SBO: ‘Mi zgolj upamo, da nas bo to rešilo’

SBO (Foto: PROMO)

Praznovanje 13. obletnice Kina Šiška bodo s prvim večjim samostojnim koncertom na domači mestni grudi usodno zaznamovali SBO! Facebook dogodek TUKAJ.

Pred koncertom smo jim postavili nekaj vprašanj.


“V šišensko Katedralo prihajajo polemični otroci tranzicije, ki so nase s prvim celovitim albumskim izdelkom TRANS znova močneje opozorili med pandemičnim letom 2021. Praznično obdobje obletnice v Šiški bodo otvorili enfants terribles ljubljanske trap-je-mrtev scene, obeta pa se performativno nadgrajeno in dolgometražno druženje z občinstvom. SBO le veljajo za prestižne odrske zabavljače, dosedanji koncerti pa so zgolj napoved hajpa, ki se obeta v prvem samostojnem, praktično povratniškem nastopu znotraj ene najbolj prepoznavnih ljubljanskih koncertnih lokacij. Pričakujemo lahko razširjen repertoar, estetske dogodivščine ter poglobljene pogovore o trenutnem geopolitičnem stanju; vse za dobrobit naše Venije in nje prihodnosti!”

“Čudaškost in odtujenost sta stigmi, ki jih je SBO zadobil kot avantgarda ljubljanske trap mladeži že v samem začetku. Njihova brezkompromisna pojavnost in neobčutljiva izraznost sta odmevali kot basovski pank za internet generacijo. Zabavljači in depresivci, mučki provokatorji z (o)kultnimi predznaki, a prvotno le gimnazijski prijatelji z misijo vsak petek. Po nizu postfaktičnih podvigov, medmrežnih hitov in pojavov na bizarni lestvici slovenskega YouTube trendinga s komadi kot so »Tipi so pičke«, »Sara Bezovšek«, »Tvrdi L« in »P*** kurac«, 14. marca 2021 objavijo svoj dolgo pričakovani, prvi uradni celovečerni album z naslovom TRANS. Objavo albuma spremlja videospot za otvoritveni komad »Ljubljana je Berlin«, kjer se skozi poklon ikoničnim slovenskim videospotom zgodi montažna implozija, ki razkriva strice iz ozadja kot frontmene slovenskega popa. Videospot je bil nagrajen z nagrado regijskega glasbenega portala Muzzik TV v kategoriji najboljšega indie/alternativnega videospota. SBO od izdaje zadnjega albuma že kujejo načrte za prevzem oblasti z novimi glasbenimi izdelki, ki jih bo občinstvo Kina Šiška lahko ekskluzivno okusilo 15. septembra.”

Vir: Kino Šiška


ROCKER.SI: Lep pozdrav, SBO-jevci. Najbolje, da začnemo pri največji novici trenutno. V četrtek igrate v Kinu Šiška! Kako potekajo priprave na 13. obletnico enega najpomembnejših glasbenih prizorišč v zadnjih dveh desetletjih?

SBO: V imenu obletnice se pripravljamo na daljši potek koncerta, kar terja kompleksen odrski set-up z nemalo scenografije in natančno začrtano dramaturgijo dogodka. Poleg tega intenzivno sestankujemo, vadimo in pripravljamo presenečenja.

ROCKER.SI: Kakšna je vaša zgodovina s Kinom Šiška?

SBO: Smo dobri prijatelji, že odkar smo nastopali na njihovem festivalu Tresk leta 2017, kasneje pa še na hibridnem koncertu leta 2020, ko smo napovedali izdajo albuma prvenca.

ROCKER.SI: Če se ne motim, je to vaš prvi samostojni koncert? S kom ste do zdaj največ sodelovali? Na kakšen način ste izbirali so-nastopajoče?

SBO: Smo že imeli samostojni koncert v KŠ leta 2020 v hibridni obliki. Sodelovali smo z vsemi večjimi in alternativnimi klubi; včasih so so-nastopajoče izbrali organizatorji, včasih pa mi.

ROCKER.SI: Za žanr, ki ni “mainstream” – se vam zdi, da je dovolj pomembnih prizorišč, da bi redno nastopali? Ali morate sprejeti določene kompromise, ko pride do koncertov?

SBO: Da bi redno nastopali na velikih prizoriščih, bi morali živeti v večjem mestu, je pa dovolj primernih prizorišč. Kompromise se vedno sklepa pri sodelovanjih, saj se morajo uskladiti želje in vizije.

ROCKER.SI: Lansko leto ste opozorili nase s prvencem ‘Trans’, kar je še toliko lepše slišati, ker je bilo še vedno pandemično leto. Kako ste se lotili izdaje albuma ob nestanovitnih razmerah, še posebej na glasbeni sceni?

SBO: V miru smo dokončali album in ga izdali  s pomočjo naše založbe v digitalni in omejeni fizični obliki kot knjigo + CD. Ob nakupu smo podarjali SBO nalepke in rizle; album smo promovirali s štirimi singli z videospoti ter koncerti v Ljubljani, Mariboru in Celju. Slovenska glasbena scena pa je že sama po sebi nestanovitna, se nismo posebej obremenjevali.

ROCKER.SI: Kako je bilo s trap sceno v Ljubljani skozi leta? Kdaj se jo začeli spremljati in kdaj ste se aktivno vključili? Vaš nastop vseeno posega tudi v hip hop in rap žanra, a v vsakem primeru ostajate “underground”. V zadnjih letih se iz prestolnice sliši vse več podobnih melodij – nekaj se je vendarle premaknilo? 

SBO: Najbrž jo je v Ljubljani najbolj populariziral Denile, sicer pa je Murari bil prvi izven Ljubljane, ki jo je že pred letom 2010 pretvoril v slovensko različico. Naš žanr črpa navdih iz vseh aspektov in podžanrov hip hopa, iz vseh urbanih ter plemenskih kotičkov sveta. Na Balkanu pa se je zgodila popularizacija srednje ameriških in severno ameriških ritmov, ki so bili potem spojeni z melosom regije.

ROCKER.SI: Kakšen je vaš odgovor na kritike, da mladi ne hodijo več na koncerte?

SBO: Joker Out, Challe Salle in Nipke jih očitno znajo privabiti.

ROCKER.SI: S poudarkom na debatah o pomembnosti koncertov v zadnjih dveh letih – bi rekli, da se bendi v Sloveniji danes naredijo s koncertiranjem? Ali pot do uspeha vodi mimo medmrežnih hitov, ki spodbudijo, da se poslušalci udeležijo tudi koncerta?

SBO: Na žalost še sami odkrivamo skrite poti do uspeha, tako da se puščamo presenetiti.

ROCKER.SI: Kaj pripravljate za tiste, ki se vam bodo pridružili pri praznovanju Kina Šiške?

SBO: Obilo sprostitve in kontemplacije?

ROCKER.SI: Boste jeseni ostali aktivni, ne glede na to, kaj prihaja? Pravite, da “tisto, kar nas bo rešilo, je soočanje s stvarnostjo”.

SBO: Mi zgolj upamo, da nas bo to rešilo; držimo pesti. Jeseni ostajamo zaposleni z novim projektom, aktivni pa bomo ostali še dolgo v prihodnost. očitno. Vabljeni, da se nam pridružite!