KINGS OF CONVENIENCE: ‘Glasba za najino generacijo je bila veliko bolj čarobna’

KINGS OF CONVENIENCE (Foto: PROMO)

Kralja grenkosladkega folk popa, Norvežana Kings of Convenience, prihajata v Šiško. Ob prvem obisku Katedrale nam bosta poleg starejših klasik, ki so s svojimi harmonijami zaznamovale indie sceno z začetka tisočletja, predstavila tudi novejši material z lanskega četrtega albuma, prvega po dvanajstih letih. Facebook dogodek TUKAJ.

Pred koncertom smo jima postavili nekaj vprašanj.


“Spričo ducatletnega premora med tretjim in četrtim albumom bi lahko povsem razumljivo sklepali, da se je zgodilo nekaj blazno dramatičnega. Morda silen prepir dolgoletnih prijateljev, tragična nesreča ali nezdružljiv ustvarjalni razhod. A Kings of Convenience se nista nikoli pretirano ozirala na zahteve in pričakovanja glasbene industrije. Že ko sta se pred dobrimi 20 leti odmaknila od klasičnega rock zvoka in nenačrtno postala pionirja novega vala intimne akustične glasbe je bilo jasno, da točno vesta, kaj počneta – in počneta, kar znata. S pretanjenim smislom za humor in prepričljivo čustveno iskrenostjo sta hitro upravičila svoj naziv in postala stalnica indie scene z začetka tisočletja.”

“Medtem ko se je svet vrtel dalje in so se s prihodom digitalnih platform, kot je Spotify, začeli kopičiti milijoni spletnih predvajanj, sta Eirik Glambek Bøe in Erlend Øye med koncerti in stranskimi projekti potrpežljivo pilila svojo četrto ploščo, iščoč tisti izmuzljivi snemalni trenutek, ko se nova skladba zdi hkrati nebrušena in izpiljena. Lani izdani Peace or Love dokazuje, da jima je uspelo in da se je trud vsekakor obrestoval. Komadi, oblikovani okoli njunega minimalističnega jedra dveh vokalov in dveh akustičnih kitar, so testament dveh dolgoletnih prijateljev, ki skupaj raziskujeta najnovejše obdobje svojega življenja in odkrivata nove načine, kako ujeti tisto neoprijemljivo čarobnost, s katero sta zaslovela. V Šiški jo bomo odkrili septembra.”

Vir: Kino ŠiškaROCKER.SI: Lep pozdrav! Kako sta? Se veselita prihoda v Slovenijo?

KINGS OF CONVENIENCE: Pozdravljena, Slovenija! Zelo sva vesela, da vas bova prvič obiskala. Zelo malo veva o vašo državi, po resnici povedano, zato raje ne bova nič rekla, dokler nisva tam (smeh).

ROCKER.SI: Kličejo vaju “kralja grenko-sladkega folk popa”. Kako si razlagata to oznako in ali se vama zdi, da je točen opis vajine zasedbe?

KINGS OF CONVENIENCE: Ta oznaka nama je kar všeč! Še nikoli prej je nisva slišala. Ni slaba! Res ni na nama, da nastaviva oznako najini glasbi – to je naloga za glasbene kritike. To oznako lahko brez težav sprejmeva. Če bi želela opisati svojo glasbo, bi izpostavila akustične kitare, ki pa so zelo ritmične, bolj kot običajna, počasnejša akustična glasba.

ROCKER.SI: Zdaj, ko imata štiri albume, kako bi opisala potovanje skozi izdaje vse do leta 2022. Gledata na svoj glasbeni katalog kot enotno entiteto?

KINGS OF CONVENIENCE: Najin prvi album je zelo lep ampak ni preveč popovski. Glasbena produkcija ni preveč “in your face”. Drugi album ima več popovskih trenutkov in mastering je narejen veliko glasnejši. Gre za najin najuspešnejši album v smislu poslušanj. Mogoče mi je najboljši album ravno ‘Declaration of Dependence’, kjer sva ujela pravi zvok in nosi veliko dobrih skladb, a je morda nekoliko težji za prežvečiti. Na splošno je to težava z najino glasbo – moraš najti pravi čas v življenju za poslušanje. Ne sodi v vsa obdobja. ‘Peace or Love’ je dokaj podoben albumu ‘Declaration of Dependence’, ampak se lepo vidi napredek, ki sva ga naredila od prvenca. Zdaj sva oba dovolj samozavestna, da pojeva.

ROCKER.SI: Moramo spregovoriti o 12-letni pavzi med tretjim in četrtim albumom. Več kot očitno se požvižgata na smernice in zahteve glasbene scene, ki narekuje album na vsakih nekaj let.

KINGS OF CONVENIENCE: No, izkazalo se je, da imava neko čudno pogodbo, ki pravi, da v resnici imava glasbo založbo, ampak imajo toliko podpisanih zasedb, da jim ni preveč mar. Ni jim pomembno, če izdava album, kar je lahko dobro, lahko je pa tudi žalostno, v smislu, da se nihče ne zanima za naju. A ne želiva si biti zasedba, kot je Coldplay, kjer lahko odločitev v studiu vpliva na življenja vseh vpletenih in na založbo. Ne bi želela prevzeti takšne odgovornosti. Glede zasedbe Kings of Convenience – še vedno sva tukaj. Minilo je dvajset let in sva še vedno tukaj, na kar sva zelo ponosna! Vedno sva lepo skrbela za svoje poslušalce. Za tiste, ki jim je bilo mar do naju. Nimava pa posluha do velikih množic in radijskih valov, mar nama je do tistih, ki pridejo na najine koncerte – oni so osnova najinega obstoja.

ROCKER.SI: Najnovejši album je bil označen za “veliko vrnitev”. Ampak z glasbo, ki jo imata zunaj, bi lahko sploh rekla, da sta bila kadarkoli odsotna? Kako se počutita glede tega?

KINGS OF CONVENIENCE: Točno to. Kadarkoli daš ven album, se boš dotaknil določenih ljudi, če bodo želeli poslušati, pridejo pa vedno novi. Takšni, ki še niso poslušali prejšnjih albumov in bodo poslušali ‘Peace or Love’ (njun najnovejši album, op.a.). Kaj reči … ne bi mogla narediti stvari na drugačen način.

KINGS OF CONVENIENCE (Foto: PROMO)

ROCKER.SI: Kakšen je vajin odnos do internetne generacije? Zdaj je moderno, da se glasbo odkrije najprej na spletu, potem pa se jo morda doživi še v živo.

KINGS OF CONVENIENCE: Glasba za najino generacijo je bila veliko bolj čarobna. Moral si poslušati ploščo, ko si jo dobil, veliko več kot danes na digitalnih platformah. Sva pa zadovoljna, da danes koncerti še vedno nekaj štejejo. Midva uživava na koncertih in sva kar dobra v živo. Spotify po drugi strani uporabniku dovoli, da dostopa do celotnega sveta glasbe, kar včasih ni bilo mogoče.

ROCKER.SI: Na albumu ‘Peace or Love’ v pesmi ‘Rumours’ pravita: “Don’t let them tell you who you are.” Močno sporočilo. Verjetno pri takšni skladbi besedilo pride prej kot glasba?

KINGS OF CONVENIENCE: Da, mislim, sva že zelo zgodaj vedela, o čem bo govorila ta pesem. Ne spomnim se, če je besedilo nastalo prej, ampak ko sva jo ustvarjala, sva se dobro zavedala koncepta. Pomen pesmi je nedvomno v besedilu. V glavi sva imela sporočilo.

ROCKER.SI: Kaj pa naslov album – zveni, kot da lahko zgolj izberemo med mirom in ljubeznijo. Torej ljubezen in mir ne moreta soobstajati?

KINGS OF CONVENIENCE: No, srečno vsem, ki poskušajo priti do tega (smeh). Ko enkrat prideš v štirideseta leta, moraš na neki točki izbrati med ljubeznijo in mirom. Če si seznanjen s tem konceptom, mogoče ne bo tako veliko razočaranje, ko bo težko imeti oboje hkrati.

ROCKER.SI: Všeč mi je, kako sta ohranila minimalističen pristop z akustičnima kitarama in vokaloma. Tako osvežujoče! Po treh albumih bi marsikatera zasedba izbrala glasnejši in bolj direkten pristop, ampak vidva sta ostala zvesta sama sebi. Pa tako lahko poslušljive melodije sta spisala! So nastale prav tako enostavno?

KINGS OF CONVENIENCE: Najprej najlepša hvala, da ceniš najin minimalistični pristop. Nenehno opazujeva druge zasedbe, ki si z vsakim novim albumom želijo “večji in boljši” izdelek – in nič ni narobe s tem! Zelo enostavno je dodati bobne in bas, a svet potrebuje tudi preprosto glasbo. Tako veliko glasbe je zunaj s preveč elementi. Ni potrebno. V najini glasbi je toliko prostora, da lahko vsak poslušalec doda svoje melodije. Lahko si zamisli svoje bobne. Če jih midva ne vključiva, jih lahko zapolni vsak po svoje.

ROCKER.SI: V letu 2021 sta izdala spletni dokumentarni film, ki ga je posnel vajin prijatelj. V njem govorita o tem, kako je biti v zasedbi Kings of Convenience. Kako to, da sta čutila potrebo po tem filmu? Je bil to vajin način razlage kreativnega procesa in življenja v zakulisju?

KINGS OF CONVENIENCE: No, nekako sva čutila, da bi bilo dobro posneti dokumentarni film. Če posnameva še enega čez deset let, bova videla razliko, kako sva se razvila. Naredila sva ga zase in za svoje dobro, kot nekakšna javna psihoanaliza (smeh)! Mislim … mogoče sva ga posnela, ker sva želela tudi zato, da bi bila vprašanja v najinih intervjujih zanimivejša. Če novinarji pogledajo dokumentarni film, imajo še nekaj več materiala za vprašanja.

ROCKER.SI: Hvala vama, za odgovore! Se vidimo na koncertu!

KINGS OF CONVENIENCE: Hvala tebi za vsa ta vprašanja! Upava, da boš imel dovolj časa, da spišeš nekaj pred najinim koncertom v Kinu Šiška. Hvala in se vidimo!