SKALP: Deset let preprostih rešitev

SKALP, Stožice, 18. 3. 2017. Foto: Miha Dolenc

Grobih dvajset let obstoja, pet let osvajanja vesolja, in celih deset let preprostih rešitev. V enem mesecu iz Stožic na edini še večji oder v Sloveniji – domov, v ajdovsko Bazo.

SKALP, Baza, 15. 4. 2017
SKALP, Baza. Foto: Iris Batista

Najbolj preprosti zajebanci našega časa in kraja, ter vsaj 14. najljubši bend vsakega rokerja, ki jih je že kdaj slišal v živo.

So že taki časi, da se je moderno vračati h koreninam in koreninicam, kar je pravično in se tudi spodobi.

Že celo desetletje mineva odkar so SKALP pred nabito polnimi takratnimi prostori Kluba ajdovskih študentov (oziroma današnja Baza) končno predstavili svoj prvi studijski album. Še deset predhodnih dodatnih let uživanja, čaščenja kulta samih sebe, večih poskusov snemanja, predvsem pa brezmejnega perfekcionizma in brezplodnega kompliciranja je bilo potrebnih, da je leta 2007 luč ugledal album s pomenljivim naslovom »Preproste rešitve« – ki je oznanil konec izmišljevanja.

Kdor pa je imel kdaj kaj opravka z rokerji, mu je hudo jasno, da »preprosta« pasma rokerja pač ne obstaja. Ne prvi, in tudi ne naslednji album, imenovan »Mars je prodan«, nič kaj ne sličita na vsebinsko in tehnično enostavnost.

SKALP, Baza, 15. 4. 2017
Foto: Anja Rijavec

Poleg še enega albuma, jim je zadnje desetletje postreglo z nazivom najboljšega spota leta za »Vem da lahko!«, vrtenjem le-tega na MTV, ter tudi nagrado župana občine Ajdovščina zanj. Fantje so ga, skupaj s priznanim režiserjem Dejanom Babosekom, v celoti posneli v Ajdovščini, s čimer so pripomogli h prepoznavnosti malega mesta. Z Babosekom so sodelovanje uspešno nadaljevali še pri dveh sledečih videospotih, največ prahu pa je s svojo kontroverznostjo vzdignil pred kratkim izdan »Hladen tuš«. Vse prej kot preprosto desetletje pa je marca razkošno zaključil nastop v Stožicah.

7. aprila so uspešno desetletje proslavili v intimi med domačimi zidovi in pred najzvestejšo publiko, ki jih spremlja že od samih začetkov. Manjkala ni stara koncertna zastava iz leta 2004, manjkale niso stare face in niti stari rifi. Poleg znanega in manj znanega materiala, ki ga izvajajo le ob posebnih priložnostnih, so nam tokrat postregli tudi z nekaj prepričljivimi coverji, ki jim sicer niso v navadi, vendar pa zagotovo povdarjajo njihovo (predvsem vokalno!) vsestranskost.

Če ne prej, jih lahko v juniju ujamete v duetu z Divljimi Jagodami.