SKALP – ‘Svet se odpre, ko se sprostita pamet in srce.’

Primorski SKALP lani v Stožicah.

V teh razpihanih dneh, v jezni primorski burji rojeni SKALP ustvarjajo s še posebej visoko mero energije. Letos mineva že šesto leto od izdaje njihovega zadnjega, drugega albuma z naslovom ‘Mars je prodan’, zato mogoče na videz izgleda, kot da v ajdovskem zavetju vlada zatišje. A kdor prisluhne, ve, da so Skalpi bolj živi kot kadarkoli.

V predzadnjem singlu, ki nosi ime ‘Hladen tuš‘, so Peter Krkoč, Aleš Pelhan, Mladen Marjanovič, Matjaž Koron in Tonči Valič dali slutiti, da pod navidezno preprostostjo in igrivostjo, ki daje njihovim komadom tisto pozitivno rokersko privlačnost, problematike sveta okoli sebe čutijo precej resneje in globlje. Problem modernega sveta je vsekakor izguba samega sebe. Ali drugače, iskanje svojega bistva, s katerim se vsak človek spopada na sebi svoj način in v drugi plasti duše.

S to kontinuirano rdečo nitjo svoje lastne duše, SKALP nadaljujejo začeti tok. V minevajoči zimi je luč ugledala nova skladba, ki nosi ime Vse se odpre. Njeno bistvo je predvsem skrbno napisano besedilo, ki ga poslušalec lahko dojame kot še eno, povsem preprosto, udarno in opogumljajočo himno Skalpov. Kdor pa stopi malenkost bližje avtorju besedila, vokalistu Petru Krkoču, hitro zasluti težo odpetih besed. V pesmi ‘Vse se odpre’ se na videz bežno in pozitivno dotakne svoje osebne izkušnje z izgorelostjo, ki v moderni družbi postaja nova kuga in hkrati nov tabu.

Pesmi se Peter ni lotil z namenom, da bi napisal pesem. Preprosto je nekega dne, ko je imel vsega dovolj, vzel list papirja in nanj zapisal svoje želje. O tem, kako si želi poslati svojo pamet na dopust. Kako si želi oddahniti od vseh vrst knjig, ki polnijo glavo s kilometri podatkov. Še bolj pa od tistih ljudi, ki vedo še eno stran več kot knjiga. Človek je veliko več kot to! Peter pravi, da nihče nima pravice drugemu pisati sanje. Vsak naj začrta sam svojo pot, ne tisto, ki ti jo drugi vsilijo. V obratnem primeru ostane človek vedno na začetku, z obljubami o boljšem življenju, medtem, ko uresničuje sanje drugih. Nihče ne ve bolje od nas samih, kaj potrebujemo. Treba je torej ujeti svoj korak, zgrabiti življenje in se kdaj pa kdaj zafučkati za zahteve in neuspehe.

In tako je v afektu nastala ‘Vse se odpre’. Pripravljena, da se nas dotakne in opomni, da je življenje veliko več kot delo. Ker pa je Peter ustvarjalec na sedmo potenco, včasih svoje občutke pretopi tudi izven besed, recimo v posneto sliko. In ker v besedilu pravi, da gre pamet na dopust, se je odločil, da videospot za nov singel posname na potovanju z družino. In to na poti, kamor se je pred kratkim odpravil s skupino bohinjskih romarjev. Ja, Peter in Skalpi znajo življenje živeti po svoje. Več naj pove celostna, vizualno podkrepljena skladba.

Svoj novi singel bodo Skalpi prvič v živo predstavili na koncertu v ajdovski Hiši Mladih že v petek, 9. 3. 2018.