AVVEN: Dia is Muire dhuit

Skupina Avven je dokazala, da lahko takoimenovani folk metal živi in deluje tudi v naši preljubi Sloveniji.
Nedolgo nazaj je skupina izdala svoj drugi album z naslovom ‘Kastalija’ kateri je naravnost fantastičen in po prvencu ‘Panta Rhei’ tudi dozorel – tudi svetovnemu trgu.

ROCKER.SI: Vaše korenine segajo v leto 2003, takrat ste se zbrali skupaj in ustvarili skupino Avven. Odločili ste se, da boste ustvarjali avtorsko glasbo. Navdušuje vas predvsem keltska kultura, poimenovali ste se kar ‘rock vzhoda’. Ali ste vsi člani navdušeni nad keltsko kulturo?
AVVEN: Ideja za skupino je plod treh prvotnih članov – Anam, Galvin in ierlath. Vsi trije smo bili v zgodnjih najstniških letih, ko smo nekako skupaj začeli razvijati celotno zgodbo in skupen pristop do glasbe. Navdušenje nad keltskim izročilom je bilo na začetku gotovo najbolj prisotno in je še vedno velikokrat neka osnova. Gre za zatekanje v nek pravljičen, skrivnosten svet, kjer se Avven najbolje znajdemo in se tudi lahko izrazimo. Z leti pa smo začetno usmerjenost v keltsko motiviko potem seveda nekako nadgradili, tako da sedaj dejansko črpamo navdih iz različnih koncev sveta, različnih kultur.

ROCKER.SI: Če vam spomin seže v leto 2004, ko ste pričeli s prvimi demo posnetki, kakšne emocije vas sedaj ob tem prevzamejo? Kako se spominjate teh časov, ko se vam niti sanjalo ni kakšna glasbena pot je sploh pred vami?
AVVEN: Spomini na naše začetke so nepozabni. Bili smo povsem neobremenjeni in smo ustvarjali to kar smo si resnično želeli – najlepše pri vsem tem pa je to, da tako ustvarjamo še danes. Po določenih poskusih spreminjanja samega sebe s ciljem ugajati več ljudem, na koncu vedno prideš do tega, da se moraš soočiti s sabo in svojim delom. Zvečer se je treba pogledati v ogledalo. Pogoj za to, kar delamo je, da ob tem vsi resnično uživamo. So pa naše sanje ali ambicije o glasbeni poti bile že od samih začetkov precej visoke.

ROCKER.SI: Leto 2006 je bilo za vas precej prelomno saj ste izdali prvenec z naslovom ‘Panta Rhei’ in s tem opozorili širšo javnost nase. Ali bi sedaj karkoli spremenili, če bi album lahko še enkrat ponovno posneli?
AVVEN: Če bi imeli še enkrat možnost na novo posneti celoten album, bi verjetno izboljšali celotno produkcijo. Tako kar se tiče kvalitete glasbene izvedbe, kot tudi same studijske obdelave. Vendar pa je bila celotna zgodba s Panta Rhei za nas odlična izkušnja. Seznanili smo se s studijskim delom, nadgradili aranžmajski pristop in znanje, spoznali razmere na sceni. Vemo, da je album Panta Rhei pristen, narejen z veliko željo in ogromno vložene energije. To pa je v glasbi in življenju najbolj pomembno.

ROCKER.SI: Od kje črpate inspiracijo za besedila in pesmi?
AVVEN: Gre za fantazijske, pravljične zgodbe. Avtor večine besedil je pevec in kitarist Anam, ki seveda piše na podlagi lastnih videnj.

ROCKER.SI: Se kateri izmed vaših članov še posebej posveča keltski zgodovini? Govori od vas kdo stari keltski jezik?
AVVEN: Ne, nihče se ne posveča keltski zgodovini študijsko in raziskovalno. Gre zgolj za črpanje neke osnovne glasbene in pripovedne motivike iz mitologije oziroma iz naše predstave o njej. Noben od nas se ni učil starih keltskih jezikov. Vendar pa nas to ne ovira pri tem, da uporabimo katero od znanih fraz v svojem kontekstu. Vse v naši glasbi pravzaprav služi ustvarjanju atmosfere, glasba v funkciji odklopa in katarze. Ko te glasba zamakne, odpelje, naredi spremembo, takrat smo dosegli svoj cilj.

ROCKER.SI: Če vam rečem Dia duit!, kaj mi boste odgovorili?
AVVEN: Dia is Muire dhuit.

ROCKER.SI: Tudi leto 2011 je za vas eno izmed tistih, ki bo znova pustilo pečat … Izdali ste namreč že vaš drugi album z naslovom ‘Kastalija’, ki je še bolj kvaliteten in udaren od prvenca. Kaj nam lahko poveste o tem albumu?
AVVEN: Naš novi album Kastalija je bil uradno izdan 25.04.2011. Na njem je 10 avtorskih pesmi, ki potrjujejo našo znamko »rock vzhoda«. Produkcijsko je gotovo precej bolj dovršen kot prvi album. Prav tako smo po našem mnenju napredovali v idejnem in aranžmajskem smislu, pesmi so še bolj dinamične. Veseli smo tudi, da se je pristna odrska energija ohranila tudi v studiu, kar je izvajalcem pogosto težko doseči.

ROCKER.SI: Najprej ste izdali singel Ros, ki se je v javnosti neverjetno hitro prijel, nato še Zmaji in Vvile. Kakšen je vaš recept oziroma na podlagi česa se odločite katera pesem je najbolj primerna za singel?
AVVEN: Vse tri single smo vnajprej izbirali z ožjo ekipo v snemalnem studiu, potem pa smo za mnenje povprašali še naključno izbrano publiko. Če bi se odločali samo v okviru članov benda, bi bil izbor zagotovo drugačen. Težko je ostati objektiven, ko z določeno skladbo dejansko preživiš mesec ali dva. Zato smo seveda komade »testirali« na poslušalcih.

ROCKER.SI: Sledila je pesem ‘Zmaji’, ki je požela še večje navdušenje med kritiki in poslušalci. Je bil vaš namen izdati navijaško pesem, ki bo spodbujala naše tekmovalce pri športnih uspehih?
AVVEN: Ne. Zmaji so v Stožice prišli povsem spontano. Tudi tekst ni bil pisan za naše športne junake. Seveda pa smo veseli, da so navijači pesem vzeli za svojo, da jim pričara navijaški borbeni duh.

ROCKER.SI: Dotaknimo se še enega vprašanja … Večkrat se sliši, da vas primerjajo s Siddharto in, da jih kopirate. Kako se vi soočate s temi besedami?
AVVEN: Primerjanje s skupino Siddharta se je pojavljalo predvsem na začetku in je v zadnjih letih precej upadlo. Večina se je upirala na vizualno podobnost pevcev obeh skupin, ki pa je seveda čisto naključje in nima veze s samo vsebino. Seveda priznamo, da je imela Siddharta v letih, ko smo pričeli svojo pot določen vpliv tudi na nas. Kar se tiče dejanske podobnosti v vsebini, gre za mnenje in mogoče tudi glasbeno razgledanost vsakega posameznika. Res pa je, da glede na prepoznavnost imena Siddharta v Sloveniji – to za nas predstavlja pohvalo.

ROCKER.SI: Bi radi še kaj posebej izpostavili ali povedali širši javnosti? Morda kakšna anekdota ali zanimiva dogodivščina?
AVVEN: Radi bi izpostavili predvsem naslednje: v Sloveniji obstaja veliko glasbenih izvajalcev, ki so javnosti nepoznani. Pa ne zaradi pomanjkanja kvalitete, pač pa zaradi nizke podpore celotnega medijskega prostora. Razmere za nove skupine in izvajalce so v tem času zelo težke. Pozivamo vse organizatorje, radijske in televizijske postaje ter ostale medije, da premorejo pogum, podpirajo kvalitetne nove slovenske izvajalce in s tem omogočajo še večjo glasbeno ustvarjalnost ter kvaliteto v prihodnje.

ROCKER.SI: Kaj sporočate bralcem portala Rocker.si?
Podpirajte kvalitetno slovensko glasbo. Avven smo z vami …