SAN DI EGO: ‘Največ zarečenega kruha’

Foto: Dare Brenko, PROMO
Foto: Dare Brenko, PROMO

Zasedbo San Di Ego bi lahko brez težav uvrstili v kategorijo “V vzponu”, saj gre za ime, ki se lahko navkljub svoji mladosti pohvali s celo kopico dosežkov.

Sredi priprav za marčevski nastop v Cvetličarni, kjer bo zasedba proslavila izid svojega tretjega studijskega albuma Zdaj je čas, si je band vzel čas tudi za vaš najljubši glasbeni vestnik.

ROCKER.SI: Najprej vse lepo v 2020. Kako uspešno se držite novoletnih zaobljub? Ste si obljubili kaj posebnega?

SAN DI EGO: Tudi San Di Ego ekipi Rocker.si in vašim bralcem želimo vse najboljše v letu 2020. Kar zadeva novoletnih zaobljub smo eni izmed tistih, ki smo raje tiho. Ker dobro vemo, da se zarečenega kruha poje največ. Edino, kar smo si kot band na neki način zaobljubili, je to, da nadaljujemo našo zgodbo tudi v 2020. Ostalo je pa odvisno od usode. Bolje je, da se pustimo presenetiti, kot pa da si obljubljamo stvari, ki jih na koncu ne bomo mogli izpolniti.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste razkrili ime svoje tretje studijske plošče, ki bo nosila naslov Zdaj je čas. Ali se za naslovom skriva kaj posebnega? 

SAN DI EGO: Naslov ne vsebuje nobenih skritih sporočil. Menimo, da je ta dovolj zgovoren že sam po sebi. Da je čas za spremembe. Za nekaj novega. Interpretacijo prepuščamo oboževalcem (smeh).

ROCKER.SI: Izid plošče boste marca proslavili v ljubljanski Cvetličarni. Lahko kaj več o tem?

SAN DI EGO: Izid naše tretje plošče bomo podprli/proslavili s promocijskim koncertom v ljubljanski Cvetličarni, na katero imamo zelo lepe spomine že s svoje zadnje promocije. Kako bo vse skupaj izgledalo, vam za zdaj še ne moremo izdati, ker je zadeva še v fazi načrtovanja. Lahko pa vam obljubimo, da bo pestro in eksplozivno, tako za ušesa kot tudi za oči.

ROCKER.SI: Ali boste nastopili sami ali pride še kdo?

SAN DI EGO: Tudi to je še v fazi dogovorov.

ROCKER.SI: Kaj vse boste zaigrali?

SAN DI EGO: Poleg devetih novih avtorskih skladb bomo v “cvetlični” repertoar vključili komade s prejšnjih dveh plošč in pa nekaj “venčkov” zimzelenih rockerskih klasik. Stvari, brez katerih pri nas ne gre (smeh). Obeta se vam rockovski večer, ki vas ne bo razočaral.

ROCKER.SI: Ali boste pred izidom albuma objavili še kakšen singel?

SAN DI EGO: Ravno te dni smo v fazi snemanja novega videospota za skladbo ‘Na rob sveta’. Takoj, ko bo stvar končana, vam jo bomo z veseljem pokazali.

ROCKER.SI: Ostanimo še malo pri novem albumu. Po čem se bo ta najbolj razlikoval od svojih predhodnikov?

SAN DI EGO: Po čem se bo razlikoval? Ja, predvsem po novih komadih (smeh).

V osnovi smo še vedno isti kot leta 2013. Smo se pa seveda trudili in dali vse od sebe, da nam uspe posneti naš najboljši album do zdaj. Ali nam je to uspelo, boste presodili poslušalci.

ROCKER.SI: Koliko skladb si lahko obetamo? Bo med njimi tudi kakšen duet?

SAN DI EGO: Na plošči bo enajst skladb, od tega devet avtorskih in dve priredbi, ki smo jih v preteklosti že izdali kot singla. Dueta ne bo. Da ne dolgovezimo. Vrstni red bo takšen:

 

 1. Angel usode
 2. Anita ni nikoli
 3. Osamljeno dekle
 4. Vse
 5. Večno zaljubljeni
 6. Na rob sveta
 7. Ti
 8. 30
 9. Včasih jočem ko sem sam
 10. Zdaj je čas
 11. Dancing Queen (bonus track)

ROCKER.SI: Na katerih formatih vse bomo lahko prisluhnili novim skladbam?

SAN DI EGO: Zaenkrat samo v CD formatu in digitalno. Če bo dovolj zanimanja, morda tudi na vinilnem nosilcu zvoka.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkrijete kakšno zanimivo prigodo s snemanja?

SAN DI EGO: Prigod je precej. Nekdo bi nas moral neprestano snemati, saj jih je zares veliko. Vedno pravimo, da gre za pravi čudež, da nam glede na način dela sploh uspe kaj narediti (smeh).

Običajno se bandi dobivajo tedensko na vajah, kjer vadijo, ustvarjajo in se družijo. Mi delujemo bolj ali manj “na daljavo”, saj je obveznosti preveč.

Da ubijemo več muh na enkrat, naredimo vaje in snemanja kar čez cel konec tedna. Zaradi števila koncertov nam to ne uspeva pogosto. Morda štirikrat letno. Kot stranski učinek takšnega početja bi izpostavili to, da nam pogosto ne uspe realizirati vseh načrtov, zaradi česa prihaja do zamud.

Tako se je neko soboto Sergej pred koncertom odpravil še k našemu snemalcu Mateju Zalarju, kjer je posnel vokale. Slabih 15 minut prej pa je na kavi spisal še besedilo.

ROCKER.SI: Kakšni so načrti za pomlad in poletje?

SAN DI EGO: Klasika. Čim več koncertov, festivalov, novih skladb in neprespanih noči.

ROCKER.SI: Zadnja leta smo na sceni priča zanimivemu trendu, ki velja tudi za vas. Da si zasedbe nadevajo eksotična, navadno angleška, imena, svojo glasbo pa še zmeraj ustvarjajo v materinščini. Zakaj? 

SAN DI EGO: Pri nas je šlo zgolj za to, da si izmislimo ime na temo ega. Eden od predlogov je bil tudi “San Di Ego”, s katerim smo se vsi strinjali.

ROCKER.SI: Glede na to, da ste na sceni prisotni že več ko pet let, se zdi naslednje vprašanje primerno: Kakšne so razmere na njej? Ali so boljše kot pred nekaj leti?

SAN DI EGO: Razmere so predvsem takšne, kakršne si ustvariš. Drži pa tudi, da so današnji časi res manj naklonjeni glasbi in umetnosti. Če se osredotočiš na stvari, ki te veselijo, bo to slej kot prej obrodilo sadove. Ne glede na vmesne postaje. Vse je treba delati z ljubeznijo.

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel?

SAN DI EGO: Imejte se radi, poslušajte San Di Ego in ne pozabite na naš koncert v Cvetličarni. 20 marca bo namreč izšel naš tretji studijski album. Se vidimo!