METALSTEEL: ‘Na žalost raje ustvarjamo pekel in za seboj puščamo uničenje’

Metalsteel
Metalsteel (Foto Max Visuals)

Metalsteel so pred kratkim objavili naslovnico njihovega prihajajočega, skupno že sedmega studijskega albuma z naslovom ‘Forsaken by the Gods’. Da bo čakanje na plošček lažje, so v začetku marca izdali tudi singel ‘Death=Life’. 

Preberite intervju z Rokom Tomšičem iz medvoške metal skupine, ki aktivno deluje že 20 let.


ROCKER.SI: Medtem, ko drugi že razmišljajo o počitnicah, ste Metalsteel aktivni in delavni! Izdali ste nov singel ‘Death=Life’. O čem ste razmišljali, ko ste začeli pisati skladbo?

METALSTEEL: Skladba ima zanimivo zgodbo. Napisal sem jo že pred časom, predstavil ostalim članom, potem pa smo nanjo praktično pozabili, saj ideje nismo razvili do konca. Ko smo bili proti koncu s procesom pisanja materiala za nov album, nam je manjkala ena skladba. Spomnili smo se na osnutek skladbe ‘Death=Life’, ki smo jo dodelali do te mere, kot je slišati zdaj. Moram priznati, da mi končna verzija skladbe na prvo žogo najprej ni bila všeč. Nato smo izbirali skladbo za nov singel in se odločili, da bomo v izbor vključili prijatelje glasbenike in ožji krog fanov, ki so izkazali navdušenje ravno nad to skladbo. Ker njihovo mnenje največ šteje, se je izbor pokazal kot super poteza, saj prejemamo res dobre odzive, tudi iz drugih držav, navdušeni so sledilci skupine zlasti iz Južne Amerike. Kar se tiče skladbe, govori o smrti kot pomembnem delu v ciklu življenja. Verjamemo v življenjski ciklus in smrt pomeni konec zgodbe, odpira pa novo poglavje, ki ga nihče ne pozna. Najbrž je ravno ta mistika minljivosti in smrti zaradi njene misterioznosti zanimiva za nas umetnike.

ROCKER.SI: Gre za vaš tretji singel z albuma, prva dva sta ‘Fallen Brother’ in ‘For The Future’. So reprezentativen vzorec tistega, kar bomo dobili z novo ploščo?

METALSTEEL: Singli so si med seboj zelo različni. Najprej smo objavili balado ‘Fallen Brother’, potem speed metalsko naravnan’ For the Future’, zdaj pa počasnejšo in riffaško, mogoče celo malo doomersko skladbo ‘Death=Life’. So reprezentativen vzorec, saj je plošča razgibana, za vsako skladbo stojimo, aranžmaje smo izpilili do konca, tako da boste poslušalci lahko uživali v res dobrem albumu.

ROCKER.SI: Kdaj je konceptualno nastala skladba in kdaj ste jo snemali? Mi lahko poveš malo več o tem, kdo vse se je podpisal pod skladbo?

METALSTEEL: Osnovno idejo sem sestavil že pred leti in je samo čakala na pravi čas in album. Glasbo in tekst sem napisal jaz, moram pa poudariti, da je nov album v celoti timsko delo vseh štirih članov. Preizkusili smo veliko idej in poiskali najboljše variante. Celoten album je bil posnet poleti 2020, snemali smo hkrati, vokali in solaže so se snemali naknadno. Na novem albumu se je basist Matej lotil po dolgem času avtorske skladbe, bobnarka Daša pa je napisala dva res dobra teksta, česar sem še posebno vesel, saj sem dolgo časa besedila, mislim da zadnjih 15 let, pisal samo jaz.

ROCKER.SI: Vaš skupno sedmi album se imenuje ‘Forsaken by the Gods’. Je naslov albuma navezujoč na trenutno situacijo ali je to zgolj naključje?

METALSTEEL: To bo res naš sedmi studijski album, osmi album če gledamo celotni opus z dvojnim koncertnim albumom. Naslov albuma se veže na skladbo, ki na albumu še posebej izstopa zaradi orientalskih vložkov in instrumentov, ki smo jih prvič uporabili. Nanaša se na iztrebljanje avtohtonih plemen, ki v manjšinah še vedno prebivajo v pragozdovih. Žal se vse pogosteje soočajo s krčenjem gozdov in požari, ki jih pogosto podtikajo korporacije in multinacionalke , ki jim gre le za dobiček. Na našem planetu bi lahko živeli kot v raju, žal raje ustvarjamo pekel in za seboj puščamo uničenje.

Metalsteel - Forsaken By The Gods
Naslovnica albuma ‘Forsaken by the Gods’

ROCKER.SI: Naslovnico je ustvaril Mark Jordan, ga lahko na hitro predstaviš? Sodelujete že od leta 2014, mar ne?

METALSTEEL: Mark je odličen ilustrator, dobro poznan v teh krogih. Smo pa edina glasbena skupina zaenkrat, s katero sodeluje. Ujeli smo se takoj, ko smo prvič skupaj spili pivo in se pogovorili o naših vizijah. Sicer ne posluša tovrstne glasbe in ne sledi metalski sceni, kar je dobro, ker je neobremenjen s trendi, ki te naredijo povprečnega. Pred tem smo imeli skoraj za vsak album velike probleme z naslovnicami, saj z nobenih izdelkom nismo bili povsem zadovoljni. Mark pa nam očitno dobro bere misli, saj z njim sodelujemo že od albuma ‘This Is Your Revelation’.

ROCKER.SI: Praznujete 20 let delovanja. Kako ste oz. boste proslavili? Na kaj ste najbolj ponosni in kaj ste se naučili v tem času? V 20 letih ste zamenjali malo članov, kar je prav tako impresivno.

METALSTEEL: Za letos načrtujemo klubski koncert ob izidu nove plošče, večji dvoranski koncert ob izidu albuma ter nastop na odličnem festivalu Metaljot Razpaljot, ki ima super potencial za slovensko metal sceno in njen festivalski razvoj. Kaj od tega bomo lahko uresničili, je v rokah peščice vladajočih v parlamentu. Kaže slabo, ampak se borimo naprej. V 20 letih smo ponosni na vse, kar smo doživeli, posneli in izdali, na nešteto dobrih in slabih izkušenj, ki so nas izoblikovale na glasbeni in osebni ravni v to, kar smo. Predvsem pa na to, da lahko z lahkoto rečem, da so Beny, Matej in Daša za vedno moja družina, ne glede na vse, kar se bo zgodilo v prihodnosti. Delujemo kot bratje in sestra, res smo prijatelji, zato tudi na odru delujemo tako homogeno. V 20 letih smo sicer zamenjali samo enega člana – namesto Jaše Bizjaka na bobnih se nam je leta 2002 pridružila Daša. Dve leti kasneje nas je zapustil vokalist Aleks Škofljanec, nasledil ga je Beny na vokalu (ki je bil že od nekdaj v skupini), tako da dejansko v tej postavi, kot smo danes, delujemo že od leta 2005.

ROCKER.SI: Kako se novi album postavi ob bok ostalim? Gre za izdelek, ki bo glasbeno drugačen? Kako ga mislite promovirati, glede na to, da koncertov do jeseni 2021 mogoče ne bo?

METALSTEEL: Album izstopa produkcijsko, kapo dol Beniju, ki se je tokrat lotil tako mixa kot masteringa in nas sezul z rezultatom. Glasbeno pa je zrelejši od predhodnikov, vsaj kar se tiče instrumentalnih in vokalnih arnažmajev, kjer lahko izpostavim Benijeve vokalne linije, nekaj orientalskih vložkov in podobno. V veliko pomoč nam je bil tudi Bojan Pahljina iz Studia RSL, ki nam je pomagal z nekaterimi aranžmaji vokalov in back vokalov, zato smo ga napisali tudi kot koproducenta na albumu.

ROCKER.SI: Kakšna je vaša napoved za preostanek leta 2021?

METALSTEEL: Težko govorim v imenu vseh članov, saj sem verjetno najbolj pesimistična oseba v skupini (smeh). Karkoli nam bo servirala peščica vladajočih, ne bodo ustavili kulture in umetnosti. Bolj, ko nam skušajo odvzeti svobodo, boljša umetnost se bo rojevala. Bo pa vedno težje prišla do širših množic. Skrbi me predvsem za koncertne aktivnosti in prireditveni sektor, ki diha na škrge. Ne smemo pozabiti, da je poleg organizatorjev in vse produkcijske ekipe, ki skrbi, da se koncert izpelje, ogrožen tudi vsak glasbenik, ki je ironično gledano sploh glavni razlog, da kdo obišče koncert. Časi nam torej niso naklonjeni, kljub temu gremo novim zmagam naproti z dvignjeno glavo in stisnjeno pestjo, kot to počnemo že 20 let. Ko bodo dovoljeni koncerti, pa vas vse nestrpno pričakujemo na naših koncertih in koncertih vseh naših glasbenih kolegov. Naj živi heavy metal!