Se bodo koncerti vrnili hitreje kot mislimo?

Kdaj se bodo vrnili koncerti v Sloveniji? (Foto: www.freepik.com)
Kdaj se bodo vrnili koncerti v Sloveniji? (Foto: www.freepik.com)

Cepljenje proti Covid-19 je po vsem svetu v polnem zagonu, tudi glasbena industrija se počasi pripravlja na vrnitev. V soboto, 27. marca, se je tako v Barceloni odvijal eden večjih prvih koncertov v živo, na katerem je bilo lahko prisotnih 5.000 obiskovalcev.

Koncert potekal pod številnimi varnostnimi ukrepi

Organizatorji so pozvali špansko rock skupino Love of Lesbian, da pripravi koncert, ki je bil seveda izveden pod posebnimi ukrepi in pogoji. Koncert je bil tako odobren s strani španskih zdravstvenih oblasti, za samo izvedbo pa so bili določeni tudi varnostni ukrepi, da bi s tem povečali varnost vseh prisotnih.

Pred vstopom na samo prizorišče, se je moral vsak udeleženec koncerta testirati na eni izmed treh lokacij v Barceloni. Od 2.400 testiranih, so zaznali le tri pozitivne, ki se zaradi bolezni koronavirusa niso smeli udeležiti koncerta. Vstopnica za koncert je znašla približno 23€ – 28€, v ceno pa je bilo vključeno tudi hitro testiranje ter maska tipa FFP2, ki so jo udeleženci morali obvezno nositi med koncertom.

Sicer pa v koncertni dvorani ni bilo omejitev glede varnostne razdalje, obiskovalci pa so lahko plesali, peli, skakali in se zabavali. Dogodek je potekal v dvorani, ki sicer sprejme do 24.000 ljudi. Čeprav obiskovalcem ni bilo treba upoštevati varnostne razdalje, pa so morali ostati znotraj vnaprej določenih območij.

Poleg tega so tiste, ki imajo bolezni srca, raka ali tiste, ki so bili v stiku z nekom, ki je imel Covid-19, prosili, naj se ne prijavijo za tovrstni poskus. Koncert zasedbe The Love of Lesbian sicer ni bil prvi eksperimentalni koncert v državi, saj so v različnih eksperimentih poskušali videti stopnjo uspešnosti potencialno vračajočih se množičnih koncertnih dogodkov brez družbenega distanciranja. Vendar pa je veljal za največji poskus doslej, ko gre za množični dogodek.

Po poročanju NME je decembrski festival Primavera Sound v Barceloni, ki ima kapaciteto za 1.600 ljudi gostil 1.000 obiskovalcev. Rezultati raziskave z decembrskega eksperimenta so ugotovili, da je bila stopnja okužbe ničelna. Prav tako so tudi druge države začele s tovrstnim eksperimentiranjem.