Samuel Blues in Miha Erič s štromom in distorzijo nad ‘Transformator’

Samuel Blues & Miha Erič (Foto: Facebook dogodek)

Samuel Blues že sam po sebi predstavlja žgoče dober bluesovski večer, kar pa mu manjka, doda talentirani Miha Erić na ustno harmoniko. Albume štepata kar v dnevni sobi, enega za drugim, mi na drugi strani tega procesa pa glasbo sprejemamo z odprtimi rokami. Prah se še ni nabral na prejšnjem ‘Sammy Automatic’, ko je Samuel že izdal letošnjega ‘Parangal’, ki je prav tako v celoti dostopen na spletu. Pričakovanja so bila visoka, ampak zaenkrat mladi mož ostaja zvest samemu sebi.

Enako iskrena so ostala tudi njegova besedila:

 “Stara baba u mlin capla, dol počepne, kp nardi, gor ustane, use smrdi.”

Dlje časa smo napovedovali dogodek v Orto baru in ta nikakor ni razočaral. V zgornjem nadstropju heavy metalci, v spodnjem bluezerji, ampak najbolj hecno je bilo videti, kako so v črno zaviti metal fantje ene pa po enem začeli hoditi dol. Pogledati so prišli, kaj hrešči in kdo ga tako žge na ojačevalec, drugače namenjen prav za metal koncerte (informacijo smo izbrskali pred koncertom)! In ostali so, kar je še največja potrditev za Samuela in Miha, ki sta začela bolj počasi, umirjeno in zadržano, če temu sploh lahko rečemo tako, nato pa vse trdneje.

Razumeta ritem nastopa, zato sta prisotne in zbrane najprej dobro ogrela. Nadaljevala sta z vse močnejšimi udarci noge ob leseni pod, da se je ta kar tresel. Številčna publika jima je sledila in se utopljala v … no, glasbi. Ampak najbolj sveža plošča je vsekakor drugačna od tistih prej. ‘Transformator’ dejansko transformira. Instrumentalni balkan techno blues, kot mu sama pravita glasbenika!

Lepo se ogrevamo … ??

Objavil/a Rocker.si dne Petek, 11. oktober 2019

In kakšni naslovi skladb! Brez ekscesa, samo tisto zares nujno sta privlekla na plan z novo plato. Morda ne najboljša stvaritev do sedaj, ampak je pa drugačna. Že sami naslovi skladb so nekaj posebnega in kažejo na to, kaj je tisti trenutek švigalo čez njune misli ali pa ju je obdajalo. Še naslovnica je zmes vsega bizarnega. Žaga na steni, slika Franceta Prešerna, kavbojski klobuk, gramofon in plinska jeklenka, katero na samem albumu krasi ime Sazas. Booom! Dobra!

Samuel in Miha ne ovinkarita, zaenkrat pa jima še ni zmanjkalo idej. Album sam po sebi ne predstavlja nikakršnega presežka, glasbeno premoreta namreč še veliko več, ampak glede na dosedanji način dela niti ne preseneča ideja po hitrem izidu plošče, ki bo mesto našla predvsem kot dopolnilo na koncertni setlisti ali pa solidno “mašilo” med dvema res vročima!

Glasbenika imata na odru prezenco v prodornih ritmih prepletajočih akordih ter slide šovih, do tonskih krikov suverenih, surovih, nežnih in udarnih orglic v blues rock maniri. Veljata za najbolj izvirna in nadarjena v vrstah tovrstne scene trdih ritmov.

Če orglice nikoli ne utihnejo in če se ritem noge s slide kitaro in reskavim glasom ne ustavi, gre zagotovo za bluesovski duet, ki ga sestavljata Samuel Blues in Miha Erič.

Lajna II – 00:00 Balkan Express – 3:31 Termostat – 5:57 Hlad – 8:33 Maximum – 11:55 Ptiči – 15:01 Ovce – 21:40 Čoban – 23:58 Bojler – 27:40 Amper – 30:59 Štrom – 37:09