RAIVEN: ‘Starejša kot sem, bolj se ne poznam’

Raiven, 12.12.2019, CSK (Foto: Borut Živulovič)

Skladbe s prvenca Magenta in EP-ja REM so dobile novo dimenzijo v polakustični oz. polelektrični različici, kjer zvok ustvarjajo harfa in godala. ‘Širni ocean’, ‘Kralj Babilona’, ’13’, ‘Ledenik’ in ‘KAOS’ je tistih pet “faz”, ki spustijo možganske valove v hitrem in usklajenem gibanju: dihanje postane hitrejše in plitko, srčni utrip se pospeši, krvni pritisk naraste in naenkrat se znajdemo skupaj z Raiven v fazi, kjer se pojavlja in uresničuje največ sanj. V Centru slovanskih kultur France Prešeren so čisto novo dimenzijo ob zvokih godal in harfe dobile tudi tiste skladbe, ki so že usidrane v spomin poslušalcev, kot so ‘Sijaj’, ‘Jadra’, ‘Črno bel’, ‘Zažarim’, ‘Nov planet’, ‘Daleč stran’ in ‘Nisem kriva’. Ekstravaganca minimalizma.

ROCKER.SI: Kako se počutiš po takšnem nastopu, ki je malo drugačen. Bolj “razgaljena” si na odru.

RAIVEN: Po eni strani mi je veliko lažje, ker se lahko posvetim zgolj petju in ne rabim toliko skakati po odru, da bi delala šov, ampak po drugi strani pa moram igrati na harfo. Moram biti osredotočena. Všeč mi je ta format, bolj kot sem si mislila po pravici povedano.

ROCKER.SI: Harfa je inštrument, iz katerega si maturirala?

RAIVEN: Tako je, doštudirala pa sem iz opernega petja. Trenutno sem na magisteriju.

Raiven, 12.12.2019, CSK (Foto: Iztok Kurnik)

ROCKER.SI: Povedala si, da imaš tremo, ampak težko verjamem. V vsem, kar počneš, deluješ zelo samozavestno, si navznoter tudi?

RAIVEN: Res? Ne, to ni čisto res, malo pretvarjanja mora biti (smeh). Ko enkrat pridem na oder, je druga zgodba, ampak pred tem je lahko pa kar stresno. Predvsem, če imam ob sebi harfo. Mogoče zato, ker jo igram že od šestega leta starosti, preigravanje klasične glasbe pusti določene travmatične izkušnje (smeh). Takoj ko zagledam strune, dobim potne prste. Ampak sem si rekla, da potrebujem nov izziv.

ROCKER.SI: Godala in harfa, od kje ta zamisel? Sploh tisti, ki te poznajo po nastopih, kakršen je bil na EMI, si te verjetno predstavljajo glasno in bleščečo ter šokantno.

RAIVEN: Moj vokal pride tako bolj do izraza, ker prej sem nastopala s skupino, drugače pa izhajam iz klasike, tako da so mi klasični inštrumenti naravno zelo blizu.

ROCKER.SI: To je nekakšen neuradni začetek polakustične turneje. Lahko poveš kaj več?

RAIVEN: Gre za večinoma sedeče koncerte po kulturnih domovih. Serijo nastopov v intimnih prostorih. Nisem želela nastopati v barih, da bi ljudje vmes govorili in pili pivo.

Raiven, 12.12.2019, CSK (Foto: Borut Živulovič)

ROCKER.SI: Slišali smo skladbe s prvenca Magenta in EP-ja REM. Prvi album si izdala leta 2017, v drugi polovici naslednjega leta pa se je pot tvoje kariere začela malce spreminjati. Zakaj je bilo to »drugo poglavje«?

RAIVEN: Takrat sem zamenjala ekipo. Pri prvem studijskem albumu sem tudi sodelovala pri glasbi, ampak sem v glavnem pisala besedila. Tukaj pri REM pa sem sodelovala pri sami produkciji. Skladbe so točno takšne, kot sem si želela. Jaz sem imela glavno in zadnjo besedo. S prvo ekipo smo imeli določene kreativne razlike.

ROCKER.SI: Pred kratkim sem pri drugem slovenskem izvajalcu naletel na plagiatorstvo. Lahko podaš svoje mnenje in pa glede na to, koliko glasbe je zunaj, si sama imela kdaj srečanje s tem, češ da tvoj komad zveni podobno drugemu? Kako si se soočila s temi opazkami?

RAIVEN: Lahko imaš svoje vzornike, ki so ti v navdih, ampak jih ne kopiraš. To je glavna razlika. Tanka je meja. Vedno ko ustvarjam, izhajam iz nečesa, ampak potem najdem svojo smer. Se tudi naredi, da včasih spišeš skladbo, za katero kasneje ugotoviš, da zelo podobna že obstaja. Za razliko od nekaterih izvajalcev mene to zelo moti in ne bi nikoli želela početi česa takšnega. Sram bi me bilo izdati skladbo, za katero vem, da je plagiat. Spoštovati je treba moralno načelo.

ROCKER.SI: Spoznavam, da sebe ne poznam“, gre besedilo pri skladbi ‘Ti’. Imaš občutek, da se ne poznaš? Skladba je res nekaj posebnega, prav zaradi besedila.

RAIVEN: Starejša kot sem, bolj se ne poznam. Nekako v smislu več kot veš, več veš, da ne veš (smeh). Zdaj se šele zares spoznavam. V srednji šoli sem mislila, da mi je vse jasno, kakšno glasbo želim ustvarjati in kaj želim sporočiti občinstvu, ampak sem potem ugotovila, da ni čisto tako.

ROCKER.SI: Greva k bolj sproščenim temam. Imaš rada zimski čas in božično obdarovanje?

RAIVEN: Zelo sem pocukrana (smeh). Ampak mislim, da danes ni tako priljubljeno, če rečeš, da obožuješ božič. Sama ga imam zelo rada, ne želim si pa preveč snega, ker veliko hodim peš, potem mi pa samo drsi. Včasih ko sem bila mlajša, sem imela veliko želja, danes si pa tisto, kar si želim, pač kupim. Rada si privoščim kakšno zadevo. Zelo premišljeno pa kupujem darila za druge.

ROCKER.SI: Kdo ti pomaga pri oblačilih? Super si oblečena.

RAIVEN: Včasih sem imela stilista, potem pa sem ugotovila, da je najbolje, če to počnem kar sama. Fant mi prav tako pogosto svetuje, zelo cenim njegovo mnenje. Naročam preko interneta ali pri določenih slovenskih oblikovalcih. Ne bi bila rada oblečena kot vsi drugi.