Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Matej Sušnik

Matej Sušnik (Foto Ksaver Šinkar)

Matej Sušnik je priznani basist pri skupinah King Foo in Metalsteel (vabljeni k branju intervjuja), hkrati pa deluje kot gost pri drugih projektih in je sodeloval že z mnogimi slovenskimi izvajalci.

Po odmevnem nastopu na slovenski popevki 2016, kjer so King Foo s pesmijo ‘Začaraj Me’ pobrali nagradi strokovne žirije za najboljšo izvedbo, najboljši aranžma, za najboljše pa so jih izbrali tudi ostali nastopajoči, so v leto 2017 stopili s tretjim videospotom za pesem ‘Lebdenje’ in se zavrteli v finale EME s pesmijo ‘Wild Ride’. Istega leta so izdali svoj prvenec ‘Galaxie‘, katerega izid so pospremili z velikim koncertom v ljubljanskem Cirkusu. Slovenski kvartet, ki ga sestavljajo še Aleksandra Josić, Rok Golob in Peter Hudnik (za njegov seznam desetih albumov kliknite TUKAJ), od leta 2015 redno doprinaša kvalitetno glasbo, ne samo v Sloveniji, temvec tudi v svetu – v Srbiji, Švici, na Hrvaškem, Portugalskem in celo na Kitajskem. Drugi album se je pričel s singlom ‘Rock the Sound’, nadaljuje pa se še bolj emocionalno z ‘Beautiful World’ in animiranim videom za pesem ‘We Could‘.

Kako se je vse skupaj začelo?

Kitarist Peter Hudnik in basist Matej Sušnik (ki sta takrat delovala kot duo Huda suša) sta julija 2012 sklenila ustanoviti novo skupino in k sodelovanju povabila pevko Urško Majdič (Billysi). Januarja 2013 se je (po posredovanju Majdičeve) zasedbi kot bobnar (pa tudi avtor, producent in aranžer) pridružil še Rok Golob in nadeli so si ime King Foo. Skupaj so posneli svojo prvo avtorsko pesem z naslovom »Funky Foo Ride«, za katero so posneli tudi svoj prvi videospot. Po »Hot« je leta 2014 sledil njihov prvi singel v slovenskem jeziku »Nenavadno je OK«, ki ga je avtomobilsko podjetje Škoda uporabilo v svoji reklami.

Majdičeva je leta 2015 zaradi drugih obveznosti (dela na radiu) skupino zapustila. Nadomestila jo je srbska pevka Aleksandra Josić, ki je bila finalistka na srbskem šovu Ja imam talenat (osvojila je 3. mesto). Prva pesem, ki so jo posneli v novi postavitvi, je bila »Galaksije bežijo«. Žanrsko sodijo med (pop)rock in funk oziroma fusion (mešanica popa, rocka in funka), sami pa svoje glasbeno ustvarjanje označujejo kot t. i. “FOOsion, fuzijo akustično recikliranih priredb, predvsem iz zakladnice rock legend, in avtorske glasbe” ter kot “akustiko na nekonvencionalen način”. [vir: wikipedija]

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Dream Theater – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)
Victor Wooten – Yin-Yang (1999)
Queensrÿche – Operation: Mindcrime (1988)
Iron Maiden – Best of the Beast (1996)
Marcus Miller – Marcus (2008)
Metallica – Ride the Lightning (1984)
Dimmu Borgir – Death Cult Armageddon (2003)
Requiem – Zadnja molitev (2003)
Dream Theater – Systematic Chaos (2007)
Children of Bodom – Follow the Reaper (2000)