Siddharta, Joker Out in Prelude za trojno poslastico v Gorenji vasi

(FOTO: Katja Jakus)
Joker Out, 7.12.2019, Gorenja vas (FOTO: Katja Jakus)

Gorenja vas premore veliko rock n’roll navdušencev, ampak se v zadnjih letih tam po pravilu odvijajo malo drugačne zabave, zato je bil ta večer še kako dobrodošel in težko pričakovan. Ampak razlog za obisk ni bila legendarna skupina Siddharta niti rock prestolonasledniki Joker Out, v prvi vrsti se je ekipa Rocker.si zbrala zaradi tretje skupine z imenom Prelude. Mladeniče smo ujeli za krajši intervju in se pozanimali, kje se nahajajo v njihovi kompleksni rock zgodbi.

Zaupali so nam, da še vedno živijo za tisti neverjetno mogočni občutek na odru, ko vse postane jasno, adrenalin nažiga in kitare sekajo, bobni tolčejo in bas pribija. Dokazali so svojo kvaliteto in povsem enakovredno stopili na oder s svojimi glasbenimi kolegi.

(FOTO: Katja Jakus)
Prelude, 7.12.2019, Gorenja vas (FOTO: Katja Jakus)

Dvorana ni bila razprodana in je gostila precej mešano publiko, od tistih v puberteti do tistih, ki nosijo že kar nekaj križev, vsi zbrani, da uživajo v kvalitetni rock glasbi, pa čeprav so mnogi verjetno prišli le za to, da preverijo, kaj se dogaja v njihovi vasi. Zato je bilo vzdušje manj energično, kot bi bilo v Ljubljani, ampak tista gmota oboževalk in oboževalcev pod odrom je s svojo pozitivo vseeno rešila večer, ki nam je – kar se tiče glasbe – ponudil ogromno.

Prelude in Joker Out, 7.12.2019, Gorenj vas (Foto: Katja Jakus)

Začetki Prelude segajo osem let nazaj. Že v začetku leta 2012 se prvič predstavijo publiki in tekom let sledi več koncertov. Na teh koncertih skupina preigrava priredbe, a se kmalu posveti avtorskim skladbam in 2. aprila 2014 izda prvi singel ‘Povej naglas’. Leto za tem se Preludovci zaprejo v studio in 2. oktobra 2015 izdajo debitantsko ploščo z naslovom ‘1688’, ta obeležuje prvo poglavje njihovega ustvarjanja. Skupaj z izdano ploščo izide tudi drugi singel ‘Pohlep’, za katerega so posneli svoj prvi videospot. V letu 2016 sodelovanje na natečaju Šourock prinese zmago in posledično tudi več klubskih in festivalskih koncertov po Sloveniji. Tako kot 2016 je uspešno tudi leto 2017, saj so poleg številnih koncertov fantje zmagali na natečaju VW Rocks, ki jim je omogočil turnejo po Sloveniji s skupino Šank Rock in mnogimi drugimi. Potem pa so potrebovali čas zase, da premislijo, v katero smer, ampak na vsake toliko še vedno zatresejo in navdušijo. V letu, ki prihaja, bodo ponovno zagnani.

(FOTO: Katja Jakus)
Siddharta, 7.12.2019, Gorenja vas (FOTO: Katja Jakus)

Kot naslednji so na oder stopili Joker Out, samozavestno in uigrano, letos so več na odru kot doma, upravičeno, saj se tam znajdejo najbolje. Eden najbolj karizmatičnih frontmanov in vokalistov, kar jih slovenska glasbena scena lahko ponudi, Bojan Cvjetičanin pride na oder kot Liam fuckin Gallagher, z rokami na hrbtu sikajoč v mikrofon brezhibno odpoje svoje linije in izziva publiko. Ta bo rastla z njimi in samo vprašanje časa je, kdaj bodo oni glavna skupina pred več tisoč vreščečih. Enako impresivni so tudi ostali člani banda Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Martin Jurkovič, (bas) in Matic Kovačič (bobni). In še nekaj jim gre na roko; že od samega začetka lahko nastopajo ob boku tako izvrstnih skupin, ko je na primer Siddharta. Učijo se od najboljših in si postavljajo visoke cilje, nivo in zahtevo po kvaliteti.

(FOTO: Katja Jakus)
Siddharta, 7.12.2019, Gorenja vas (FOTO: Katja Jakus)

Siddharta po vseh teh letih ne kaže znakov staranja. Njihov glasbeni slog se je spremenil, besedila so dobila nov pomen in šli so skozi vzpone ter padec, ampak njihova popularnost je še vedno izredna, kar kaže močan naval na akustično turnejo Nomadi, ki je pustošila po Sloveniji, razprodana ID koncerta v Cvetličarni in tudi odziv v Gorenji vasi. Akustične izvedbe pesmi so skupino prikazale v novi luči, pri kateri pa Siddharta še vedno ostaja zvesta svojemu zvoku. V električni obliki, tako kot v Gorenji vasi, se bodo 21. decembra skupaj z Big Foot Mama prikazali na eventu v Areni Bonifika v Kopru. 

Siddharta, 7.12.2019, Gorenja vas (Foto: Katja Jakus)