Visoko v vesolje in nazaj z Galom ter Severo Gjurin

Gal in Severa Gjurin, 19.1.2020, SNG Drama (Foto: Aleš Žnidaršič)

Severa in Gal Gjurin sta s posebej prirejenim akustičnim zvokom pričarala večer liričnosti in avtorske glasbe, in sicer kar dvakrat, 12. ter 19. januarja v SNG Drami. V posebnem intimnem vzdušju, z malce pridušenimi lučmi, ampak zato toliko bolj polnim zvokom in spremljavo celotnega “orkestra” glasbenikov sta navigirala skozi bogat glasbeni opus.

Avtor večine izvedenih pesmi Gal George – kot ga poznajo v Kanadi, nam pa bolje znan kot preprosto Gal Gjurin – in njegova sestra Severa Gjurin, ki je prav tako predstavila nekaj svojih avtorskih skladb, med njimi tudi takšne čisto sveže, ki so sprožile močan odziv publike, sta razprodano dvorano zabavala in navduševala kar dobri 2 uri in 30 minut.

In to kljub temu, da se gospod in naslovni junak naše zgodbe ni počutil najbolje, ampak po njegovih besedah ponavadi sploh ne ve, koliko časa igrajo. On samo igra. Preigrava in ustvarja na licu mesta. Vokalist, multiinštrumentalist, producent, založnik in pesnik ter pisatelj.

Gal in Severa Gjurin, 19.1.2020, SNG Drama (Foto: Aleš Žnidaršič)

Koncert se je sprehajal po več zvočnih pokrajinah, od minimalizma enega ter dveh glasov in od intime do bendovskega zvoka in do godalnih aranžmajev. Spremljevalno skupino oziroma že kar svojstven band, kot nam je v intervjuju po koncertu zaupal Gal, sestavljajo izkušeni in mlajši glasbeniki, prefinjen kolektiv, s katerim redno sodelujeta. Gal izdaja nov album tudi v Kanadi, kjer trenutno deluje, Severa pa je, kot že rečeno, tistim srečnežom, ki smo dobili svoj sedež v prekrasni dvorani, predstavila novo avtorsko gradivo, zato poleg poznanih ni umanjkalo prvič slišanih skladb.

Poudarjena ljudskost in liričnost njune glasbe je posebej zazvenela v prostoru, namenjen prav za to priložnost, v bogatih aranžmajih pod prsti in loki godalnega kvinteta. Čaroben večer glasovnega blagozvočja in bogate avtorske glasbe. Poleg tega smo bili nagrajeni še s prisotnostjo dveh mladih deklet, pevk in avtoric ter skladateljic, ki sta nas počasili s svojim nastopom. Zares dobrosrčna ideja, ki je v ospredje postavila tudi mladi talent, ki umetniki kova Gal in Severa Gjurin preprosto morajo negovati in podpirati. To sta pohvalno tudi storila.

Oba sta se izkazala kot izredno simpatična gostitelja, duhovita, zgovorna, nabrita, ampak tudi resna, ko je bilo za čisti prenos čustev, ki so plavala v glasbi, to potrebno. Sicer nekoliko predolg koncert je drugače podaril vse, kar smo si lahko obetali.