Same babe z novim videom ‘Vražji bend’

Skupina Same babe (FOTO: Janez Pelko)
Skupina Same babe (FOTO: Janez Pelko)

Babja priredba Balade o Vražjem bendu je avtorja teksta, pesnika Ervina Fritza, tako navdušila, da je po nekaj desetletjih svoj tekst predelal in dopolnil ter tako besedilo dobesedno preslikal na Babe oziroma Same babe vpesnil v ‘Vražji bend. Kar je gotovo velika čast! Tudi zato je ravno ta pesem postala naslovni in uvodni komad aktualnega albuma.
Besedilo je izjemno duhovito, a kljub svoji hudomušnosti song na pronicljiv način opisuje in problematizira kompleksnost medsebojnih odnosov, tako na intimni kot na družbeni ravni.

Videospotv režiji Matjaža Ugovška je bil sneman v Ljubljani in v Londonu.

 

O albumu ‘Vražji bend’

Same babe neprisiljeno združujejo moderno popularno glasbo s slovensko ljudsko glasbo, poezijo in šansonom. Skupina se je po izjemno uspešnih nastopih na Izštekanih, po razprodanem koncertu v Cankarjevem domu ter po gostovanjih v tujini, odpravila v zagrebški studio Kramasonik, kjer je posnela svoj četrti album z naslovom Vražji bend.

Same babe se na aktualni izdaji predstavljajo kot šesterica, ki je svoj prevoznavno raznoroden zvok še razširila. Na Vražjem bendu, zasedbinem prvem električnem albumu, tako najdemo intimne a capelle in minimalistično akustiko, kot tudi polnokrvni rock s primesmi jazza in funka. Plošča je nastala ob gostovanju skupine v kultni oddaji Izštekani na Valu 202, za katerega so se Same babe odločile sestaviti poseben program, ki bi zasedbo ‘razgalil do obisti’. Skupina se je navezala na idejo ‘izštekanosti’ v smislu posebnega intimnega (ob)čutenja in pred poslušalce razgrnila zgodbo benda in njegovih članov – a ne skozi antološki sprehod, temveč z novimi avtorskimi komadi, uglasbitvami ‘žmohtnih’ pesnikov in nekaterimi priredbami, ki so zaradi določenih razlogov povezane z zgodovino Vražjega benda.