Rumena Beatles podmornica v Kranjskem bazenu

HELP! A Beatles tribute so tokrat nastopili na Bazenju Kranj. (FOTO: Gal Jerman)
HELP! A Beatles tribute (FOTO: Gal Jerman)

Kaj povedati novega o glasbi skupine, ki je spremenila svet? John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr. Delček zgodovine, toda za vse, ki smo jih zamudili, pa je tukaj skupina HELP! A Beatles tribute. Kopija legendarnežev, ki se redno pojavlja na odrih po Sloveniji in drugod po Evropi. Tokrat so s svojimi spevnimi akordi okupirali prostore Bazena Kranj, ki je namesto z vodo tank napolnil z odlične glasbe željnimi poslušalci.

 

Na koncertu uživele različne generacije

Navdušili so prav vse generacije. (FOTO: Gal Jerman)
Navdušili so prav vse generacije. (FOTO: Gal Jerman)

Stari, mladi in tisti vmes. Vsi smo lahko uživali v skladbah, ki so oblikovale celotne generacije. Tako preproste, a tako udarne. Naj bodo festivali, koncertne dvorane, klubi ali poslovne zabave, fantje občinstva nikoli ne puščajo ravnodušnega. Tudi tokrat smo lahko slišali izvedbe klasik iz zgodnje, pa vse do kasnejše ustvarjalne dobe legendarnih The Beatles, kot so ‘Can’t Buy Me Love’, ‘Yesterday’, ‘She Loves You’, ‘I Want To Hold Your Hand’, ‘Here Comes The Sun’, ‘Hey Jude’ in še mnoge druge.

Dobra glasba ne pozna starostnih omejitev, in čeprav je bila publika sprva malce zadržana – kot se za Slovence naravno spodobi – ni trajalo dolgo, da se je temperatura dvignila v višave. Večer je popestril Big band Grosuplje s solisti, zaradi katerih je skupina lahko odigrala tudi nekaj skladb, ki jih navadno ne najdemo v repertoarju. Zvok pa udaren in močan, morda še bolj od zlatih šestdestih let prejšnjega stoletja, ko se je na njihovih koncertih večinoma slišalo le vreščanje obsedenih oboževalcev.

Tokrat je bilo bolj umirjeno, prijetno in domače, a še vseeno dovolj igrivo, da se je med koncertom čez dvorano začela vleči tudi dolga konga linija plesočih veseljakov. Glasbeno in tehnično fantom ne moremo očitati prav ničesar, saj so profesionalci v svojem poslu že dolgo uveljavljeni. Vrhunsko zamišljeno, strukturirano in uigrano. Ena vrhunska pesem za drugo, ki ji z roko v roko hodi pozitivna energija in nasmejana zasedba, pripravljena na dolg žurerski večer. Čeprav smo jih v zadnjih dveh letih lahko videli v okolici kar nekajkrat – kar je bržkone razlog za malo slabši obisk koncert – še vedno uživajo in se ob nastopanju zabavajo.

 

Koncert je bil odličen

Odigrali so številne uspešnice skupine The Beatles. (F
Odigrali so številne uspešnice skupine The Beatles. (FOTO: Gal Jerman)

Koncert je vseboval vse zaščitne znake, vključno s kostumografijo ter sličnimi glasbenimi inštrumenti, ki odlično zadenejo kvaliteto zvoka originalne skupine, kar publiko še hitreje ponese nazaj v šestdeseta. Ob njihovem preigravanju se zavemo, kako veliko skladb so v času delovanja ustvarili Beatli. Skladb, ki so po večini zasedle prva mesta na glasbenih lestvicah.

Predvsem v drugi polovici koncerta, po krajšem premoru, je intenziteta nastopa stopila stopničko višje. ‘Mr. Postman’, ‘Come Together’ in še Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Zadek v polno! ‘Are there any Beatles fans out there?’ so se šalili fantje, ki se dobro zavedajo svojih prednosti in slabosti. Nikoli ne poskušajo stopiti izven svojih začrtanih okvirjev in se raje držijo preverjene formule, češ naj raje same zase govorijo vsem poznane melodije. Lahko bi rekli, da ko se ‘tribute band’ norija malce pomiri, ko potegnemo črto na koncu dneva, še vedno gledamo zgolj oponašalce prastare glasbe. Morda res. Toda to so odlični oponašalci in prekleto dobra prastara glasba.