Mr.Lee & IvaneSky z novim projektom ‘Sailor’

Sailor‘ (Mornar), močna beseda kot simbolično ime projekta, ki v sebi skriva večdimenzionalno umetniško – znanstveno perspektivo, je novi projekt mojstra glasbene inovacije in kreativnosti – Ivanke Mazurkijević in Damira Martinovića – Mrleta in njunega skupnega projekta – Mr. Lee & IvaneSky, s katerim skupaj premikata meje multimedijske umetnosti publiki željni konzumacije progresivnih vsebin, ki nudi zavidljivo glasbeno poslastico.

O projektu ‘Sailor’

Po tem, ko je z vrha Trsatske graščine Damir Martinović – Mrle posnel skupni zvok mesta Reke, vse ljudi in njihovo delovanje, industrijo, promet, mestni vrvež in po tem ko je postavil zvočnik v morje, da bi pridobil morsko vodo in jo izlil v majhne kapljice, ki so pod vplivom ‘zvoka mesta’ formirale oblike in novi prostor, ki ga je povzročila frekvenca, je z identifikacijskim zvokom je nastala glasba, ki ji botruje petje na specifičen način. ‘Tekstualno je glasba in celoten projekt ‘zvoka mesta’ definiran s simbolom mornarja’, pravi Mrle.

Pri nastanku ‘Sailorja’ so gostovali Massimo Savić na kitari (Alisa), Igor Pavlica na trobenti (Seagul, The Cat), Vlado Simcich Vava na kitari (A good actor), pri skladbah “Sailor (Berlin) in “Gundruk” se jim se pridružilo kar nekaj mednarodnih glasbenikov in strokovnjakov za zvok: Emmanuel Ferazz (pozavna), George Fisher (saksofoni, klarinet, basklarinet, flavta), Leo Clemens (violina), Alessandro Domenico Rocco (elektronika, theremin, kitara), Max Richter (gudalo, kitara), Leo Henry Koch (tolkala), Sanja Fišter (tolkala), Mario Fišter (mojster zvoka) in Natasha Kadin (theremin in produkcija).

Glasbo, tekst in aranžmaje podpisujeta Damir Martinović Mrle in Ivanka Mazurkijević, v skladbah ‘Otporna’, ‘Meso’ in ‘Giganti’ se jima je v aranžmajih orkestra pridružil dirigent Franjo Đurović. Na albumu najdemo 12 skladb, od katerih sta bili ‘Sailor Berlin’ in ‘Gundruk’ snemani u studiu Golden Wall Berlin (snemalec Mario Fister), ‘My Stubborn Heart’ je posneta v studiu GIS (snemalec Matej Zec), ostale skladbe pa so posnete v studiu Colours Lift. Produkcijo albuma podpisuje Iztok Turk.

‘To kar pričakujemo od glasbe, umetnosti na splošno je, da z njo – z njeno pomočjo, transcedentiramo prostor in čas, da z njo presegamo lastna, trenutna stanja in občutke, da nas ponesejo v tisti čarobni nad – prostor univerzalne lepote, blagosti, razumevanja in da se v nas odpre dotakljivost, zavest o veličini, sakralnosti življenjske izkušnje – potovanja, ki smo mu priča, ki mu sodimo. Vse to uspeva tej glasbi – poslušalci se ji prepuščajo s hvaležnostjo šele prebujenega otroka, ki svet odkriva z novimi očmi, ki se čudi občutku varnosti in pripadnosti, umeščenosti v nekaj kar je – to govori ta glasba – nepoznano in nepredvidljivo, povsem odprto, a jo vseeno doživlja kot neko višjo, širšo, globjo pradomovino, tudi takrat ko v njej vlada grozeča ali vznemirljujoča atmosfera. Področja širjenja glasbe, kot sta jo na albumu “Sailor” ustvarila Mrlee & Ivanesky ni klasična, institucionalizirana – lahko pripada bogatim scensko gledališkim ali plesnim predstavam, področju filmske, ambientalno eksperimentalne, splošno prizivajoče vizualnosti, gibanja, ki spominja na to, da je glasba v prvi vrsti proizvod imaginacije, v kateri je svoboda – osvobajanje od zadanega prvotni zakon, katerega spoštovanje omogoča potovanje skozi svetove, kot je to čudovito popotovanje, ki ga poslušalcu poklanja ‘Sailor’. (Tatjana Gromača)