Tabu: ‘Vse do sonca, tja do krvi, ni do konca, če mal ne boli’

Eva Beus (Foto: Primož Pičulin)

V kranjskem KluBaru so ponovno nastopili legendarni Tabu, ki so predstavili marca izdani singl ‘Hodi Sam’ in pa povsem sveži ‘Love Sistem’, ki že navdušuje s svojo energijo in barvitim videospotom. Od njihovih začetkov so se zamenjale tri pevke, toda njihova prepoznavna glasba ostaja. Lansko leto so se ob praznovanju 20-letnice podali na največjo koncertno turnejo v karieri in izdali album uspešnic, ki so ga ga poimenovali ‘Vse najlepše – 20 let’. Ne samo to, preizkusili so se tudi v akustični obliki, čemur je sledila še izdaja albuma ‘Izštekani’, ki je bil posnet v živo v oddaji Jureta Longyke na Valu 202.

Prve pesmi Tabujev so že polnoletne in večne, ampak skupina še vedno intenzivno in uspešno ustvarja. Neprestano se ženejo naprej in iščejo nove navdihe, pri tem pa jim pomaga mlada in talentirana vokalistka Eva Beus. Z basistom in avtorjem besedila najnovejšega singla ‘Love Sistema’ Iztokom Melanškom se mi pridružita pred koncertom, da mi povesta kaj več o dinamiki v skupini.

Eva Beus na koncertu v KluBaru (Foto: Primož Pičulin)

ROCKER.SI: Bomo naredili enega kratkega!

EVA BEUS: Ajmo!

IZTOK MELANŠEK: Dajmo enega kratkega!

ROCKER.SI: Eva, v skupini si že skorajda štiri leta, sedaj si se že povsem navadla nove vloge, ampak kako pa je bilo na začetku, ko si prišla na novo kot tretja pevka?

EVA BEUS: Ne vem, kako je bilo biti prva pevka ali druga pevka, ker sem prišla kot tretja, zato sem se takrat odločila, da o tem sploh ne bom razmišljala. Posvetila sem se samo temu, kaj imam pred seboj in kaj imam za postoriti.

ROCKER.SI: Takrat si šla v drugo smer in nisi posnemala vokalov. S kakšnimi pritiski si se soočala?

EVA BEUS: V bistvu sem imela težavo, kako se v tako kratkem času naučiti tako obsežen repertoar, ki meni do takrat ni bil znan (smeh).

IZTOK MELANŠEK: In to z zlomljeno nogo!

EVA BEUS: Prvega koncerta se sploh ne spomnim, po resnici povedano, takšen adrenalin je bil. Drugi nastop pa so bile že Majske igre, torej ogromen dogodek, jaz pa z zvito nogo v mavcu (smeh).

IZTOK MELANŠEK: Nobenih rokavičk nismo uporabljali, ampak smo jo takoj vrgli v vrelo lavo in je … odlično splavala (smeh).

EVA BEUS: Plivaj, dete, plivaj (smeh)!

ROCKER.SI: Ste bili takrat pripravljeni po potrebi pripeljati še četrto pevko?

IZTOK MELANŠEK: Kaj!? (smeh) Kaj misliš zdaj (smeh)? Ne, smo se kar prepričali in Evo smo res začutili. Temeljito smo jo poskavtali in se pozanimali o njej, potem pa ko smo se razumeli še kot ljudje, ni bilo dvoma, da bi lahko šlo karkoli narobe. Tako da, glej … štiri leta že (smeh)!

ROCKER.SI: V prejšnjih projektih si blestela v drugačni različici. Med drugim si pela skladbe Janis Joplin v času, ko si nastopala v skupinah ‘For Tease’ in ‘Boobjail’. Si razmišljala, da bi se vrnila k tej zvrsti s kakšnim solo projektom?

EVA BEUS: Vse moje sosledje dogodkov v glasbi je takšno, da česarkoli sem se lotila, je bila svoja zgodba. Najprej violina in klasika, nato vrsta različnih glasbenih skupin, ker namreč tudi Tabuji so čisto svoja skupina, jaz še nikoli prej nisem bila v pop-rock skupini. Tako sem vedno delovala, da sem zajemala čim širše, saj se ravno na takšen način glasbenik oz. umetnik lahko razvije.

ROCKER.SI: In verjetno, če te povabijo Tabu, preprosto ne rečeš ne.

EVA BEUS: Itak. Zame je bila to izkušnja, ki se mi je zdela zelo ‘out of my box’, in ravno zaradi tega sem se odločila …

IZTOK MELANŠEK: Mi smo se odločili (smeh)! Ti si se odločila (smeh).

EVA BEUS: Jaz samo zase govorim (smeh).

‘Love Sistem’ v živo (Foto: Primož Pičulin)

ROCKER.SI: V intervjuju, ki sem ga našel na spletu, si dejala, da si malo zasanjana. Da si hipijevska oseba. Lahko to razložiš?

EVA BEUS: Težko to razložim, ampak vsak ima v glavi nek zasanjan svet, samo odvisno je, koliko se odločimo živeti v njem.

ROCKER.SI: Si najbolj zasanjana v skupini?

EVA BEUS: Ne vem, če bi lahko to rekla (smeh). Lahko bi začela o tem, da sem vsak dan starejša …

IZTOK MELANŠEK: A ti boš … Mislim, da se ti še ne potrebuješ ukvarjati s tem (smeh). Prepusti breme staranja nam.

EVA BEUS: Ampak ga že čutim (smeh).

ROCKER.SI: Vas je torej pomladila ostale člane?

IZTOK MELANŠEK: Vse nas je pomladila. Jaz se čisto drugače počutim. Malo me je že bolel križ, ampak odkar je prišla Eva, je kot da bi mi dali matične celice. To smo dobili in mene nič več ne boli! Kurac mi stoji! Vse štima (vsi smeh).

ROCKER.SI: Šesti album ste izdali dve leti nazaj, sedaj delate na novi plošči. Do kdaj ste si postavili rok?

IZTOK MELANŠEK: Imamo datume. Dva singla sta že izšla, računamo pa, da nekaj izdamo še pred poletjem. Kako obsežna bo zadeva, še nismo prepričani. Mogoče bo šlo za EP, morda pa se odločimo za celoten album, ker veliko stvari je že pripravljenih.

ROCKER.SI: Se sproti odpravljate v studio ali raje počakate, da se nabere dovolj materiala?

EVA BEUS: Odvisno je, ker kakšne skladbe nastanejo zelo hitro, na druge pa je treba počakati.

IZTOK MELANŠEK: Delali smo že oboje, ampak raje imamo, če snemamo v kompletu, da se zberemo in se ustvari tisti kreativni trenutek.

EVA BEUS: Inspiracija ne nastane sama od sebe, ampak več kot delaš, več inspiracije imaš.

ROCKER.SI: Ravnokar ste nas razveselili s skladbo ‘Love Sistem’. Mi lahko povesta kaj več o ozadju? Ste vsi zaljubljeni?

IZTOK MELANŠEK: Hja … Vsak v kaj.

EVA BEUS: Vsak v nekaj, ja. Jaz sem skladbo dojela kot trenutek na odru. Kot ta zaljubljeni občutek, ko si na odru in imaš skupno energijo s publiko. Lahko povem, da sem zelo trpela, kot nismo imeli koncertov.

IZTOK MELANŠEK: Jaz imam pa pri tej skladbi tisti občutek, preden se odpraviš ven. V soboto zvečer, ko si zmenjen z dobro družbo. Po prvem pivu, ko začne nekaj brneti in ko vse štima, ker je še cel večer pred tabo. Poglej, kako odprta skladba je (smeh).

ROCKER.SI: Mislita, da bi morali vsi biti bolj nori? To misel najdemo v besedilu.

IZTOK MELANŠEK: Takrat, ko je čas, da se ga odfuka, takrat se ga radi fejst odfukamo (smeh). Se mi zdi, da je prav, da se kdaj. Ljudje danes preveč delajo in se obremenjujejo. Delo je pomembno, ampak ko si daš duška, si ga daj na polno. “Ni do konca, če mal ne boli”.

EVA BEUS: Slovenci se težko sprostimo, mogoče najtežje od narodov bivše Jugoslavije, ampak takrat ko pa se, je pa zares lepo. Pokažemo srce in zato je zame ta skladba tisti moment na odru, ko vse klikne in se vzpostavi povezava. Takrat nastane čarovnija.

ROCKER.SI: 25. maja 2018 ste pričeli z največjo turnejo od nastanka skupine. Predvideli ste 25 različnih koncertov do konca leta, na koncu pa ste jih odigrali še več. Kje so vas najbolje sprejeli?

IZTOK MELANŠEK: Povsod je bilo lepo, več koncertov pa smo odigrali zato, ker so slišali, kako lepa turneja je bila. Ni več takšnih razlik, kot so bile včasih. Ko smo začenjali, je bila najbolj nora Primorska, danes pa ni več takšnih razlik. V Mariboru je lahko veselo, na Štajerskem in pa Ljubljančani, kadar se sprostijo in kadar so v dovolj velikem številu. V KluBaru je vedno bilo vrhunsko, ker ima takšno glasbeno zgodovino. Že samo prizorišče ima občutek koncertnega lokala in če samo pogledamo okoli sebe, vidimo slike raznih nastopajočih.

Foto: Primož Pičulin

ROCKER.SI: Eva, si na odru vedno zapomniš vse besede?

EVA BEUS: Ne spomnim se, kdaj bi nazadnje zasrala.

IZTOK MELANŠEK: Oh, če pa kdo ve, vem pa jaz (smeh). Jaz znam besedila, ostali pa ne. Primož še danes ne pozna niti enega verza (smeh). Ampak mu ni treba tega vedeti, svojo funkcijo opravlja odlično.

ROCKER.SI: 14. februarja načrtujete tudi 20-letni koncert v Cvetličarni. Kaj pripravljate?

IZTOK MELANŠEK: Turnejo za 20 let smo sicer že zaključili, ampak glede na to, da je valentinovo in so naše skladbe kot ata na mamo za valentinovo, ne more iti nič narobe. Za ta dan ni nič lepšega, kot da greš na koncert.

EVA BEUS: To je koncert za zmenek. Jaz ljudem govorim, da naj ne pozabijo rož! Ker imam res rada rože.

ROCKER.SI: In jih potem vržejo na oder?

EVA BEUS: Ja, to bi se mi zdelo lepo. Ampak če boste kupovali vrtnice, dajte dol bodice (smeh).