RODOLJUBAC: ‘Rodoljubac’ (2016)

Dve desetletji nazaj je skupina Rodoljubac ‘udarila’ na sceno, čeprav je bilo prvotno vse skupaj mišljeno le kot enkratni eksperiment, so na koncu vseeno našli skupni jezik ter željo po svojevrstnem glasbenem izražanju.

V dvajsetletni karieri so nanizali že štiri studijske albume, letos pa so izdali še album ‘Rodoljubac‘.

Čeprav živimo v dobi modernizacije in težke komercializacije pa so fantje z novo izdanim ploščkom še enkrat več dokazali, da ne sledijo modnim smernicam v glasbi, ki so za trenutni uspeh pravzaprav nujno zlo. Namesto da bi podlegli glasbeni industriji, so fantje z dvignjenimi glavami in pokončno držo ostali zvesti sami sebi.

Poleg tega, da so si ostali zvesti pa so s tem albumom dokazali tudi visoko mero predrznosti in drugačnosti, ki jo premore le peščica glasbenikov na domači sceni.

Na albumu tako lahko slišimo trinajst novih skladb ter še dve bonus skladbi. Več kot uro odlične, trde in unikatne glasbe, ki nas popelje skozi različne glasbene žanre. Ne gre zgolj za brezkompromisni rockerski album, ampak na njem lahko slišimo tudi elemente punka, hardcora, doom metala in celo bluesa. Drzna poteza, ki si jo upajo privoščiti le tisti, ki glasbo resnično čutijo in jim ni le namen, da bi z njo tudi uspeli in služili.

Dejstvo je, da se fantje ne ozirajo na to, kaj si želi slišati lačna množica, ampak na svojevrsten in edinstveni način preko glasbe povejo bistvo, ki si ga želijo.

Prav vse skladbe na albumu so aranžmajsko izjemno dovršene in poslušalca niti za trenutek ne pustijo ravnodušnega. Fantje z njim verjetno ne bodo doživeli komercialnega uspeha, a ne zaradi dejstva, da bi bil album slab, daleč od tega. Težava je v tem, da v Sloveniji v medijskem prostoru ni posluha za takšen žanr.

Hardcore/punk rock scena v pravem pomenu besede je na slovenski sceni že dlje časa mrtva, prav Rodoljubac pa so tisti, ki so jo s tem albumom znova nekoliko oživeli.

Album je v celoti poln presenečenj, hitra in agresivna ritem sekcija, dobro dovršene in premišljene kitarske solaže ter vokal, ki vsemu skupaj naredi piko na i. Vsekakor gre za odličen album, ki bi mu morali vsi ljubitelji hardcore punka dati priložnost.