LE SERPENTINE: ‘Pobarvanka te spomni na veselje in srečo’

Le Serpentine (Foto: Ksaver Šinkar)

Pogovarjali smo se alternativno skupino Le Serpetine, ki bo že čez nekaj dni na koncertu v Kranju premierno predstavila drugi album ‘Pobarvanka’.


Več o skupini: Novi val slovenske alternative oziroma krajše – Le Serpentine. Krajnski rock band, ki meša primesi alternative 80-ih, indie rocka, dream popa in post punka. Vse to v slovenskem jeziku. Za skupino je že kar nekaj uspešnih koncertov na velikih in malih odrih po vsej Sloveniji. Septembra 2015 so izdali svoj prvenec ”Ujemi val”. V letu 2018 in 2019 so predstavili sedem pesmi iz prihajajoče nove plošče. ‘’Le naprej’’, ‘’Črnobel’’, ‘’Zadeta od interneta’’ ter ‘’Vrtiljak’’ so postale popevke tedna na Val202. Aprila 2019 so izdali digitalni EP ‘’Le Singli’’, na katerem je izšlo 6 pesmi, ki napovedujejo album ‘’Pobarvanka’’. Album izide septembra 2019.

Tjaša Teropšič – vokal, Anže Kern – bobni, Grga Jokić – bas, Žiga Jokić – kitara, Matej Naglič – klaviature


ROCKER.SI: Zakaj pobarvanka?

LE SERPENTINE: Ko slišiš besedo pobarvanka, te spomni na veselje, srečo, barve in ravno to skušamo v albumu prikazati. Že tako je preveč negativnih črno-belih dogodkov v našem življenju. Včasih se je potrebno malo ustaviti in pogledati skozi drugačna »očala«, kjer ugotovimo, da ni vse tako enolično, da je svet lahko lep in pisan.

ROCKER.SI: Album z zvočno sliko odseva svetle barve. Ste se trudili izločiti manj vesele skladbe ali je to naravni slog vašega ustvarjanja?

LE SERPENTINE: Album je mešanica vsega, čeprav se trudimo delati glasbo, ki je prej vesela kot otožna. Enostavne, vesele in malce zasanjane melodije ob spremljavi hitrejšega ritma so tiste barve, ki so nam najbolj všeč. Nismo izločali prav veliko skladb. Skladbe so nastale najprej inštrumentalno, nato smo dodajali vokal, ki se vživi v glasbeni ambient in doda neko barvo, s katero te pelje skozi skladbo. Nekatere skladbe so tako temnejše, spet druge svetlejše. Vokal je namenoma zapakiran malce tišje in odmevajoče in se zliva z ostalimi inštrumenti. Glavna melodika izhaja iz bassa in kitare, zato je vokal tisti, ki sledi različnim zvočnim ambientom in jim dodaja barvo. Na prejšnji plošči smo imeli poleg vokala še veliko drugih izstopajočih elementov. Na pobarvanki smo hoteli, da naš zvok postane bolj celovit, zato smo vokal postavili v to zvočno pokrajino bolj ambientalno. Sliši se, kot bi pevka pela nekje v daljavi, čeprav pride bližje, ko je to potrebno. Hoteli smo narediti, da je glasba poslušljiva in da v njej ni momenta, kjer bi delovala za poslušalca preagresivna.

ROCKER.SI: Ko smo se pogovarjali pred časom, smo se zasidrali pri alter žanru. Se še vedno strinjate s to oznako? Album je namreč zelo poslušljiv, zelo “radio friendly”, morda celo primeren za širše množice, ne samo za alternativno glasbeno sceno.

LE SERPENTINE: Alter žanr je v redu oznaka, čeprav je res, da se naše glasbe ne bi branili niti tisti, ki imajo malce mehkejši okus za glasbo. Ves čas plujemo med alternativo in nekim mainstream slovenskim rockom. Igramo po klubih kjer se posluša v glavnem alternativa, a igramo tudi na večjih prizoriščih, kjer se posluša samo mainstream, tako da očitno smo res primerni za različne množice.

ROCKER.SI: Izid albuma se je malce zamaknil. Kaj se je dogajalo pred samo uradno izdajo?

LE SERPENTINE: Med samo uradno izdajo se ni dogajalo nič posebnega. Učili smo se pesmi z novega albuma, ki so bile že posnete, a jih še nismo znali zaigrati. Dojeli smo, da potrebujemo dodatnega člana, da bomo lahko tudi v živo pričarali zvok, ki je posnet na albumu. Vmes smo jedli pico. Naš bobnar dostikrat v šali stvari primerja s testom za pico. Tako smo ves čas ustvarjanja čakali, da testo za pico vzhaja, da bomo na koncu lahko spekli najslastnejšo pico. Pobarvanko!

ROCKER.SI: Nekaj skladb izstopa, na primer ‘Skalca’, ‘Vse že spi’, ‘Zadeta od interneta’ in seveda ‘Le Naprej’. Kako manevrirate med tem, da ima album enotno zvočno podobo, a pesmi ne zvenijo preveč enako?

LE SERPENTINE: Vsaka skladba je zgodba zase, druga barva ali vsaj drugi odtenek.  Želeli smo, da so zvočno vsaj toliko podobne, da pašejo skupaj.

ROCKER.SI: Kaj lahko poveste o “artworku” albuma? Kakšno idejo skriva v ozadju? Predvsem ciljam na podobo mikrofona/korneta.

LE SERPENTINE: Grafika prikazuje mavričast sladoled, ki je priklopljen v kabel za mikrofon. Glasba za vse okuse. Sladoled smo izbrali, ker je slasten in ker obstaja ogromno okusov. S tem poslušalcu sporočamo, da je album slasten in naj si ga kar privoščijo, saj ne vsebuje nobenih kalorij. Ob zibanju na naše ritme se bo kvečjemu kakšna kalorija izgubila.

ROCKER.SI: Album ste najprej predstavili v Gali Hali v Ljubljani, 18. oktobra pa ste v Kranju na Trainstationu. Kaj pripravljate, kakšen nabor pesmi bo na sporedu? Če igrate zgolj pesmi z albuma, kako dolg nastopate lahko pričakujemo?

LE SERPENTINE: Predstavitve albuma se vsi že zelo veselimo. Pesmi, ki bodo v ospredju, bodo seveda z novega albuma ‘Pobarvanka’, prav tako ne bomo pozabili na nabor pesmi iz našega prvega albuma ‘Ujemi val’. Pričakujete lahko tako kot ponavadi energičen nastop, poln barv, projekcij. Na predstavitvi bo igrala tudi skupina 30 stopinj v senci, s katerimi se super ujamemo. Tako da na kratko, energičen, glasen koncert!

ROCKER.SI: Izjemno so mi všeč vaši videospoti in preprostost idej, s katero pristopite k projektu. Kdo je prepričal fanta, da sta tako lepo plesala v videospotu ‘Majice kratke’? Kdo je odgovoren za koreografijo? Žiga, ti si poprijel tudi za mikrofon.

LE SERPENTINE: Nas veseli, da so ti všeč naši spoti. Padla je ideja, da se posname spot, ker sta imela Anže in Žiga prosti dan. Ker se nista nič bolj pametnega spomnila, sta se naučila koreografijo in naredila plesno aerobični spot. Upala sta, da bodo ostali v bandu to potrdili, ker ponavadi basistu kaj ni všeč in hitro bi šlo lahko vse po vodi. Basistu je bilo na koncu vse všeč, ker smo se zmenili, da lahko na naslednji koncert prinese oba svoja velika zvočnika.

ROCKER.SI: Sledi jeseni še več koncertov? Rekli ste poleti, da so nekatere skladbe na CD-ju že iz leta 2017, torej niti niso tako »sveže«. To pomeni, da imate na zalogi že nov material? Nehvaležno vprašanje, vem, ker ste ravno izdali album.

LE SERPENTINE: Ja res je, čeprav predstavljamo album, imamo na zalogi že nov material, ki se ga moramo lotiti. Pri nas se vedno nekaj kuha, se nikoli ne ustavimo.

ROCKER.SI: Čeprav pomen albuma ni več tako velik, je bilo verjetno veselje tega izdelka neizmerno? Se bo vaša mentaliteta, “mindset” skupine, sedaj po izdanem ploščku kaj spremenila? Vam je padel kamen s hrbta?

LE SERPENTINE: Kot smo že omenili, smo albuma neizmerno veseli. Skupaj smo ga ustvarili sami in je ravno zaradi tega nekaj posebnega. Trajalo je kar nekaj časa, da je ugledal luč in da je na voljo tudi poslušalcem. Če nam kaj ni bilo všeč, smo popravili in na koncu imamo izdelek, ki nam je vsem 100% všeč in na katerega smo ponosni ter ga z veseljem delimo. Tako da ja, kamen se je odkotalil, takoj ko smo odpakirali prvi CD!