Sheeran dva tedna pred izidom albuma razprodal stadion v Celovcu

Ed Sheeran razprodal oba koncert v Celovcu (Foto: Gal Jerman)

Neverjeten je, res. Že zaradi samega dejstva, da je verjetno trenutno edini glasbenik na svetu, ki ga lahko samostojno napolni celoten stadion. Vse, kar se sliši, prihaja iz njegove male 3/4 kitare z značilnim znakom “divide”, kar je tudi naslov njegovega tretjega studijskega albuma in trenutne dolgotrajne turneje. Ta uspeva že kar dobrih osemnajst mesecev, pa še ima nekaj koncertov na zalogi v prihajajočih tednih. Čez štirinajst dni, ko bo še navduševal velike množice in kazal svoje mnogotere talente, pa že “pade” četrti album ‘No.6 Collaborations Project’. Tega je posnel bolj za svoje lastno veselje in užitek; ugibam, ampak glede na slišano (na koncertu nam je premierno zaigral ‘Beautiful People’, ki je sicer melodično zapeljiva, ampak nič kaj izstopajoča in rahlo generična) in dejstvo, da je sodeloval izključno s pop&rnb izvajalci, med njimi tudi z Justinom Bieberjem za skladbo ‘I Don’t Care’, nikakor ne bo nosil takšne teže kot njegov prejšnji, ki se lahko pohvali z uspešnicami ‘Castle on the Hill’, ‘Shape Of You’, ‘Perfect’, ‘Galway Girl’ in ‘Happier’.

James Bay ni razočaral (Foto: Gal Jerman)

Novejše so veliko bolj pop, kot je kadarkoli bil. Ampak vseeno, taisti rdečeglavi glasbenik, ki je v štartu svoje kariere igral še na ulicah, sedaj pa že kar nekaj časa za šalo razprodaja stadione (v Celovcu igra dve noči zapored), ohranja svoj down to earth imidž, ki ga je pripeljal do tej točke. Celotna njegova medijska podoba je zgrajena okoli tega. Čisto preprost, nevzvišen in povrepčen tip. V kavbojkah in črni majici se bradati mož pojavi na odru, nakar razloži, da je njegova naloga, da nas zabava. Naša naloga pa je, da izgubimo glas. Če ga do konca koncerta ne bomo, potem je svoje delo opravil slabo.

Ed Sheeran je poskrbel za romantiko 😍 Hvala, Koncerti.net, za odlično organizacijo in hiter prevoz (y)

Objavil/a Rocker.si dne Sobota, 29. junij 2019

In Sheeran je res performer, da se reče, obenem pa še služi vrtoglave številke. Kako jih ne bi, če pa razproda stadion s 40 tisoč kapacitete, na odru pa stoji sam samcat. Za njim je le nekaj zaslonov, ki le nadgradijo predstavo, ki v celoti prihaja iz njegovega loop pedala. Drugače je one man show. 28-letnik je bil lansko leto postavljen na deveto mesto na Forbesovi listi najbolje plačanih zvezdnikov. Bil je namreč najbolj predvajan glasbeni izvajalec leta, s svojim albumom ‘÷’ pa je prejel 3.1 milijarde ogledov po svetu. ‘Shape of You’ je postala celo največkrat predvajana skladba v zgodovini Spotify. Z lahkoto bi se lahko že upokojil in do konca življenja ležal na plaži. Ampak potem bi bili hudo na slabšem mi, poslušalci in oboževalci.

Se pa zato res čuti, da so njegovi nastopi za malenkost izpeti. Malenkost. Manjka malo energije in unikatnosti. Navsezadnje smo ga z identično postavitvijo videli že lansko leto na Dunaju. Tisti nastop je bil boljši, pa čeprav stadion v Klagenfurtu vseeno daje drugačno, posebno atmosfero. Kot tudi to, da sta pred njim razigrano in večinoma mlajšo publiko ogrevala še Zara Larsson in odlični James Bay. Izvrsten dodatek že tako lepemu nastopu Sheerana. Ta je prepozno opazil, da se je avstrijska množica še najbolje odzivala na tiste hitrejše tempe, zato je kar nekajkrat “moril” s počasnimi žalostinkami. Tiste klasike so of course obvezne, na program pa je uvrstil tudi nekaj skladb, ki bi bilo morda bolje, da bi jih preskočil. Na primer čudovita ‘Tenerife Sea’ je zanimivo naletela na precej hladen ter nezainteresiran odziv; publika je namesto tišine izkazala glasno govoričenje in klepetanje, kot da bi jim bilo dolgčas.

Še najbolj sta odmevali ‘Thinking Out Loud’ in ‘Perfect’ (Foto: Gal Jerman)

Šele proti koncu koncerta je ponovno ujel stik z občinstvom, nas pripravil do dvigovanja rok, plesanja in vreščanja njegovih himn, vmes pa je podaril nekaj tudi zaljubljencem. ‘Perfect’ nas ni pustila nedotaknjene, še manj pa ‘Thinking Out Loud’. Lučke na telefonih, prosim. Meni najljubšo, pa čeprav tokrat ne najbolje izvedeno ‘You Need Me, I Don’t Need You’, je prihranil za na konec. Vmes pa je veliko ljudi začelo odhajati, ker so razmišljali samo še o njihovih jeklenih konjičkih in kako bi se najhitreje prebili domov, česar nisem sprejel najbolje. Petek je bil, damn it. Cena vstopnic sama bi morala biti dovolj velik razlog, da ostaneš do zaključka, predvsem pa spoštovanje do glasbenika, ki je na odru za nas pustil delček sebe.

Ed Sheeran, setlista, 28. junij 2019, Klagenfurt

Castle on the Hill
Eraser
The A Team
Don’t / New Man
Beautiful People (Live Debut)
Dive
Bloodstream
I Don’t Care (Ed Sheeran & Justin Bieber cover)
Tenerife Sea
All of the Stars / Hearts Don’t Break Around Here / Kiss Me / Give Me Love
Galway Girl
Poor Wayfaring Stranger / I See Fire
Thinking Out Loud
Photograph
Perfect
Sing
Shape of You
You Need Me, I Don’t Need You

In potem je odkorakal z odra 😄

Objavil/a Rocker.si dne Sobota, 29. junij 2019