drugič pa se ne prenašajo najbolje (smeh).

TERRY LEROI: Res je.

ROCKER.SI: Katera doba Diove kariere ti je najbolj všeč? Meni je najbolj všeč čas z Black Sabbath. Plošče Heaven & Hell (1980), Mob Rules (1981) in Dehumanizer (1992).

TERRY LEROI: Tudi meni. Heaven & Hell (1980) in Mob Rules (1981) vsebujeta nekaj posebnega. Tukaj gre zgolj za moje mnenje, vendar menim, da gre pri omenjenih albumih za nekaj izven zemeljskega, česar bandu ni uspelo nikoli ponoviti. Diov glas, aranžmaji in besedila skupaj ustvarjajo prav posebno energijo. Mislim, da je na ploščah, kar se tiče petja, dosegel enega svojih vrhuncev. Zdi se mi tudi, da je šel po odhodu iz Black Sabbath s svojim petjem samo še navzgor. Ustvaril je celo kopico mojstrovin. Ne razumi me narobe, njegov glas se mi je zdel zmeraj odličen, a mislim, da je z leti postal še boljši. Za primer vzemiva skladbo “Gypsy”, ki me je navdihnil za uvod v “Stand Up and Shout”. Če pa bi mogel izbrati album, bi izbral Mob Rules.

ROCKER.SI: Z njegovim prihodom se je spremenila tudi tematika pesmi.

TERRY LEROI: Drži. Zmaji, vitezi, kralji in kraljice ter ostale stvari so v kombinaciji z njegovim glasom ustvarili čisto drugo ozračje.

ROCKER.SI: Ali nameravate z LeRoi XIII ustvarjati tudi avtorsko glasbo?

TERRY LEROI: Absolutno. Z bobnarjem že delava na novem materialu in priredbah. Začelo se je kot dobrodelni projekt, ob katerem smo zelo uživali. Ne vem, ali bo band nadaljeval v isti postavi, vendar ostajamo aktivni. V naslednjih mesecih lahko pričakujete kakšno novo priredbo. Sam rad pojem vse, od Journey in Iron Maiden pa do Rainbow, Black Sabbath in Queensrÿche.

ROCKER.SI: Terry, bilo mi je v veselje. Imaš kakšno zaključno misel?

TERRY LEROI: Hvala tudi tebi. Vedno se rad zahvalim novinarjem, ki ohranjate rock in metal pri življenju. Vsi smo ljubitelji glasbe in to nas povezuje.