GUANO APES: ‘Proud Like A God’ (1997)

Naslovnica albuma 'Proud like a God'

Prvi poskus nemške skupine po imenu Guano Apes … In niso rabili kaj dosti več, kot le prvenec, da so si v trenutku na svojo stran pridobili lepo številčno publiko in se lansirali med vodilna imena rock glasbe.

Prvenec z naslovom ‘Proud like a God‘ se na vso moč odrine z energično pesmijo ‘Open Your Eyes‘, ki je hkrati postala najbolj prepoznavna pesem skupine.

Ni kaj dodati, karizmatičen in vokalno res vrhunsko podkovan vokal simpatične Sandre Nasić v kombinaciji z divjimi in drznimi ritmi basista in kitarista ter za piko na i še bobnarjem res poskrbijo, da človek ostane odprtih ust in reče: “oh ja, to je to, orgazmična pesem!”

Z uvodno pesmijo so Guano Apes na mizo nekako vrgli odprte karte ter dali jasno vedeti, da so skupina, ki je vredna poslušanja.
Čeprav Sandra Nasić slovi po svojem močnem in drznem vokalu med drugim prav na prvencu v baladi ‘Rain‘ dokaže, da premore tudi tisto milino in nežno barvo glasu za petje balad.

A že takoj nato s pesmijo ‘Lords of the boards‘, ki je s časoma prav tako postala ena izmed njihovih najbolj uspešnih balad hitro dokaže, da ima skupina polno idej, poguma, volje in energije po ustvarjanju in nastopanju.
Prav ta pesem je morda še najbližja adrenalinskim odvisnežem saj človeka nekako vzpodbuja in mu podzavestno vnaša energijo. Tu je Sandra znova dokazala, zakaj je tako priljubljena pevka, saj ima res univerzalen predvsem pa nenadomestljiv vokal.

Pesem ‘Crossing The Deadline‘ je nekakšna mešanica funka, rapa in rocka in tu skupina dokaže, da je res izvirna in, da se stili lahko odlično prepletajo, če so v osnovi odlično pripravljeni. Zanimivo je tudi, da skupina iz še tako ‘žalostnega’ začetka kmalu pokaže tisto pravo veličino in kvaliteto. Balzam za dušo in ušesa.

Spet v pesmi We Use The Pain lahko opazimo predrzno poigravanje z basom in kitaro, za dodaten čar pa Sandra poskrbi s svojevrstno izgovorjavo besed, da pesem zveni res nekoliko hecno, a še vedno energično in zanimanje vzbujajoče …

Pesem ‘Never Born‘ je povsem povprečna balada, ki sama po sebi ni noben presežek, a ni moteča in je povsem pravilno vmeščena na album.

Wash It Down se spet predrzno poigrava z zvoki, ki mejijo že rahlo na punk, a ravno to daje skupini Guano Apes tisti pravi čar, da znajo izvabit tisti pravi, pristi in udarni zvok, ki takoj na prvo žogo zleze človeku pod kožo …
Pri pesmi Wash It Down skupina lepo pokaže kako lahko na preprost in zabaven način sestaviš pesem, vanjo pa vneseš še predrzne prehode in basovske linije.

V isto kategorijo lahko dodamo tudi pesem Suzie, ki prav tako poskrbi za razgibanost albuma. Sandra se z menjavanjem stila petja lepo poigra in da albumu tisti pravi čar. Mirno lahko rečemo, da Guano Apes brez Sandre ne bi nikoli postali to, kar so, saj je njihov največji adut prav Sandra z njenim močni, odločnim in prepoznavnim glasom.

V celoti gledano so Guano Apes izdali tako močen prvenec, kot si ga želi vsak zelenec na glasbeni sceni. Album je povsem opravičeno dobil platinasto naklado v Nemčiji in drugje po svetu.

Lahko rečemo le, Guano Apes so naredili prvenec kot se šika!

SEZNAM SKLADB:
1. “Open Your Eyes” – 3:09
2. “Maria” – 3:4
3. “Rain” – 4:35
4. “Lords of the Boards” – 3:42
5. “Crossing the Deadline” – 3:25
6. “We Use the Pain” – 2:32
7. “Never Born” – 5:17
8. “Wash It Down” – 3:06
9. “Scapegoat” – 3:22
10. “Get Busy” – 3:25
11. “Suzie” – 2:53
12. “Tribute” – 9:14
13. “Move a Little Closer” (skrita pesem)

Produkcija: Wolfgang Stach, Guano Apes
Založba: BMG, Supersonic Records
Dolžina albuma: 51:45
Leto izida: 1997