Sabaium izdali novi album ‘Perfect Shadow’

Skupina Sabaium (FOTO: Vasja Šabeder)
Skupina Sabaium (FOTO: Vasja Šabeder)

Metalska zasedba Sabaium je izdala zdaj že svoj 5 studijski album z naslovom ‘Perfect Shadow‘. Stilsko so se nekako skušali vrniti h koreninam. Zaenkrat je album objavljen le digitalno na Soundloudu. Skupina bo v kratkem svoj celotni album ponudila za predvajanje tudi pri drugih digitalnih medijih, kjer bo tudi na voljo omejena ‘hardcopy’ verzija. Sabaiumi se na koncertne oddre predvidoma odpravijo jeseni, do takrat pa si lahko predvajamo novi album.

O skupini Sabaium

Zgodovina skupine se prične v letu 1994 pod imenom CATACOMB. Člani prvotne zasedbe so bili: David Kupčič, Boštjan Temlin, Aleš Šketa in Milko Kraner. V začetku 1996 skupino zapusti Boštjan, ki ga kmalu nadomesti Tadej Predan. Zasedba postane dokončna poleti 1997, s prihodom klaviaturistke Vesne Kupčič.  V tem času (1997) skupina tudi dokončno spremeni svoje ime v SABAIUM in potovanje skozi temačnost se prične. Od svojih začetkov je skupina igrala na mnogih koncertih po Sloveniji in tudi v tujini. Skupina je tudi igrala na kar nekaj pomembnih festivalih v Sloveniji in tudi tujini (Metal Camp 2004, Metal Camp 2007, Summer Nights Fest 2008, Metal Mania 2004, Metal Mania 2002, Rock Otočec 1999, Fuck of Commercial 1999, Metal Fest 1998 Kranj, Metal Koroška 2000…).

V letu 1999 pod okriljem italijanske založbe Seven Art Music skupina izda svoj CD prevenec ‘EMBRACED WITH SILENCE‘. V tem času Sabaium postanejo ena izmed vidnejših skupin na slovenski metal sceni.  V začetku januarja 2002 se je skupina razide z ritem kitaristom Tadejem. Jeseni 2002, skupina v samozaložbi izda drugi album pod imenom ‘Beyond’, ter posname tudi prvi videospot za pesem z naslovom ‘Tiha pesem’. V letu 2003 se pričnejo  notranje težave v skupini. Konstantno upadanje kreativnosti, različni pogledi  privedejo skupino skoraj do prenehanja delovanja. Kot ironija se vse to dogaja na jubilejno 10-letnico delovanja skupine.  Končna manifestacija krize v skupini se odrazi v juniju 2004, ko se skupina razide z bobnarjem in vokalistom Milkom, ki je v preteklosti bil eden od ključnih članov razvoja skupine. Skupina ponovno zaživi s prihodom Jureta Hadlerja, ki prevzame bobne, ter se kmalu dopolni tudi s prihodom Leona Svilarja, ki ojača oddelek kitar.

Spomladi 2006, skupina izda svoj tretji album pod naslovom Gravity Divine, ki predstavlja stilski preobrat v ustvarjanju skupine. Junija 2006 skupino zapusti kitarist Leon, ki ga pa hitro zamenja Jure Vandur. Jeseni 2007 Sabaium, kot spremljevalna skupina legendarni slovenski skupini Interceptor, uspešno izvede slovensko turnejo. V letu 2008 Sabaium delajo predvsem na novem materialu, ki pa se zaradi prostorskih težav in službenih obveznosti članov skupine, razvleče v leto 2009.  Poleti 2009 se zgodovina ponovi, ko se skupini kot glavni vokalist ponovno pridruži nekdanji član Milko Kraner.  Aprila 2010 band prične s snemanjem novega četrtega albuma pod taktirko Daliborja Sterniše v DB Recordings studio v Radovljici, ki izide 9.oktobra 2010. Spomladi 2012 skupina posname videospot za pesem Connection Lost, ki ga v celoti posname in producira manager banda Vasja Šabeder. Junija 2012 se skupina razide z dolgoletnim članom, basistom Alešem. Skupini se nato kmalu pridruži nov basist Marko Strnad, ki si je pred tem nabiral izkušnje v skupini To Hate. Jeseni 2012 band, ponovno pod taktirko Vasje, posname videospot za pesem Invisible iz albuma Connection Lost. Spomladi 2014, ponovno v produkciji Vasje, skupina objavi videospot za novo pesem Black Swan Effect.

Skupina, 1.junija 2018,  po 8 letih premora, v elektronski obliki (Soundcloud) objavi svoj peti album z naslovom ‘Perfect Shadow‘, ki vsebuje 13 novih pesmi. V glasbenem pogledu se skupina z novim albumom vrača svojim glasbenim koreninam.

Naslovnica albuma 'Perfect Shadow'. (FOTO: Jure Vandur)
Naslovnica albuma ‘Perfect Shadow’. (FOTO: Jure Vandur)

Seznam skladb na albumu ‘Perfect Shadow’:
Perfect Shadow
Hollow Man
Void
Wheel of Mistfortune
Hard to Believe
Wicked Beauty
Elegy
Forgotten
Guardian
Son of Misery
Black Swan Effect
Epic
Grains of Hope