SAN DI EGO: ‘V predalih ne hranimo ničesar’

FOTO: Dare Brenko, PROMO

Pogovor s Sergejem Škofljancem in Juretom Dolesom, članoma zasedbe San Di Ego.

ROCKER.SI: Začnimo pri vašem novem singlu ‘Zdaj je čas’, ki ga spremlja promocijski videospot, ki odstopa od vaši dosedanjih izdelkov. Od kje odločitev za takšno potezo?

JURE DOLES:  Res je, gre za izdelek, ki je drugačen od naših dosedanjih stvaritev (smeh). Za izdelavo slednjega smo se obrnili na Perico [Rai], s katerim smo v preteklosti že sodelovali. Perica je za nas ustvaril tudi promocijski video za skladbo ‘Doktor za rock’n’ roll’.

Pri izdelavi projekta smo mu prepustili proste roke. Po krajšem razmisleku nam je predstavil svojo vizijo. Povedano drugače, predlagal nam je, da bi namesto ‘klasičnega’ videospota s pomanjkljivo oblečenimi mladenkami posneli grozljivko.

Čeprav smo bili na začetku nekoliko skeptični, nas ni razočaral. Mislim, da česa podobnega pri nas ni posnel še nihče.

ROCKER.SI: Sodeč po odzivih se zdi, da je nova skladba publiki všeč.

JURE DOLES: Tudi nam se zdi tako. Morda je nekoliko drugačna od preostanka kataloga, sploh zaradi klaviatur, a mislim, da gre še zmeraj za izdelek, ki ostaja zvest bendovim koreninam.

Govoriti o samih rezultatih se mi zdi nekoliko prezgodaj. Bomo videli, kaj bo pokazal čas.

ROCKER.SI: Ali skladba napoveduje smer, v katero se boste podali na novem albumu?

SERGEJ ŠKOFLJANEC: Ne, šlo bo za več različnih zgodb. Kot skupina skušamo biti odprti za vse oblike potegavščin (smeh).  

JURE DOLES:  Nova plošča bo vsebovala vse. Naše »tradicionalne« skladbe in posebneže, kot je aktualni singel. Vse skupaj bomo še dodatno začinili z nečem povsem novim, z akustično skladbo, ki bo vsebovala zgolj kitaro in vokal.

ROCKER.SI: Neuradno naj bi prihajajoči album izšel jeseni. Ali lahko našim bralcem in bralkam razkrijeta njegov naslov?

JURE DOLES: Naslov bo bil izbran zadnji trenutek (smeh). Ideje so, a točnega naslova še nimamo.

ROCKER.SI: Ali bi lahko rekla, da še niste ustvarili primerne skladbe, po kateri bi nato poimenovali album?

JURE DOLES: Mislim, da je bila skladba že ustvarjena. Le prepoznati jo še moramo (smeh).

ROCKER.SI: Kaj pa vsaj približen datum izida?

JURE DOLES: Uh, to je pa tako, kot če bi naključno družino sredi decembra vprašal, kdaj bodo šli na morje. Vedo, da poleti, točen datum odhoda pa poznajo le redki (smeh).

Pri nas je podobno, saj vse poteka spontano. Zato je enkrat jeseni edini odgovor, ki ti ga lahko dam (smeh).

ROCKER.SI: Ali se na skladbi obeta tudi kakšno novo sodelovanje z Aleksandrom Mežkom?

SERGEJ ŠKOFLJANEC: V načrtu ni nobenega sodelovanja. A nikoli ne veš, kdaj se bodo naše poti znova prekrižale.

JURE DOLES: Sami se zelo neradi ponavljamo. Šlo je za super zadevo, na katero smo zelo ponosni. Moment se je zgodil, sedaj pa gremo naprej.

ROCKER.SI: Ustavimo se še pri vašem nastopu s Samantho Fox, ki ste ga izvedli na festivalu Pivo in cvetje. Boste slednjega uporabili tudi na novem albumu?

JURE DOLES: Mislim, da ne. Kajti skladbo ‘Touch me’ smo že izdali na našem drugem albumu. Sicer v studijski različici, a sam ne vidim razloga, da bi se ponavljali.

Koncertno različico smo izdali z dvojnim namenom. Da bi tistim, ki so se udeležili našega nastopa v Laškem, omogočili nekakšen video spominek, tistim, ki so nas zamudili, pa vzbudili slabo vest (smeh).

ROCKER.SI: Se obeta še kakšno sodelovanje? Naj spomnim, na njenem odpovedanem nastopu, ki bi se moral zgoditi v ljubljanski Cvetličarni, ste bili napovedani kot posebni gostje.

JURE DOLES: Naše ljubljansko sodelovanje se žal ni izšlo. Mislim, da vrnitve ali kakšnega novega sodelovanja ne bo. Zdi se mi, da Samantho sedaj zanimajo druge stvari (smeh).

ROCKER.SI: Boste na albumu izdali tudi kakšno priredbo? Morda ‘Dancing Queen’, ki je izšla pred aktualnim singlom?

JURE DOLES: Priredba izvira iz našega vmesnega obdobja. Ko smo morali zaradi količine nastopov uporabiti drugačne metode. Gre za nekakšen most med našo drugo in tretjo ploščo.

SERGEJ ŠKOFLJANEC: Bomo videli, priredbe nam ne vzamejo veliko časa. Potreben je le pravi trenutek.

ROCKER.SI: Boste za novo ploščo uporabili izključno nov material ali imate v arhivu tudi kakšne ostanke iz preteklosti? Kako bo z avtorstvom?

JURE DOLES: Šlo bo za izključno nov material, saj v predalih ne hranimo ničesar (smeh).

SERGEJ ŠKOFLJANEC: Kar se tiče avtorstva, mislim, da se bomo tudi tokrat obrnili na zunanje avtorje. Nekaj bo sicer tudi našega, a bistveno manj.

ROCKER.SI: Kje vse vas bomo lahko slišali?

JURE DOLES: 24. marca bomo nastopili v Starem trgu pri Ložu, drugače pa se bo naša glavna koncertna sezona začela konec aprila oziroma v začetku maja. O naših nastopih vas bomo obvestili pravočasno (smeh). Vabljeni k obisku naše spletne strani in Facebook profila.

ROCKER.SI: Imata še kakšno zaključno misel?

JURE DOLES: Najprej hvala za izkazano podporo. Ste eden redkih portalov iz panoge, kjer lahko človek prebere kaj konkretnega.

SERGEJ ŠKOFLJANEC: Tudi jaz bi vas rad pohvalil. Sploh vaš pristop, saj nas vedno kontaktirate sami. Portalov, ki se zanimajo za takšne stvari, je vse manj.