Skupina Radiohead toži Lano Del Rey zaradi plagiatorstva

Skupina Radiohead

Angleška rock zasedba Radiohead je vložila tožbo proti priljubljeni glasbenici Lani Del Rey zaradi plagiatorstva. Fantje namreč menijo, da je njena skladba ‘Get Free‘ z albuma ‘Lust For Life‘ preveč podobna njihovi uspešnici ‘Creep‘ iz leta 1992.

 

Tudi skladba ‘Creep’ je v resnici plagiat

Lana Del Rey je na svojem uradnem Twitter profilu potrdila, da jo Radiohead tožijo, a ob enem zanikala, da bi navdih našla v njihovi skladbi ‘Creep’.

Zapisala je: ‘Res je glede tožbe. Čeprav vem, da navdiha za svojo skladbo nisem našla v pesmi ‘Creep’, Radiohead menijo, da sem jo in zahtevajo 100% avtorske pravice – ponudila sem jim več kot 40% v zadnjih nekaj mesecih, a sprejmejo samo 100%. Njihovi odvetniki so bili neusmiljeni, zato se bomo dogovorili na sodišču.’

Zgodba morda niti ne bi bila tako bizarna, če se podobna situacija ne bi zgodila tudi zasedbi Radiohead in njihovi skladbi ‘Creep‘. Namreč Albert Hammond in Mike Hazlewood iz zasedbe The Hollies sta pred leti tožila skupino Radiohead prav zaradi skladbe ‘Creep’, ker naj bi bila le ta plagiat njihove skladbe ‘The Air That I Breathe‘ iz leta 1972. Takrat sta tožbo tudi dobila, zato so ju mogli Radiohead navesti kot soavtorja uspešnice ‘Creep’.