SCORPIONS: ‘Blackout’ (1982)

Naslovnica albuma 'Blackout'

To je eden izmed tistih albumov, ki so v zgodovini pustili pečat. Veliki Scorpions, ki so na sceni že več kot 30 let, po svetu nosijo zastavo hard rock/heavy-ja. Leta 1982 so izdali to imenitno ploščo Blackout, ki je brez dvoma ena izmed boljših v njihovi celotni diskografiji.

Album je bil izdan v zelo pomembnem obdobju za heavy metal. V tem istem obdobju so albume izdajali tudi drugi zelo poznani bandi, s to razliko, da so se tu Škorpijoni predstavili iz povsem drugega zornega kota, glede na njihove prejšnje albume, hkrati pa so pokazali tudi vso svojo zrelost.

Kitarist Rudolf Schenker in kompanija so naredili delo, ki je bilo resnično pomembno iz vseh pogledov. Tisto kar najbolj navdušuje je preprostost s katero te odpeljejo daleč stran od sveta. Delci, vloženi v posamezne skladbe, ki dajo končni produkt, človeka pustijo z odprtimi usti.

Le kdo ne pozna odlicnega demonstratorja hevy metala Ronnia Jamesa Dia? Ta gospodič je svoj prvenec Holy Diver izdal le leto dni kasneje. Ob poslušanju tega albuma, pa se zagotovo opazijo vplivi veličastnega albuma Blackout.

Scorpionsi so v tistem obdobju končno pokazali nekaj povsem novega, tistega pristnega heavy metala. Album se odrine na vso moč, z eksplozivno skladbo Blackout, pesem, ki ima zelo dobre riffe vpletene v nekakšno celoto.

V celoti je ta pesem res vrhunsko strukturirana. Klaus Meine s svojim daleč prepoznavnim vokalom da pesmi še poseben čar, kljub temu, da so pred tem izdali že kar nekaj albumov, je njegov vokal ostal iste barve in zelo definiran.

Zelo lepo se njegov nežen glas začuti v naslednji pesmi Can’t Live Without You, pesem ki gre hitro v uho, sliši pa se tudi, da je svoj delež prispeval mojster kitare gospod Shenker.

No One Like You je ena izmed najlepših pesmi skupine Scorpions. Začne se z mirnim ritmom, nato pa se stopnjuje, sliši se tudi odlične vložke kitare in kot vedno Klaus odlično začini pesem z vokalom. Tu se gospodiču Shenkerju in gospodicu Klausu lahko samo priklonimo za ta odlično skladbo.

Četrta skladba na albumu je You Give All I Need. To je komad, kjer se ponovno čuti hard rock, skladba ti da mocč, nov zagon in motivacijo. Kot vedno je tudi tu v ospredju solistični del nadarjenega Shenkerja, ki zna dati v skupino tisto pravo surovost dobrega rocka. Hkrati pa se v teh solističnih vložkih izkaže kot zelo soliden kitarist, ki ima rad glasbo.

Album se nadaljuje s pesmijo Now!, skladba je zelo hitrega ritma, hkrati pa vključuje veliko mero rock’n’rolla, ki nas uspe popeljati nazaj v zlato dobo Led Zeppelinov. Veličastna pesem, zaznamovana z nežnim vokalom, ki ves čas vzdržuje visoke tone, a precej neukročene.

S pesmijo Dynamite pa se pomaknemo bližje modernemu hard rocku. Spet dokaj hitra skladba, z dodanimi riffi v popolnem stilu Scorpionsov, kar zveni res vrhunsko. na pesem Arizona pa bi pripomnila sledece, ali slišite podobnosti s pesmijo Caught In The Middle izvajalca R.J. Dia? Dejstvo je, da je bil Dio od nekdaj velik oboževalec Škorpijonov, kar se tudi sliši na njegovem prvencu. Se je s tem želel ukloniti Scorpionsom? Čeprav pesem Dynamite sama po sebi ne pride tako zelo do izraza, kot vse ostale se vseeno vidi, da sta v ozadju spet Klaus in Shenker s svojim orožjem.

Zadnji dve skladbi sta morda malce manj veličastni: China White je prekrasna pesem, vendar nekoliko prepočasna in izumetničena, glede na prejšne slišane skladbe.

Zaključna pesem z albuma When The Smoke Is Going Down je ena izmed tipičnih balad, ki jih premorejo kar nekaj- Scorpions so za vse nekakšna generacija dobre kvalitete in tudi v tem primeru so dali vse adute v to smer. To še zdalec ni njihova najuspešnejša balada, saj so bolj razpoznavni po baladah kot so Wind of change, Send me an angel, You&I 

Kaj lahko človek po vsem tem sploh reče? Ja, res je album, ki je pustil v zgodovini velik pečat hard rocka in bo za vedno ostal. Brezpredmetno je omenjati, da bi ljubitelji dobrega hard rocka morali imeti tole album doma na polički in še večkrat v predvajalniku. To je album, ki resnično pokaže vso zrelost skupine Scorpions, ne skriva pa niti svoje čudovitosti v zvoku.

SEZNAM SKLADB NA ALBUMU:
1. “Blackout” (Schenker/Meine/Rarebell/Kittelsen) – 3:49
2. “Can’t Live Without You” (Schenker/Meine) – 3:47
3. “No One Like You” (Schenker/Meine) – 3:57
4. “You Give Me All I Need” (Schenker/Rarebell) – 3:39
5. “Now!” (Schenker/Meine/Rarebell) – 2:35
6. “Dynamite” (Schenker/Meine/Rarebell) – 4:12
7. “Arizona” (Schenker/Rarebell) – 3:56
8. “China White” (Schenker/Meine) – 6:59
9. “When the Smoke Is Going Down” (Schenker/Meine) – 3:51

* Producent: Dieter Dierks